Srebro

Boksač riječkog “Kinga” Andrija Badža kadetski je viceprvak Europe

Igor Duvnjak

Ovo je velika stvar jer treniram tek godinu i pol dana. Trener Zoran Kralj se najviše trudi, a bez mame Gabrijele i oca Valtera ne bih mogao ovo napraviti – kaže Andrija

RIJEKA Andrija Badža, boksač riječkog »Kinga«, prema svojim prvim koracima u ringu najavljuje da bi se mogao prometnuti u nasljednika slavnog prethodnika Marija Šivolije. U prilog tome svjedoči činjenica da je momak iz »kluba s Omladinskog« nedavno osvojio srebrnu medalju na kadetskom Europskom prvenstvu u rumunjskoj Vasei.– U prvom meču sam se borio s Mađarom Belom Szabadosem, koji je bio fizički dosta jači od mene. Dobio sam ga držeći ga na distanci. Okretao sam ga po ringu, nije me mogao udariti. Pobijedio sam bodovno 4:1 – kaže Andrija Badža, »poluteškaš«, borac kategorije do 80 kilograma, nakon europske smotre na kojoj je nastupilo 257 boksača iz 29 država, pulen poznatog boksača i trenera Zorana Kralja. – U polufinalu sam se borio s Ircem Jordanom Wardom. To je bio dosta težak meč, vrlo izjednačen. Dosta puta smo udarili jedan drugoga. Na kraju sam ipak dominirao u trećoj rundi i pobijedio.Andrija Badža je u finalu poražen prekidom od Rusa Valentina Milanova, ali smatra da je oštećen sudačkim procjenama u tom meču. – Milanov trenira već sedam godina. Upoznali smo se nakon polufinala, zaželjeli smo si sreću, a idućega dana smo se vidjeli u ringu. U početku sam mu zadao više udaraca, ali on se na to nije obazirao, imao je uz to dosta jači udarac od mene. U svemu je, međutim, bitno da mi je sudac dva puta sudio prekid kada sam se jednostavno spotaknuo. On je, nažalost, procijenio drugačije. U prvom slučaju kada sam se zapleo nogama, pukli su donji i gornji konopac te je meč bio prekinut. To su popravljali pet-šest minuta. Sudac mi je tada brojao te drugi put u drugoj rundi jer sam se spotaknuo na neobrisanoj skliskoj podlozi. U trećem slučaju mi je ponovno brojano u toj drugoj rundi, što je praktički značilo kraj meča prekidom.Andrija je itekako zadovoljan velikim uspjehom na svom prvom velikom inozemnom natjecanju. Hrvatskom prvaku nastup na Europskom prvenstvu itekakva je motivacija za još marljivije treniranje.

– Ovo je velika stvar pogotovo kada se zna da treniram tek godinu i pol dana. Ja se nadam da će biti još više uspjeha. Svi se trude i pomažu mi, tu je trener Zoran Kralj, koji se najviše trudi, kao i moji roditelji. Bez mame Gabrijele i oca Valtera ne bih mogao ovo napraviti jer su me stalno poticali da idem dalje te sam stigao do ove razine.