Europsko prvenstvo - judo

Barbari Matić i Dominiku Družeti europske bronce

Hina

Barbara Matić / Nl arhiva

Barbara Matić / Nl arhiva



VARŠAVA Barbara Matić i Dominik Družeta osvojili su brončane medalje drugog dana Europskog seniorskog prvenstva u judu koje se održava u Varšavi.


Drugog dana Europskog prvenstva za judaše i judašice u Poljskoj nastupilo je četvoro hrvatskih predstavnika, a osvojene su čak dvije medalje, za što su zaslužni Barbara Matić (do 70 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg).


Nakon što je Matić, kao druga nositeljica kategorije do 70 kg, bila slobodna u prvom kolu, u prvom izlasku na tatami je slavila ipponom (gušenje) protiv Crnogorke Peković. U četvrtfinalu je išla na staru poznanicu, Katarzynu Klys.




Borila se Splićanka i protiv domaćih navijača i iskusne Poljakinje te u «produžetku» slavila wazarijem za ulazak među četiri najbolje u Europi.


Polufinale je donijelo za protivnicu Njemicu Scoccimarro koja je ušla u boljem ritmu, iskoristila svoje šanse i prošla u finale. U borbi za broncu Barbara nije ostavila previše šansi Šveđanki Bernholm. Presudio je ippon u trećoj minuti borbe za drugu europsku broncu, 2014. godine je osvojila prvu, oko vrata Barbare Matić.


Do bronce je Dominik Družeta stigao protiv Gruzijca Rekvijašvilija kojeg je pobijedio nakon samo 14 sekundi borbe. Prva slavlja u petak donio je upravo Družeta, nadoknadivši zaostatak protiv Latvijca Mikuckisa, a nakon toga se odličnim zahvatom protiv Nijemca Muennicha plasirao u četvrtfinale kategorije do 81 kg. Tamo je izgubio ipponom od Nizozemca De Wita, svjetskog i europskog juniorskog prvaka te zlatnog iz ovogodišnjeg Grand Slama u Parizu.


U repasažu je naš judaš išao na Moldavca Zaborosciuca te u reprizi borbe za broncu na Europskom prvenstvu za mlađe seniore 2015. godine u Bratislavi, slavio wazarijem u posljednjoj minuti borbe i otišao u već opisanu borbu za broncu.


»Bio je to jako kvalitetan nastup na velikoj pozornici kojim je Dominik pokazao napredak, pogotovo na psihološkom planu. Uspio je nadoknaditi zaostatak protiv Latvijca i u svim borbama bio aktivan i s dobrim pristupom. U konačnici, treće mjesto je nagrada za sav rad i trud koji ulaže«, rekao je izbornik muških reprezentacija Dean Ilić.


Dan nije počeo najuspješnije jer su u hrvatsko-ruskom dvoboju kategorije do 63 kilograma, u oba dvoboja slavile Ruskinje. Valkova je s tri wazarija pobijedila Marijanu Mišković Hasanbegović, dok je Davidovoj jedan wazari bio dovoljan protiv Maje Blagojević.


Trećeg dana Europskog prvenstva, u subotu, nastupaju dvije hrvatske judašice, obje u kategoriji preko 78 kg, Ivana Maranić i Ivana Šutalo. Maranić će se boriti protiv Cerić (BiH), a Šutalo protiv Nijemice Weiss. Hrvatske boje u muškoj konkurenciji branit će Zlatko Kumrić (do 100 kg), koji čeka Portugalca Fonsecu.