Još se ne daju

Veterani marširaju: Šest bivših i sadašnjih “kockastih” još prkose poznim godinama

Marko Cvijanović

Mladen Petrić i Ivica Olić / Foto Reuters

Mladen Petrić i Ivica Olić / Foto Reuters

Drago mi je da nisam posljednji mohikanac, da nas ima još koji se ne damo. Što se mene osobno tiče, još uvijek se kao igrač osjećam najbolje i zato želim još neko vrijeme uživati u tome – kaže Mladen Petrić



RIJEKA Mladen Petrić je 1. siječnja u svom atenskom domu proslavio Novu godinu i okrugli, 35. rođendan, ali nije se odveć oteo slavlju. U kratkom razdoblju čekale su ga dvije vrlo značajne obaveze kao centarfora »Panathinaikosa«: prvenstvena utakmica s »Panaitolikosom« (4:2) 4. siječnja i kup utakmica protiv »Giannine« (2:1) 7. siječnja. Obje je apsolvirao s odličnim! Najprije je postigao dva pogotka u pobjedi nad »Panaitolikosom«, a onda postigao pobjedonosni pogodak protiv »Giannine«. Tri pogotka u tri dana! Mladenov aktualni golgeterski trenutak sam je po sebi nametnuo dva pitanja: Kad je posljednji put postigao dva gola na jednoj utakmici natjecateljskoga karaktera i kada je zabijao pogotke na dvjema uzastopnim natjecateljskim utakmicama? Na prvo je pitanje imao spreman odgovor:


– Sjećam se, kako ne, dva sam gola zadnji put zabio u prvoj prvenstvenoj utakmici za »Fulham« protiv »Norwich Cityja«, pobijedili smo 5:0, upisao sam i asistenciju… S drugim pitanjem ste me, priznajem, malo zatekli – kaže Petrić.


Sjećanje na HSV


Evo dopune prvoga i odgovora na drugo pitanje. Dakle, sve je točno što je Mladen rekao o dvama pogocima na istoj utakmici protiv »Norwicha« u dresu »Fulhama«, nedostaje samo datum: 18. kolovoza 2012. godine. Za drugo pitanje valjalo je otići još dalje u nogometne almanahe, Mladen Petrić bio je strijelac na dvije uzastopne natjecateljske utakmice 30. listopada (Köln 2:3) i 6. studenoga (Hoffenheim 2:1) 2010. godine u bundesligaškim nastupima za HSV.




– Auuu, kad je to bilo… Zaboravio sam, priznajem. Valjda ću se sjećati ovih golova, lijepo je zabijati sada kada se bliži kraj, jer ovo su moji, kako ono kažete vi Primorci?


Zadnji skosi.


– E, upravo to, ha, ha, ha… – kaže dobro raspoloženi Mladen, kojemu ugovor s »Panathinaikosom« istječe na kraju tekuće sezone. Ne, još nije odlučio da će to biti definitivni optoštaj od aktivnog igranja, ali sve nekako ide prema tome. Jedno zna, još će jedno vrijeme živjeti u Ateni. Pita se nešto i suprugu, Grkinju Despinu, ali u prvom redu malu Melinu Charlize i malog Romea koji su se udomaćili u grčkoj metropoli.


– Mala je krenula u školu, ne bih joj volio naprasno oduzeti te neke dane. A što se karijere tiče, još ću vidjeti… Ne prestaje mi se sada kada sam u formi, a i kad vidim da sam ta postignuća ostvarivao kad sam bio puno mlađi, to mi je samo motiv više.


»Panathinaikos« je na Petrićevim krilima dvjema pobjedama zakoračio u nastavak sezone koja u prvome dijelu nije ispunila tradicionalno visoka očekivanja velikoga grčkoga kluba, ponajmanje očekivanja pedantnoga talijanskoga trenera Andreje Stramaccionija.


Stramaccioni


– Stramaccioni je tipični talijanski trener koji strahovito puno pažnje posvećuje taktici, kroz svo ovo razdoblje zajedničkoga rada napravio je puno toga dobroga u tom segmentu. Pogotovo su taktički sazrijeli neki naši domaći igrači koji su po prirodi malo »divlji« i nisu navikli robovati taktici. E, kod Stramaccionija su se morali naviknuti, svjesni da ih neće biti ako bude suprotno. Neke okolnosti oko kluba nisu nam išle u prilog, događale su se svakakve stvari u koje kao igrač ne želim ulaziti, ali evo, pobijedili smo dvije utakmice na otvaranju drugoga dijela sezone. Toplo se nadam da će proljeće biti puno uspješnije od jeseni.


»Petrićevo proljeće« već su najavili prvi pogoci u 2016. godini.


– U treningu sam, nemam nikakvih ozljeda, na terenu se osjećam odlično, imam snage i energije. To se valjda vidi na mojim igrama. A znanje postizanja golova ne može iščeznuti samo tako. U dobrom sam golgeterskom razdoblju, volio bih zadržati tu razinu i u utakmicama što slijede – kaže Petrić, jedan iz plejade bivših i sadašnjih hrvatskih reprezentativaca koji prkose biologiji i predrasudama o mladim i starim igračima nakon što su debelo zagazili u veteranske godine. Riječ je o Stipi Pletikosi, koji je sa 38 godina potpisao ugovor života za »Deportivo« iz La Corune, Ivici Oliću koji ne odustaje u 36., Jerku Leki (35), Danijelu Pranjiću (34) i Dariju Srni (33). Svi oni u »legitimnim veteranskim« godinama još uvijek marširaju europskom scenom.


– Drago mi je da nisam posljednji mohikanac, da nas ima još koji se ne damo. Što se mene osobno tiče, još uvijek se kao igrač osjećam najbolje i zato želim još neko vrijeme uživati u tome – zaključio je Mladen koji će danas u prvenstvenom susretu protiv »AEL Kallonija« dati »sedmoj sili« povod za novo prebiranje po arhivi.


STIPE PLETIKOSA


Godine: 38


Klub: Deportivo


Vrijednost: 750.000 eur


Pozicija: vratar


Nastupi/pr. golovi: 0/0


IVICA OLIĆ


Godine: 36


Klub: HSV


Vrijednost: 1.000.000 eur


Pozicija: napadač


Nastupi/golovi: 9/1


JERKO LEKO


Godine: 35


Klub: Lokomotiva (Z)


Vrijednost: 250.000 eur


Pozicija: vezni


Nastupi/golovi: 22/0


MLADEN PETRIĆ


Godine: 35


Klub: Panathinaikos


Vrijednost: 1.000.000


Pozicija: napadač


Nastupi/golovi: 15/5


DANIJEL PRANJIĆ


Godine: 34


Klub: Panathinaikos


Vrijednost: 750.000 eur


Pozicija: branič/vezni


Nastupi/golovi: 21/0


DARIJO SRNA


Godine: 33


Klub: Šahtar


Vrijednost: 5.000.000 eur


Pozicija: branič


Nastupi/golovi: 24/4