Mirko Antonio Čolak

Za mene se sve promijenilo otkada je došao Igor Bišćan, a to se vidi i na drugim igračima

Ivana Vaupotić

Mirko Antonio Čolak/Foto D. LOVROVIĆ

Mirko Antonio Čolak/Foto D. LOVROVIĆ

Znali smo da nas očekuje teška utakmica jer »Osijek« je na svom terenu vrlo jak i neugodan. Napravili smo grešku i primili glupi gol na početku utakmice, ali i dalje smo vjerovali u sebe. Trener nas je dobro pripremio za ovaj derbi i znali smo da možemo doći do preokreta – kaže Čolak



RIJEKA Kada se u obzir uzme samo zadnjih osam tjedana, »Rijeka« je najuspješnija momčad HT Prve lige, s time da je u tom razdoblju uknjižila pobjede u derbijima s »Dinamom« i »Osijekom«. Povrh toga, prošle je subote trijumfalni pohod kroz srce Slavonije pokazao da su Igor Bišćan i njegov stručni stožer na pravom putu. Zapravo, najviše je impresionirao način na koji je »Rijeka« bacila »Osijek« na koljena, i to doslovno.


Nakon darovanog gola suparniku, Bišćanova momčad jurnula je prema naprijed u maniri vikinških berserkera, nemilosrdno gazeći suparnika na putu prema svom cilju. Uostalom, dovoljno je reći da su nakon utakmice starosjedioci svečane lože Gradskog vrta zabrinuto vrtili glavama i u nevjerici ponavljali da njihovu momčad ni »Dinamo« nije tako nadigrao.


Doduše, konačni rezultat nekome bi mogao sugerirati da je bilo gusto. No, podatak da je vratar »Osijeka« Marko Malenica branio na vrhunskoj razini više nego jasno govori o odnosu snaga na terenu. Da nije bilo njega, domaća momčad vrlo vjerojatno bi bila pregažena u svakom smislu. Jednostavno, »Rijeka« je ove subote u Gradskom vrtu podsjetila na najbolje dane pod dirigentskom palicom Matjaža Keka.




S jednom razlikom. Današnja »Rijeka« ide na pogon Mirka Antonija Čolaka koji se preporodio od Bišćanovog dolaska na klupu. Doduše, netko će reći da mu treba deset prilika za jedan gol, no neosporna je činjenica da je Mandžukić iz Ludwigsburga uvijek u blizini kada se pred suparničkim golom oglašava znak za opću opasnost.


Povrh toga, Čolak se vrlo često skuplja odbijene lopte u kaznenom prostoru, a jedna od važnijih odlika centarfora je dar da se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme. Na kraju krajeva, gol za pobjedu u Gradskom vrtu bio je iz te kategorije. Nakon kornera za »Rijeku« Marijan Ćavar loše je pokušao izbiti loptu, a Čolak je prvi stigao na taj »otpadak«.


– Znali smo da nas očekuje teška utakmica jer »Osijek« je na svom terenu vrlo jak i neugodan. Napravili smo grešku i primili glupi gol na početku utakmice, ali i dalje smo vjerovali u sebe. Trener nas je dobro pripremio za ovaj derbi i znali smo da možemo doći do preokreta – kaže Čolak.


Novi plan igre


Dojam je da ste do vodstva »Osijeka« bili rezervirani, kao da prepuštate inicijativu suparniku. Što se dogodilo nakon primljenog gola?


– Morali smo vidjeti kako oni namjeravaju igrati. Zato smo ih čekali. Možda je to bila neka greška, ali odmah smo dobro reagirali. Promijenili smo plan igre, i to je bila prava odluka.


Je li ovo bila najbolja partija »Rijeke« u ovoj sezoni?


