Predmet sudskog procesa

BIZARNA PRIČA IZ SVIJETA ATLETIKE: Od olimpijske pobjednice traže da mijenja svoje tijelo, inače će joj zabraniti da trči

Hina

foto: REUTERS/Paul Childs

foto: REUTERS/Paul Childs

Semenya se žalila na takvu odluku CAS-a, u čemu su je podržali mnogi kolegice i kolege iz atletskog svijeta, a bilo je i onih koji su se zalagali za primjenu novog pravila.



LAUSANNE – Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara, južnoafrička atletičarka Caster Semenya, moći će se natjecati u svojoj omiljenoj disciplini bez uzimanja lijekova za snižavanje razine testosterona, sve dok o njezinoj žalbi odluku ne donese švicarski Vrhovni sud, objavili su njezini odvjetnici u ponedjeljak.


Podsjetimo, prošlog je mjeseca Sud za sportsku arbitražu (CAS) podržao Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) u primjeni pravila o snižavanju razine testosterona kod osoba s različitostima u spolnom razvoju, kojima pripada i Semenya, a koje se žele natjecati u konkurenciji atletičarki u trkačkim disciplinama od 400 metara do jedne milje.


Semenya se žalila na takvu odluku CAS-a, u čemu su je podržali mnogi kolegice i kolege iz atletskog svijeta, a bilo je i onih koji su se zalagali za primjenu novog pravila.




“Švicarski Vrhovni sud je naredio IAAF-u da odmah zaustavi primjenu pravila koje se odnosi na Caster Semenyu i dopusti joj da se natječe u ženskoj konkurenciji bez ikakvih restrikcija, sve do završetka žalbenog postupka”, stoji u priopćenju Semenyinih odvjetnika.


Zasada ne postoji vremenski okvir u kojem sud mora donijeti konačnu odluku, ali IAAF je najavio da će podnijeti dodatnu dokumentaciju sudu. Iz Međunarodne atletske federacije su poručili da nisu dobili odluku suda.



“Odluka Vrhovnog suda je dobrodošla privremena zaštita Caster Semenye. Ovo je važan slučaj koji će imati dalekosežne posljedice u poštivanju ljudskih prava atletičarki”, izjavila je Dorothee Schramm iz odvjetničkog ureda Sidley Austin LLP koji vodi Semenyin žalbeni postupak.


“Zahvalna sam švicarskim sucima na ovoj odluci. Nadam se da ću po završetku žalbenog postupka ponovno slobodno moći trčati i natjecati se”, izjavila je Semenya preko svojih odvjetnika.


U posljednjem nastupu na 800 metara, prije nego što je nastupila IAAF-ova zabrana, Semenya je slavila na mitingu Dijamantne lige u Dohi, koji je održan 3. svibnja. Sljedeći nastup na ovoj dionici Južnoafrikanka bi mogla imati na mitingu Dijamantne lige u Oslu 13. lipnja, ali njezini su zastupnici za Reuters izjavili da ona još nije odlučila gdje će se sljedeći put natjecati u svojoj omiljenoj disciplini.


U Semenyinom rasporedu za sada su predviđeni nastupi u utrci na 2000 metara u Parizu 11. lipnja i na mitingu Dijamantne lige u američkom Stanfordu u Kaliforniji, 30. lipnja, na dionici od 3000 metara.