Ususret Izbornoj skupštini

Zagrebački nogometni savez podržao Davora Šukera, policija čuvala skupštinu

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Nakon što je dobio podršku ZNS-a, Šuker sada treba prikupiti potpise još osam županijskih nogometnih saveza kako bi njegova kandidatura bila pravovaljana. Šuker koji nije želio komentirati kandidaturu svog bivšeg suigrača iz reprezentacije Daria Šimića. »Želim mu sve najbolje, nema potrebe komentirati njegovu kandidaturu,« kazao je Šuker



ZAGREB Davor Šuker od utorka je i službeno kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nakon što je ga je nominirao Zagrebački nogometni savez (ZNS) na Skupštini održanoj u hotelu Antunović.


Nakon jednosatnog vijećanja, skupštinari Zagrebačkog nogometnog saveza svoj su glas dali Davoru Šukeru. Nikakve neizvjesnosti nije bilo. Od 50 delegata, koji su stigli na Skupštinu, 46 je dalo glas Šukeru, dvojica su bila suzdržana, a dvojica su glasovala protiv.


Nakon što je dobio podršku ZNS-a, Šuker sada treba prikupiti potpise još osam županijskih nogometnih saveza kako bi njegova kandidatura bila pravovaljana.




»Najvažnija je prva stepenica, a to je baza. Ponosan sam na prijašnji mandat, iako nije sve bilo idealno. Najveći problem zapravo smo imali s huliganima. Ponosan sam na svoj prijašnji mandat i ovaj idući. Gradit ćemo prvoligaške terene, ide projekt na Sveticama, dio novca od investicija dobit će i naša zagrebačka baza,« naglasio je Šuker koji nije želio komentirati kandidaturu svog bivšeg suigrača iz reprezentacije Daria Šimića.


»Želim mu sve najbolje, nema potrebe komentirati njegovu kandidaturu,« kazao je Šuker. Međutim, obračunao se s novinarima.


»Manipulirate anketama za predsjednika, ali naviknut sam. Ne pomažete nogometu, više prostora dajete navijačima nego zdravim županijskim bazama koje su najvrednije što nogomet ima,« kazao je.


Predstavnici Futsal Dinama tražili su odgodu glasovanja, ali u svojoj nakani nisu uspjeli.


»Izražavamo nezadovoljstvo dnevnim redom i radom ove skupštine općenito. Smatramo da ovako važno pitanje za sve klubove u ZNS-u i Hrvatskoj mora biti organizirano i predstavljeno puno bolje. Mi ne znamo plan i program niti jednog od kandidata za predsjednika HNS-a, a trebamo o njemu glasovati. Smatram kako kandidati moraju predstaviti plan i program za mandat koji traže, a ne, kao dosad, organizirati glasovanje na brzinu samo kako bi se ispunila forma. Stoga vam predlažemo da odgodite glasovanje. Pozovite javno kandidate da predstave svoje programe kako bi klubovi mogli odlučiti za koga će glasovati,« poručili su iz Futsal Dinama.


Skupštinu je pratilo jako policijsko osiguranje. Ulaz u hotel osiguravala je policija, a u jednom trenutku pojavila se skupina BBB-a koja je željela istaknuti transparent, ali ih je u time spriječila policija.


Izborna skupština za predsjednika HNS-a održat će se 22. prosinca, a status HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dan prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata.


Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova. U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.