Kockasti kriteriji

Zbog čega izbornik Zlatko Dalić ignorira Simona Slugu?

Ivan Volarić

Simon Sluga/D. ŠKOMRLJ

Simon Sluga/D. ŠKOMRLJ

Svaka čast Lovri Kaliniću koji je logičan nasljednik Danijela Subašića, ali teško je vjerovati da Sluga, nekadašnji mladi reprezentativac, nije zaslužio barem priliku u konkurenciji Dominika Livakovića (Dinamo) i Karla Letice (Brugge).



RIJEKA Nogometaši Rijeke ne briljiraju na otvaranju sezone, postoje određeni problemi u igri koji su se nazirali i proljetos, ali dobar rezultat je tada poput snježnog pokrivača sve to prikrio i vjerojatno uljuljkao odgovorne u klubu u uvjerenju da imaju momčad za velike stvari. Dolaskom ljeta, prvih ozbiljnijih europskih ispita razotrkivene su riječke slabosti. Čvrsta, fizički moćna norveška momčad Sarpsborga, razbila je riječke europske ambicije, naslutila probleme u selekciji igrača (kada nema dovoljno znanja mora biti zastupljeno puno brzine i snage!) s čime će se na Rujevici vjerojatno pozabaviti u završnim danima ljetnog, ali i tijekom zimskog prijelaznog roka. Potpuno jasno je da bit problema leži tamo gdje se rađa i umire igra svake momčadi – na sredini terena. I laiku je jasno da Rijeka nema moćnu veznu liniju, primjerice na razini one koja je bila ključna poluga u momčadi koja je osvojila naslov prvaka. Trokut Mišić – Bradarić – Andrijašević potpomognut Malešom imao je sve nephodne sastojke: fizičku moć, tehničko znanje i osjećaj za ulazak u završnicu. Čanađija, Grahovac, Pavičić i Lončar su veznjaci drugačijeg profila, velikog srca, ali skromnijeg znanja. Čanađija i Grahovac su klasični defanzivci s (pre)malo okomitih lopti i kretanja, Pavičić ima problema u duel igri, a Lončar je pokazao da je najbliži tipu klasičnog srednjeg veznog igrača kakve Kek protežira u svojoj igri iako je igrao premalo da bi se moglo donijeti konkretnije zaključke o njegovim mogućnostima. Jasno je da drugačiji profil igrača nosi sobom i prilagodbu načina igre na takve karakteristike,  a to traži vrijeme kojega na Rujevici nikada nema dovoljno.


Jedna od poveznica aktualne i momčad koja je prošle godine osvojila naslov prvaka jest vratar Simon Sluga. Novi kapetan Rijeke preuzeo je početkom prošle sezone »jedinicu« od do tada najboljeg vratara lige Andreja Prskala, dočekao priliku koju je u potpunosti iskoristio. Malo je nedostajalo da bivši junior Rijeke ovoga ljeta završi na »otoku«. »Astona Villa« je bila ozbiljan kupac, ali nije se uspjela probiti do Premier lige pa je ostala bez financijske injekcije. Sluga je u posljednjih godinu dana u kontinutetu sigurno najbolji igrač Rijeke kojega pomalo nepravedno zaobilazi izbornik Zlatko Dalić. Posebno nakon što se po okončanju ruske epizode od reprezentacije oprostio Danijel Subašić. Slugine brojke u posljednjih godinu dana su neumoljive, pa i kontinuirane kvalitetne izvedbe (dovoljno se sjetiti Europske lige prošle sezone). Svaka čast Lovri Kaliniću koji je logičan nasljednik Danijela Subašića, ali teško je vjerovati da Sluga, nekadašnji mladi reprezentativac, nije zaslužio barem priliku u konkurenciji Dominika Livakovića (Dinamo) i Karla Letice (Brugge).