Neizvjesno

Večeras zadnje kolo: Conte lakše diše, Messi ostao u Barceloni

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Olakšavajuća okolnost za stratega »crno-crnih«, Antonija Contea, ukazala se onoga trenutka kad je njegov kolega za kormilom Blaugrane, Ernesto Valverde s popisa putnika za Milano izostavio Messija



Večeras se igraju utakmice posljednjeg kola u skupinama E, F, G i H nogometne Lige prvaka koje nude pregršt neizvjesnosti, a pritom se kao jedna od najzanimljivijih čini dvoboj Intera i Barcelone na stadionu Giuseppe Meazza. »Nerazzurri« dočekuju katalonsku momčad koja je već osigurala prvo mjesto u skupini F i plasman u osminu finala i pritom znaju računicu: u drugi krug elitnog europskog klupskog nogometnog natjecanja plasirat će se ako ostvare pobjedu ili ako nastup u skupini okončaju s istim brojem bodova kao dortmundske Borussia s kojom imaju bolji rezultat u međusobnim utakmicama. Nijemci će, uzgred, drugo mjesto osvojiti samo u slučaju većeg broja bodova od Intera, praška Slavia sigurno ostaje četvrtoplasirana.


Olakotna okolnost


Olakotna okolnost za stratega »crno-crnih«, Antonija Contea, ukazala se onoga trenutka kad je njegov kolega za kormilom Blaugrane, Ernesto Valverde, iz momčadi koja je otputovala za Milano izostavio najboljeg igrača Lionela Messija, novopečenog osvajača Zlatne lopte, koji je protekle subote briljirao u prvenstvenom dvoboju s Mallorcom, začinivši još jednu maestralnu večer 35. »hat-trickom« u La ligi.


– Govorimo o Barceloni, jednoj od najboljih momčadi na svijetu čiji je igrački kadar itekako impresivan. To što je Barcelona osigurala prvo mjesto u skupini ne mora ništa značiti, odnosno to što dolaze bez imperativa neće nama olakšati posao. Uostalom, moramo razmišljati o nama i našoj igri. Rekao sam igračima da moraju dati sve od sebe znajući da to možda neće biti dovoljno, ali mogućnost plasmana u drugi krug mora nam dati hrabrosti, entuzijazma, samopouzdanja, možda čak i malo pritiska, ali s time se igrači moraju i mogu nositi – poručio je Conte.U skupini E izvjesno je jedino da će Genk natjecanje okončati kao četvrtoplasirana momčad. Sve tri preostale momčadi imaju pravo nadati se plasmanu u osminu finala. Prvoplasirani Liverpool (10 bodova) prolazi dalje ako remizira u Salzburgu ili ako Napoli izgubi od Genka. Drugoplasirani Napoli (9) plasirat će se u drugi krug ako remizira s Genkom i ako Salzburg ne pobijedi Liverpool, a trećeplasirani Salzburg (7) plasirati ako pobijedi Liverpool, a Napoli ne pobijedi Genk. Ako Napoli pobijedi, Salzburg mora pobijediti Redse s rezultatom boljim od 4:3.

Neizvjesnost


U skupini G sve četiri momčadi bore se za nešto, čak i četvrtoplasirana Benfica koja može osvojiti treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi i to pod uvjetom da pobijedi Zenit s omjerom boljim od 3:1 i ako Lyon ne izgubi od Red Bull Leipziga ili ako pobjedi bilo kojim rezultatom, a Lyon izgubi od RB Leipziga. Kad je u pitanju borba za plasman u osminu finala, RB Leipzigu (10) je dovoljan bod na gostovanju u Lyonu za potvrdu prvoga mjesta. Drugoplasirani Zenit (7) će proći dalje ako pobjedi Benficu, a Lyon ne pobijedi RB Leipzig ili ako obje utakmice završe bez pobjednika s obzirom na bolji omjer u dvobojima s Lyonom, odnosno ako Lyon izgubi od austrijske momčadi. Trećeplasirani Lyon (7) će pak ostvariti plasman u drugi krug ako pobijedi RB Leipzig ili ako remizira s austrijskom momčadi, a Zenit izgubi od Benfice.




U skupini H također je neizvjesna situacija na vrhu budući da se plasmanu u osminu finala nadaju Ajax (10), Valencia (8) i Chelsea (8), četvrtoplasirani Lille (1) pomirio se sa sudbinom. Ajax će, pritom, proći dalje ako na domaćem terenu u najmanju ruku remizira s Valencijom ili ako Chelsea ne pobijedi Lille. Valencia će igrati u osmini finala ako pobijedi Ajax u Amsterdamu ili ako natjecanje u skupini okonča s istim brojem bodova kao i Chelsea s obzirom na bolji omjer u međusobnim utakmicama. Chelsea će proći dalje ako pobijedi Lille ili ako izbori remi, a Valencia izgubi od Ajaxa.


Danas (21)


Skupina E


Napoli – Genk (18.55)Salzburg – Liverpool (18.55)

Skupina F


Borussia (D) – Slavia PragInter – Barcelona

Skupina G


Benfica – ZenitLyon – RB Leipzig

Skupina H


Ajax – ValenciaChelsea – Lille