Povijesni uspjeh

Boksački juniori Luka Prtenjača, Luka Plantić i Toni Filipi viceprvaci svijeta

Hina



SOFIJA – Trojica hrvatskih boksačkih reprezentativaca, Luka Prtenjača u velteru, Luka Plantić u srednjoj i Toni Filipi u teškoj postali su viceprvaci svijeta i osvojili srebrna odličja na juniorskom prvenstvu Svijeta koje se od 10. do 25. travnja održalo u glavnom gradu Bugarske.


Sva su trojica naših mladih boksača imali teška finala koji su im ujedno bili i peti mečevi turnira. Luka Prtenjača (-69kg, BK Sesvete) odradio je velike tri runde protiv Uzbeka Melikuzijeva, ali nije uspio osvojiti zlato. Uporni Prtenjača napadao je do zadnje sekunde lijevorukog suparnika koji se uspio ipak obraniti od najjačih Lukih udaraca, te plasirati dovoljno svojih da bi uvjerio suce da mu daju pobjedu. Usprkos finalnom porazu Prtenjača zaslužuje sve čestitke za osvojeno srebro, plasman na OI mladih i za boks koji je pokazao.


Luka Plantić (-75kg, BK Sesvete) bio je najbliži najsjajnijem odličju. Luka je dobio prvu rundu protiv Rusa Nesterova, ali se ruski boksač probudio u drugoj i trećoj rundi, te je uspio odraditi dovoljno da kroz njih osigura pobjedu.




Sjajnu predstavu odradio je i treći hrvatski finalist Toni Filipi (-91kg, BK Zlatna rukavica). U dvoboju protiv Kubanca Hernandeza Filipi se trudio, odlično taktički odradio sukladno uputama kuta. Kubanac je bio ipak malo bolji od vrlo dobrog i borbenog Tonija koji zaslužuje sve čestitke i za finale i za dosadašnje mečeve.


Ovo je ujedno bilo i najbrojnije Svjetsko prvenstvo na kojem je Hrvatska po broju osvojenih odličja osvojila deveto mjesto u konkurenciji 100 zemalja i više od 500 boksača.


Boje Hrvatske na prvenstvu su, osim trojice osvača srebrnih odličja branili i: Filip Poturović (52), Matej Šimec (64), Vido Lončar (81), Miljan Laković (+91) i Viktorija Kramarić (60 kg), a vodio ih je stručni tim u sastavu Marijo Šivolija Jelica, Mario Nikolić i Franjo Kristić.


Nastup naših boksača na SP u Sofiji bio je najbolja uvertira za juniorsko Europsko prvenstvo koje će se u listopadu održati u Zagrebu.