Skupina E

Xhaka i Shaqiri donijeli preokret: Švicarska u Kalinjingradu svladala Srbiju

Hina

Reuters

Reuters

 U susretu 2. kola skupine E na Svjetskom nogometnom prvenstvu Švicarska je u Kalinjingradu svladala Srbiju sa 2-1 (0-1). Srbija je povela preko Aleksandra Mitrovića u 5. minuti, no u nastavku je Švicarska preokrenula golovima Granita Xhake u 52. i Xherdana Shaqirija u 90. minuti.Srbija je svoj agresivan ulazak u utakmicu okrunila vodećim pogotkom Mitrovića koji je u skoku na pet metara od suparničkog gola nadvisio svog čuvara Schaera i zakucao loptu u mrežu. Bila je to druga identična situacija pred švicarskim vratima u istoj minuti. Naime, par sekundi prije pogotka Tadić je centrirao s lijevog krila, a Mitrovićev pokušaj tada je Sommer uspio obraniti. No, odmah potom uslijedio je novi ubačaj Tadića i skok Mitrovića koji je taj put bio precizniji. Većim dijelom prvoga poluvremena Srbija je dominirala u duel igri i tako onemogućivala Švicarskoj razvijanje opasnijih napadačkih akcija. Ipak, u 30. minuti Švicarska je stvorila odličnu situaciju pred srpskim golom kada je Zuber lijepo proigrao Džemailija, no ovaj nije dobro pucao i Stojković je uspio odbiti loptu.U samoj završnici prvog poluvremena Srbija je zaprijetila iz prekida, nakon udarca iz kuta lopta je šetala po kaznenom prostoru, no Tošić ju nije uspio skrenuti u mrežu.Ipak, u nastavku je Švicarska izgledala kao bolja momčad, a Xhaka je poravnao lijepim udarcem sa 20-ak metara u 52. minuti. Lopta je prvo stigla na lijevi bok do Shaqirija, njegov udarac je blokiran, no na taj je odbijanac natrčao Xhaka i snažnim udarcem zatresao mrežu. Shaqiri je ponovno zaprijetio u 58. minuti, no tada je njegov udarac iskosa zaustavila greda.Obje momčadi bile su svjesne kako im bod iz ovog susreta ne bi bio dovoljan pa su u završnici krenule na sve ili ništa. Srbija je mogla do nove prednosti u 68. minuti kada se Kolarov izborio za prostor na lijevom krilu, ubacio prizemnu loptu u peterac, ali Mitrović je bio za korak kratak. Napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović propustio je veliku priliku za Švicarsku u 84. minuti, Embolo mu je glavom spustio loptu na rub kaznenog prostora, no šut Gavranovića bio je preslab za Stojkovića.Srbija je u 90. minuti imala udarac iz kuta od kojega se Švicarska uspjela obraniti, Gavranović je poslao dugu loptu prema Shaqiriju koji se othrvao Tošiću, ušao u kazneni prostor i poslao loptu pored Stojkovića te tako postigao iznimno važan gol za Švicarsku. Ranije u petak je Brazil u prvoj utakmici 2. kola ove skupine golovima Coutinha (90+1) i Neymara (90+7) u Sankt Peterburgu svladao Kostariku.Kolo prije kraja Brazil i Švicarska imaju po četiri boda, treća je Srbija s tri, dok je Kostarika otpala bez bodova.U 3. kolu 27. lipnja igrat će Srbija – Brazil i Švicarska – Kostarika.

SRBIJA – ŠVICARSKA 1-2


Kalinjingrad. Gradski stadion.


Gledatelja: 33.167.




Sudac: Brych (Njemačka)


Strijelci: 1-0 Mitrović (5), 1-1 Xhaka (52), 1-2 Shaqiri (90)


SRBIJA: Stojković – Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov – Milivojević (Radonjić, 81), Matić – Tadić, Milinković-Savić, Kostić (Ljajić, 64) – Mitrović


ŠVICARSKA: Sommer – Lichtsteiner, Akanji, Schaer, Rodriguez – Xhaka, Behrami – Shaqiri, Džemaili (Embolo, 73), Zuber (Drmić, 90+4) – Seferović (Gavranović, 46)