Formula 1

Australac Daniel Ricciardo pobjednik VN Kine

Hina

Reuters

Reuters



Australac Daniel Ricciardo u Red Bullu pobjednik je Velike nagrade Kine na stazi u Šangaju, treće utrke svjetskog prvenstva formule 1.


Ricciardo je do svoje šest pobjede u karijeri i prve ove sezone stigao sjajnom vožnjom nakon što je startao sa šeste pozicije.


Prije samo 24 sata činilo se kako Australac neće niti sudjelovati u kvalifikacijama zbog problema s turbopunjačem. Međutim, mehaničari Red Bulla su odradili odličan posao i 28-godišnji Australac je u posljednji trenutak izašao na stazu i izborio šesto mjesto u kvalifikacijama.




Bolid je savršeno funkcionirao i na utrci, vodstvo Red Bulla je izabralo odličnu strategiju, a briljirao je i Ricciardo. Posebno impresivan je bio njegov potez u 43. krugu kada je fantastično prošao Finca Valtterija Bottasa u Mercedesu i probio se na prvo mjesto. Ricciardo je na uskom prostoru riskirao i za ‘milimetar’ preteka Bottasa te zasjeo na prvu poziciju koju do kraja utrke više nije ispustio.


»Ponekad samo liznete markicu i pošaljete pismo, ha ha. Ja ne pobjeđujem u dosadnim utrkama,« kazao je Australac sa smiješkom dodavši: »Prije samo 24 sata mislio sam da ćemo strati iz zadnjeg reda, no dečki su odradili fantastičan posao.«


Ricciardu je pomogao i izlazak ‘safety cara’ u 31. krugu nakon sudara Francuza Pierrea Gaslyja i njegovog momčadskog kolege iz Toro Rossa Novozelanđanina Brendona Hartleya. Red Bull je tada pozvao oba vozača na drugo zaustavljanje u boks po soft gume, a to nisu učinili niti Ferrari niti Mercedes.


»Bila je to hrabra odluka koja se pokazala sjajnom,« rekao je Australac nakon prve pobjede Red Bulla u Kini nakon 2010. Bottas je na koncu bio drugi, dok se na treću poziciju probio još jedan Finac Kimi Raikkonen iz Ferrarija.


Jedan od ključnih trenutaka utrke dogodio se u 43. krugu kada je drugi pilot Red Bulla Nizozemac Verstappen prekasno ušao u jedan zavoj i dodirnuo Nijemca Sebastiena Vettela za upravljačem Ferrarija nakon čega su se oba bolida izvrtila. Nizozemac je zbog toga kažnjen sa 10 sekundi, njihov ‘poljubac’ iskoristio je Raikkonen koji se probio na treće mjesto i tamo ostao do kraja utrke.


Verstappen je bio četvrti, ali je zbog kazne pao na petu poziciju, dok je aktualni prvak Lewis Hamilton u Mercedesu završio kao četvrti. Pobjednik u prve dvije utrke ove sezone Sebastien Vettel bio je tek osmi.


U ukupnom poretku svjetskog prvenstva vodi Vettel sa 54 boda, Hamilton je drugi sa 45 bodova, dok je treći Bottas sa 40 bodova. Ricciardo se probio na četvrto mjesto sa 37 bodova, a TOP 5 zatvara Rakikonen sa 30 bodova


U poretku konstruktora vodi Mercedes sa 85 bodova, Ferrari je drugi s bodom manje, a treću poziciju drži Red Bull sa 57 bodova.


Iduća utrka je Velika Nagrada Azerbajdžana u Bakuu 29. travnja.