Trenersko rivalstvo

ZORAN ZEKIĆ: Ma gdje sam ja od Matjaža Keka…

Dalibor Keler

Zoran Zekić/D. LOVROVIĆ

Zoran Zekić/D. LOVROVIĆ

Uvijek je izazov pripremati utakmice protiv trenera s kojim si se susretao puno puta. Nema tu taktičkih tajni, obojica znamo kakve su ideje onog drugog – kaže Zekić



OSIJEK Nedjeljni derbi na Rujevici između »Osijeka« i »Rijeke« imat će i zgodnu trenersku pozadinu. Naime, strateg »Rijeke« Matjaž Kek i »Osijekov« trener Zoran Zekić su dva od tri trenutačno najdugovječnija stručnjaka u HNL-u. Kek je petu godinu na klupi Riječana, a Zekić treću na kormilu »Osijeka«, a između njih dvojice ugurao se Samir Toplak koji u »Interu« ima već četverogodišnji neprekinuti staž.


To je svakako ljepša strana HNL-a koja govori da postoje klubovi koji imaju dugogodišnje strategije i spremni su stati iza svojih trenera i u radozboljima kada rezultati nisu na razini očekivanja. Zato su Kek i Zekić sad već postali stari rivali na domaćim travnjacima. Dosad su se sastali 13 puta kroz tri sezone, a svaka od tih sezona nosila je drugačiju priču. U prvoj godini 2015./16. kada je »Osijek« još bio u teškoj situaciji prevladavali su remiji, dvaput je bilo 1:1, a treći je susret završio pobjedom »Rijeke« 2:1, iako je i ta utakmica zapravo bila vrlo blizu istog ishoda kao i prethodne dvije jer je »Osijek« bio izjednačio u 89., a »Rijeka« stigla do pobjede u trećoj minuti sudačke nadoknade.


Sezona nakon toga u kojoj je »Rijeka« uzela dvostruku krunu prošla je u apsolutnoj Kekovoj dominaciji. Odigrali su šest međusobnih utakmica (četiri prvenstvene i dvije u polufinalu Kupa nap.a.) i u svih šest je svlavila »Rijeka«. U prošloj se sezoni priča okrenla na stranu »Osijeka« koji je dobio tri od četiri međusobna susreta, a i u onom u kojem je minimalno poražen bio je blizu »nule« jer je kapitulirao u 88. minuti. Nedjeljni okršaj na Rujevici prvi je u aktualnoj sezoni i bit će zanimljivo vidjeti kakvu će nam priču donijeti. Uglavnom, Zekić i Kek sad su već prekaljeni u međusobnim ogledima.




– Ma, gdje sam ja od Keka. On je već pet godina tamo, ima iza sebe odlične rezultate. Nadam se da smo i mi na tom putu koji je »Rijeka« prošla s Matjažom. Određeno rivalstvo sigurno postoji jer »Osijek« i »Rijeka« spadaju u elitu našeg nogometa pa su ipak malo drugačiji susreti od većine u HNL-u. Uvijek je izazov pripremati utakmice protiv trenera s kojim si se susretao puno puta. Nema tu velikih taktičkih tajni, obojica otprilike znamo kakve su osnovne ideje onog drugog. Teško je pripremiti nekakvo taktičko iznenađenje. Ako smo po snazi momčadi izjednačeni, prednost stekne onaj koji bolje pogodi odabir momčadi, odnosno raspoloženije igrače tog dana. Radujem se novom nadmudrivanju s Kekom – kaže Zoran Zekić, trener nogometaša »Osijeka«.


Nema dvojbe kako u odnosu dvojice trenera vlada i dužno poštovanje, ali upravo taj segment rivalstvo koje se stvorilo kroz ove godine čini i vrijednijim. Tijekom same utakmice uvijek bude napeto i na klupama, nekad čak i napetije nego na travnjaku, ali i to je dio kolorita koji jedan derbi HNL-a treba imati. Naravno, do određenih granica koje su uvijek i postojale kod njih dvojice.


U svakom slučaju staž koji imaju na klupama »Rijeke« i »Osijeka« i rivalstvo koje ga prati nedvojbeno je dobra je reklama za HNL.