Izbornikova tajna

Zlatko Dalić otkriva kako je pokrenuo Hrvatsku u nastavku susreta protiv Slovaka

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS



RIJEKA Zlatko Dalić jasno je na početku kvalifikacija rekao da će Hrvatskoj biti dovoljno 15 bodova za plasman na Europsko prvenstvo. Pobjedom protiv Slovačke osvojena su dva boda više.


– Eto vidite da se nisam preračunao kad sam kalkulirao na taj način. Još jednom čestotam dečkima na pobjedi i na plasmanu na Europsko prvenstvo. Hvala svim navijačima koji su došli u Rijeku, sve ljude koji su bili uz nas, ponosan sam što je Hrvatska slavila s nama. Ako dragi Bog da opet ćemo se idućega ljeta svi zajedno radovati pobjedama.


Igrači svi od reda tvrde da ste na poluvremenu odigrali ključnu ulogu?




– Samo sam rekao: »Dečki, molim vas, nemojte ući u nervozu, nemojte početi srljati. Igrate dobro, stvarate prilike. Više se morate kretati i pokušavati pronalaziti rješenja preko bokova. Nema brige, riješit ćemo to.«. Nisam im to htio reći, ali bilo me malo strah kontre i polukontre Slovaka, jer da smo primili drugi gol bili bismo gotovi. Međutim, dečki su reagirali vrhunski, kao i svaki put do sada. Odigrali su još jednu pravu utakmicu u cjelini. Nije ni prvo poluvrijeme bilo tako loše, samo smo promašivali prilike i primili gol iz prvog napada.


Jeste li poslije primljenog gola posumnjali u novi stoperski par i nepovoljne okolnosti neuigrane obrane u odsustvu Vide i Lovrena?


– Prije utakmice je više bilo strah vas novinara, Ja sam uvijek tvrdio da su Ćaleta-Car i Perić pravi, prvi igra jaku francusku ligu u Marseilleu, drugi je stožerni prvotimac Dinama koji igra Ligu prvaka. Malo me bilo strah, ali u globalu su odradili jako dobar posao.


Rekli ste da ćete poslije utakmice komentirati odabir Rijeke, a ne Maksimira za odlučujuću utakmicu sa Slovačkom?


– Mi smo rođeni za stvaranje problema tamo gdje ih nema. bavili smo se nekim anketama tko je za, a tko protiv Rujevice. Ljudi moji, Tko je protiv Rijeke i Rujevice? Nikad nismo bili niti ćemo ikad biti. Bili smo tu prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, prije utakmice s Walesom, igrali protiv Engleske. U Rijeci i na Rujevici smo uvijek imali vrhunske uvjete, Ja sam samo aludirao da je ovakve odlučujuće utakmice moramo igrati pred 35 tisuća ljudi, dakle u Splitu ili Zagrebu, a ne u Rijeci pred osam tisuća ljudi. iskreno, to je bila moja pogreška, ja sam odlučivao gdje ćemo igrati utakmice, a nisam računao da ćemo o EURO-u odlučivati u zadnjoj utakmici.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU