Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Novi razdor

Vodeće europske lige protiv FIFA-e: Jaz između bogatih i siromašnih samo će se povećati

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2018. u 17:34 2018-05-03T17:34:10+02:00

Olsson je kritizirao FIFA-inu namjeru da na Svjetskom prvenstvu klubova sudjeluju 24 momčadi, kao i plan da se globalna Liga nacija za reprezentacije igra svake dvije godine.

Vodeće europske nogometne lige protive se planu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja želi uvesti dva nova natjecanja – Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 sudionika, te Ligu nacija. 

»FIFA djeluje s jasnim nedostatkom konzultacija i transparentnosti«, izjavio je predsjednik Udruženja europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL) Lars-Christer Olsson dodavši: »Ovaj proces me podsjeća na metode stare FIFA-e za koju sam mislio da je stvar prošlosti«.

Olsson je kritizirao FIFA-inu namjeru da na Svjetskom prvenstvu klubova sudjeluju 24 momčadi, kao i plan da se globalna Liga nacija za reprezentacije igra svake dvije godine.

»FIFA-in plan da podijeli više od dvije milijarde dolara za Svjetsko klupsko prvenstvo samo bi povećao financijski jaz između evropskih klubova,« dodao je predsjednik EPFL-a čije su članice engleski Premiership, španjolska La Liga...

Lige su pozvale i druge europske nogometne dužnosnike da se »čvrsto suprotstave i zajedno zaustave ovu jednostranu inicijativu FIFA-e«.

Od 2021. godine na Svjetskom klupskom prvenstvu trebala bi nastupiti 24 kluba umjesto sadašnjih sedam, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi pokrenuti i globalnu Ligu nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu. Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.