S primorske poneštrice

Novo Škrljevo i desetkovani Kvarner: Dvoboj županijskih susjeda postao derbi začelja

Zlatko Horvat

Arhiva

Arhiva

Mi smo domaćini i logično je da računamo na pobjedu. Možemo reći da smo blagi favoriti iako smo do prije dva kola bili na dnu ljestvice. Igrači su shvatili da se ne može igrati bez energije – kaže Damir Rajković, trener »Škrljeva«



 Pogled na ljestvicu A-1 lige košarkaša nije ugodan za primorske susjede, »Škrljevo« i »Kvarner 2010« dobili su po dvije utakmice, a zajedno upisali 19 poraza. Sastav s Mavrinaca i onaj s Nafte u opasnoj su zoni, u krugu šest sastava koji se bore za četiri mjesta koja znače – ostanak. »Škrljevo« je u sutrašnjoj utakmici, što popinje u 19 sati, maloj prednosti zbog domaćeg parketa i svojih navijača, ali i zbog činjenice da imaju veću širinu u igračkom kadru, bez obzira na to što je s centrom Franom Marasovićem raskinut ugovor poslije gostovanja u Zadru.


– Manje je važna širina sastava, važnije je tko će kako igrati – kaže Damir Rajković, trener »Škrljeva«. – Pobijedili smo u Velikoj Gorici, digli smo se, momčad je u usponu. Kvalitetno smo parirali »Zadru«, u jednom dijelu utakmicu smo učinili zanimljivom, nisu nas dobili 30-40 razlike.


Revija bivših


Davor Konjević je u ljeto 2015. morao napustiti »Kvarner 2010«, nisu mu mogli garantirati veliku minutažu zbog »zaštićenog godišta«. Kraljevičanin se poslije dobre sezone u »Gorici« vratio u svoj kraj i sutra će imati dodatan motiv. Sigurno je da bi ga danas sportski direktor »Kvarnera 2010« Marko Šamanić rado vidio u svojoj momčadi, s petorkom koja gotovo i ne zna što je to – rotacija. U porazu u ponedjeljak u Osijeku čak četiri igrača skupila su više od 36 i pol minuta na parketu, dva 18-godišnjaka bila su jedine prave zamjene jer je izvan stroja zbog problema s koljenima ostao australski Hrvat Dominic Gilbert.




Od bivših igrača »Kvarnera 2010« u »Škrljevu su« još Antonio Boban, koji se preko »Rogaške«, zahvaljujući »Škrljevu«, vratio kući, te Dino Stipčić.


– Pojedinci će dati ton utakmici, Konjević je sigurno jedan među njima, ima jednu od glavnih napadačkih rola. Vjerujem da će naći igru protiv obrane »Kvarnera 2010«, baš kao i Boban, te da će i ostali iskoristiti svoj potencijal.


Forte Riječana je obrana, brzina Maura Veljačića i iskustvo Andreja Štimca.


– I mi radimo na obrani, iz utakmice u utakmicu rast ćemo u tom segmentu. Međutim, ovo prije svega moramo shvatiti kao jednu utakmicu u nizu, na kojoj pokazati ono na čemu smo počeli raditi. Igrači su počeli prihvaćati nove kriterije.


Pobjednik sutrašnjeg susreta napravit će koračić prema ostanku. S prvim danima 2017. postoji mogućnost angažmana novih igrača, što će iskoristiti u oba tabora.


Inspiracija


– U primorskom derbiju ništa ne znači koji si na ljestvici, odlučuje inspiracija igrača. Mi smo domaćini i logično je da računamo na pobjedu. Možemo reći da smo blagi favoriti iako smo do prije dva kola bili na dnu ljestvice. No, samopouzdanje je naraslo. Igrači su shvatili da se ne može igrati bez energije. S Amerikancima, koji sada više igraju, dobili smo širinu, neka smo nova momčad »Škrljeva«, koja će znati odgovoriti na igru »Kvarnera 2010«. No, treba respektirati riječku momčad i trenera Mancea, koji godinama vodi momčad. Zato postoji jedna sistematičnost, zna se tko što radi. To će od nas tražiti koncentraciju kroz svih 40 minuta – zaključuje Rajković.


Momčad »Kvarnera 2010« se jučer u tri sata ujutro vratila iz Osijeka. Poslije najdužeg putovanja sezone slijedi ono – najkraće. Jučer je na programu bio jedan, danas su dva treninga za momčad Marijana Mancea, koji je opet uz momčad po povratku iz Turske, s Europskog prvenstva U-18 reprezentacija.


– »Škrljevo« je favorit, u boljem su ritmu, ima ih više u sastavu. Mi možemo izdržati 30 minuta, 40 ne možemo – priznaje Mauro Veljačić, graditelj igra »Kvarnera 2010«.


Trebalo je vremena za oporavak poslije 900 kilometara puta i praktički 40 minuta igre.


– Prvih pola sata treninga osjećaš se polomljeno, boli svaki dio tijela, poslije je lakše. Ali bit ćemo spremni za derbi. Dat ćemo koliko možemo. U Osijeku su mlađi dosta dobro kreirali, preuzeli su odgovornost. Ako se to ponovi sutra u Mavrincima, možda imamo neku šansu…


»Škrljevo« je još u jednoj prednosti. Njihove plaće stižu uredno, kod »Kvarnera 2010« situacija nije bajna. Više je polovična…