– Mislim da smo i s »Dinamom« igrali jako dobro. Sa svakom novom utakmicom se vidi da rastemo kao momčad. Suparnici su sve jači i jači, a mi smo sve bolji i bolji. Imamo dosta prostora za napredak i sigurno je da još možemo podići razinu naše igre. Zbog kluba i navijača sam jako sretan što pokazujemo, imamo još puno toga za pokazati. Ne bojimo se nikoga kada svi dajemo svoj maksimum na terenu.


Prije nego što ste postigli golove, Malenica je u dva-tri navrata odlično intervenirao ispred vas. Je li vas to poljuljalo?


– Takav je život svakog napadača. Nitko ne može realizirati baš svaku priliku. Osim toga, Malenica je vrlo kvalitetan vratar. Vjerovao sam u sebe nakon tih njegovih obrana, bio sam siguran da ću se opet naći u prilici i zabiti gol.


Pun samopouzdanja


Tijekom utakmice »Rijeka« je propustila dosta priliba za otklanjanje svih dvojbi. Jeste li se u završnici prepali da bi vam neki slučajni gol »Osijeka« mogao uskratiti pobjedu?


– Nikada na razmišljam na taj način. Kada moja momčad ima vodstvo, samo razmišljam o tome da zabijemo još golova. Istina, sve smo mogli riješiti puno ranije. Možda je to nešto na čemu moramo raditi, da stvaramo još više prilika i zabijamo još više golova.


U zadnjih pet nastupa za »Rijeku« zabili ste šest golova, s time da su tri direktno prelomila utakmice. Koliko vam to znači za nastavak sezone?


– Sada sam opet pun samopouzdanja. Za mene se sve promijenilo otkada je došao na klupu došao Igor Bišćan. Mislim da se to vidi i na drugim igračima. Prebrodili smo krizu s početka sezone i sada moramo nastaviti igrati na isti način.


Već u utorak vas očekuje četvrtfinale Kupa s »Lokomotivom« u Kranjčevićevoj, a u subotu s istim suparnikom igrate za bodove na Rujevici. Jesu li te dvije utakmice ključne za ugodne praznike?


– Ne treba zaboraviti ni gostovanje kod »Slaven Belupa« u zadnjem kolu ovog dijela sezone. U zadnja dva mjeseca napravili smo puno dobrih stvari i to sada ne smijemo pokvariti. Utakmice s »Lokomotivom« bit će jako teške i zahtjevne jer radi se o momčadi koja ove sezone bilježi odlične rezultate. Vjerujem da će nas trener dobro pripremiti za te derbije.


Očigledno je da se »Rijeka« diže, a »Lokomotiva« je u zadnja dva kola na svom terenu igrala neriješeno u ogledima s »Osijekom« i »Slaven Belupom«. Znači li to da im forma polako kopni?


– Sve je moguće. Ne mogu znati što se zbiva s »Lokomotivom«, ali mogu reći da mi sada samo razmišljamo o utorku. U Kupu se igra samo jedna utakmica, tu nema prilike za popravni. Mi smo toga svjesni i sve ćemo poduzeti da ostvarimo pobjedu i izborimo polufinale.



Inter – Rijeka 1:2 90 minuta 2 gola


Hajduk – Rijeka 1:1 74 minute –


Varaždin – Rijeka 1:2 13 minuta 1 gol


Rijeka – Rudeš 5:1 66 minuta 1 gol


Istra 1961 – Rijeka 1:2 84 minute 1 gol


Rijeka – Dinamo 1:0 90 minuta 1 gol


Osijek – Rijeka 1:2 90 minuta 2 gola


Inter – Rijeka 1:2 90 minuta 2 gola


Hajduk – Rijeka 1:1 74 minute –


Varaždin – Rijeka 1:2 13 minuta 1 gol


Rijeka – Rudeš 5:1 66 minuta 1 gol


Istra 1961 – Rijeka 1:2 84 minute 1 gol


Rijeka – Dinamo 1:0 90 minuta 1 gol


Osijek – Rijeka 1:2 90 minuta 2 gola


UKUPNI UČINAK


507 minuta


8 golova