Očekivana odluka

ZLOČIN I KAZNA Hajduk četiri utakmice pred praznim Poljudom

P. N.

Nogometaši Hajduka igrat će četiri utakmice bez podrške svojih navijača/I. ČAGALJ/PIXSELL

Nogometaši Hajduka igrat će četiri utakmice bez podrške svojih navijača/I. ČAGALJ/PIXSELL

Splićani će do početka prosinca igrati doma bez podrške navijača



ZAGREB Torcidin pirotehnički pir u derbiju s Dinamom, stradavanje vatrogasca i vlastitog igrača dobilo je očekivani epilog u odgovarajućim institucijama HNS-a. Disciplinski sudac Alen Klakočer kaznio je Hajduk s četiri domaće utakmice bez gledatelja. Budući da odluka stupa na snagu za osam dana to se ne odnosi na nadolazeći prvenstveni derbi protiv Osijeka već oglede protiv Rijeke 28. listopada, te susrete protiv Intera, Slaven Belupa i eventualno Istre 1961 ukoliko Splićani voljom ždrijeba ne budu domaćini u četvrtfinalu Kupa 4. prosinca.


“HNK Hajduk kažnjen je s četiri prvenstvene ili kup utakmice igranja bez prisutnosti gledatelja na utakmicama koje igra kao domaćin zbog prekršaja kažnjivih po članku 67. DP HNS na utakmici Hajduk-Dinamo. Tijekom utakmice od strane suca i delegata utakmice evidentirana je upotreba velike količine pirotehnike (45 baklji, 9 dimnih bombi, 5 strobova, 17 topovskih udara) od strane domaćih navijača na sjevernoj tribini stadiona. Zbog ubacivanja 13 baklji u teren za igru utakmica je u periodu od 62.-68. minute bila tri puta u prekidu u ukupnom trajanju od tri minute. U 63. minuti od eksplozije topovskog udara na atletskoj stazi iza sjevernog gola ozlijeđen je vatrogasac, a u 89. minuti kamenom bačenim s istočne tribine pogođen je igrač Hajduka Adam Gyurcso koji je nakon ukazane liječničke pomoći zamijenjen”, stoji u obrazloženju kazne objavljene na stranicama Prve HNL. 


Kažnjene je i pomoćni trener Hajduka Mario Carević koji je udaljen s klupe u 55. minuti zbog učestalog prigovaranja i nesportskog reagiranja na odluku pomoćnog suca te potom i psovanja četvrtog suca. Carević je kažnjen zabranom obavljanja funkcije u trajanju od mjesec dana te novčanom kaznom od 5.000 kuna.




Prekršaj Hajdukovih navijača kao i odgovarajuća kazna uopće nisu sporni, no kao i uvijek u ovim situacijama među brojnim navijačkim pukom splitskoga prvoligaša pojavljuje se osjećaj da je HNS nekom majka, a nekom maćeha.


Bilo je situacija u kojima je primjerice Dinamo znao prolaziti s novčanom kaznom, a također su na maksimirskim tribinama ili terenu bili ugroženi životi igrača, policajaca ili navijača.