Preskočila 2.03 u Daegu

Blanki srebro: Ovo je za mene kao da sam osvojila zlato!



DAEGU Blanka Vlašić u subotu je ostvarila jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Ne, nije pobijedila Anu Čičerovu, obranila zlato iz Berlina i postala prva skakačica uvis u povijesti koja je slavila na trima uzastopnim prvenstvima, već je drugim uspješnim skokom preko 203 centimetra osvojila titulu svjetske viceprvakinje, pobijedivši pritom sve ozljede koje su je dopratile na Svjetsko prvenstvo u Daeguu. Ruskinja, koja je u Osaki 2007. i Berlinu 2009. godine bila iza Blanke Vlašić, svoju prvu titulu svjetske prvakinje osvojila također preskočivši 203 centimetra, ali iz prvog pokušaja, treće je mjesto osvojila Talijanka Antonietta Di Martino trećim uspješnim skokom preko 200 centimetara.


– Bilo je dobro, stvarno sam presretna. Ovo je za mene kao da sam osvojila zlato – rekla je Blanka Vlašić, koja je u trećem po veličini južnokorejskom gradu na 100. natjecanju u karijeri preletjela granicu snova od 200 centimetara. Upravo je to do subote bio njezin najbolji rezultat sezone u kojoj je mučila muku s lošom formom i ozljedama. No, tijekom  finala zaboravila je na sve probleme, od koljena preko rupture mišića zadnje lože, do Ahilove tetive s kojom je posljednjih dana imala najviše problema. A prije dva tjedna razmišljala je o tome da preskoči Svjetsko prvenstvo…


Drama


– Sad mi je drago što sam došla u Daegu, iako sam kad sam došla na stadion rekla samoj sebi: Što ja radim ovdje. Trebala sam kao biti rasterećena za razliku od prijašnjih natjecanja. No, kad sam krenula sa skokovima počela sam malo uživati u natjecanju. Ali, definitivno nije lako, ni kad si dobar, ni kad nisi dobar, ni kad si favorit, ni kad nisi favorit. Sada me dosta boli, ali nije problem to što boli, to se povuče kad krene adrenalin. Problem je u tome što nisam mogla trenirati sto posto, prije 20 dana na treningu sam skakala 190 centimetara i htjela sam umrijeti od tuge. Baš ne mogu vjerovati da je ispalo ovako dobro, kad sam skočila 200 centimetara sama sebi sam rekla: Ajde, dobro je, možeš doći doma uzdignute glave – nastavila je Blanka Vlašić, koja je uspješnim skokom preko 203 centimetra bacila Čičerovoj rukavicu izazova. Najbolja ruska visašica prvi je put na natjecanju letvicu rušila na 205 centimetara, Blanka je imala priliku uspješnim skokom osigurati zlato, ali nije uspjela. Čičerova je na kratko mogla odahnuti, drugim neuspješnim skokom svoju je sudbinu ponovno stavila u ruke Splićanke koja je ponovno rušila letvicu. Za Čičerovu treća nije bila sreća, posljednji Blankin pokušaj i neizvjesnost oko titule svjetske prvakinje nije mogla gledati, glavu je stavila između koljena i čekala. Blanka je rušila letvicu, a Čičerova je mogla slaviti.


Podrška




– Nije joj bilo svejedno, ali joj nisam olakšala. To mi je bio jedan od ciljeva. Ani treba čestitati, zasluženo je pobijedila, cijelu sezonu je imala bolje rezultate od mene – zaključila je Blanka, koja je bez problema svladala sve visine do 200 centimetara. Tako je iz prve preskočila letvicu na visinama od 189, 193 i 197 centimetara, nakon čega je u igri ostalo tek pet visašica. Prvi skok uspješan je bio tek za Čičerovu, Blanka je 200 centimetara preskočila iz drugog pokušaja i nakon drugog rušenja Di Martino, Jelene Slesarenko i Svetlane Školine, imala je srebro u rukama. Uskoro su natjecanje završile olimpijska pobjednica iz Atene i njezina sunarodnjakinja Školina, njima se nakon tri rušenja na 203 centimetara pridružila Di Martino.


– Ne želim se sada rasipati emocijama, što je bilo, bilo je. Hvala svima koji su bili uz mene i pružili mi podršku jer bi mi bez podrške javnosti sigurno bilo još teže. Ovako sam mogla koliko-toliko biti rasterećena od njihovih očekivanja pa sam sama sebi zagorčala život. Dala sam sve od sebe i to je sve što mogu tražiti – zaključila je Blanka Vlašić.