Hrvatska reprezentacija

Vlašić je Dalićev adut za Slovačku: “Moramo uzeti šest bodova”

Marko Cvijanović

Foto: J. GALOIĆ/PIXSELL

Foto: J. GALOIĆ/PIXSELL

U utakmicama protiv Slovačke i Azerbajdžana puno se toga rješava, nastojat ćemo osvojiti svih šest bodova i napraviti veliki korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo - kaže Nikola Vlašić



RIJEKA Ne promijeni li izbornik Zlatko Dalić nešto drastično u svojim promišljanjima uoči prvog od dvaju uzastopnih gostujućih ispita, Nikola Vlašić sutra će protiv Slovačke igrati važnu ulogu u igri »kockastih«. U Vlašićevu slučaju vrata prve momčadi uvelike mu otvara činjenica da je Hrvatska pred rujanske kvalifikacijske utakmice protiv Slovačke i Azerbajdžana (ponedjeljak, 6. rujna) ostala bez dvojice važnih karika u veznom redu, Ivana Rakitića i Matea Kovačića.


– Žao mi je da Ivan i Mateo nisu s nama, s njima dvojicom imali bismo još veću širinu i kvalitetu, ali vjerujem da ih mi ostali vezni igrači možemo kvalitetno nadomjestiti – kaže Nikola, koji je prokomentirao činjenicu da je Rakitić ovaj put izostao zbog neizvjesnog raspleta njegove klupske karijere.


– Svi znamo tko je Ivan Rakitić i koliko će nam nedostajati. Na žalost, poklopilo se da su ove dvije utakmice došle baš na kraju prijelaznog roka koji je u njegovu slučaju bio vrlo neizvjestan. Očito je osjećao da nije dovoljno mentalno prisutan da bi se mogao usredotočiti na reprezentaciju, pritom treba reći da je bio iskren i zaista nema razloga oko Ivana bilo što dovoditi u pitanje. Svi znamo koliko je puno dao hrvatskoj reprezentaciji i da je uvijek bio tu kad je bilo najpotrebnije.




Vlašić je na okupljanje reprezentacije stigao u odličnoj formi, za CSKA je ove sezone na osam dosadašnjih utakmica upisao punu minutažu (720 minuta) i postigao dva gola, a momčad drži priključak na vrhu ljestvice gdje vlada poprilična gužva.


Naime, četiri prvoplasirane momčadi stiješnjene su unutar samo jednog boda (Krasnodar 17, Zenit 17, Rostov 17, CSKA 16…).


– To je već pomalo klasika kad je u pitanju ruska Premier liga. Evo, navest ću samo jedan primjer, prije dvije sezone Zent je bio peti, a prošle sezone prvak. Prvenstvo je jako izjednačeno i vrlo zahtjevno, ni u jednoj utakmici ne možeš unaprijed računati na bodove, čak niti kada igraš protiv posljednjeplasirane momčadi.


Što se mene osobno tiče, osjećam se odlično. U svim utakmicama sam imao maksimalnu minutažu i jako sam zadovoljan zbog toga, jer tako napredujem u punom smislu. Ne samo fizički, nego i mentalno, punim se dodatnim samopouzdanjem.


Vlašić bi trebao zauzeti prirodnu poziciju centralne polušpice u sustavu 4-2-3-1 ispred dvojice stožernih veznih igrača Modrića i Brozovića i donijeti prevagu u igri prema naprijed. Pritom ga u Slovačkoj najvjerojatnije čekaju dueli s Marekom Hamšikom.


– Izbornik je taj koji odlučuje gdje ću i koliko igrati, a ja sam u svakom slučaju spreman pružiti maksimum. Hamšik? Jako dobar igrač, bez daljnjega, ali mislim da će i Slovaci puno morati razmišljati o nama. Ipak smo mi viceprvaci svijeta.


Dobro smo proučili igru Slovaka, znamo gdje su opasni i gdje su ranjivi, ali ostavit ćemo za naše interne dogovore. U svakom slučaju, riječ je o našem najvećem konkurentu u skupini, kaže Vlašić.


*opširnije u tiskanom izdanju