Osmina finala

Večeras Liga prvaka: Monaco stiže na Etihad s čak 108 postignutih golova

Marko Cvijanović

Na velikom ispitu – Danijel Subašić / Foto REUTERS

Na velikom ispitu – Danijel Subašić / Foto REUTERS

Trener momčadi iz Kneževine, Leonardo Jardim, doista nema razloga brinuti o realizaciji, u rekordnoj sezoni čak su šesnaestorica igrača zabijala golove



RIJEKA – U osmini finala nogometne Lige prvaka nijedan se rezultat ne bi trebao smatrati senzacionalnim, iako… Doista nitko nije mogao predvidjeti da će »Barcelona« na Parku prinčeva doživjeti debakl (0:4) i već u prvoj utakmici praktično predati oružje pred PSG-om. U tom kontekstu više nijednome nogometnome kroničaru ne pada na pamet razmetati se kojekakvim najavama preostalih prvih utakmica na početku nokaut faze elitnoga europskoga klupskoga natjecanja. Koliko god barem »Manchester City« na papiru slovio kao favorit u srazu s »Monacom«, samo… Momčad iz Kneževine predvođena vratarom i dokapetanom Danijelom Subašićem ove sezone igra vrlo ozbiljan nogometi i Pep Guardiola sigurno ne spava mirno.


Realizacija


– Vrlo sam impresioniran njihovom tjelesnom snagom, u »Monacu« bekovi igraju kao krila, krila kao ofenzivni vezni igrači, a dva napadača su pravi »fajteri« i »ubojice« u protivničkom šesnaestercu – nahvalio je igru večerašnjega protivnika trener »Cityja«, Pep Guardiola, svjestan činjenice da na Etihad dolazi druga najefikasnija momčad u nogometnoj Europi. Momčad iz Kneževine je na 41 službenoj utakmici ove sezone postigla ni manje, ni više nego 108 pogodaka! Samo pogodak manje od »Barcelone« (109) i dva više od madridskog »Reala« (106). Podatak je doista vrijedan pažnje. Guardioline pogotovo.



Danas (20.45)




Bayer L. – Atletico (M)


Man. City – Monaco


Srijeda (20.45)


Porto – Juventus


Sevilla – Leicester City



Važnost večerašnje utakmice u Manchesteru je, čini se, sputala nogometaše »Monaca«, koji su minule subote na gostovanju kod pretposljednje »Bastije« prosuli dva vrijedna boda u borbi za naslov francuskoga prvaka. Leonardo Jardim pritom može gostovanje u Bastiji smatrati neuspješnim samo po pitanju rezultata, dominacija »Monaca« u drugom poluvremenu bila je toliko izražena da je za opći dojam nedostajao tek pobjedonosni pogodak. Jardim doista nema razloga brinuti o realizaciji, u rekordnoj sezoni kad su postignuti golovi u pitanju čak šesnaestorica igrača upisala su se na listu strijelaca. Dakle: Falcao 22, Germain 12, Mbappe 11, Lemar 10, Bernardo Silva 9, Boschilia i Carrillo po 8, Fabinho i Glik po sedam, Sidibe 3, Bakayoko, Moutinho i Traore po dva, odnosno Jemerson, Jean i N’Dortam po jedan! Dva su pogotka darovali protivnici »Monaca«.


Hrvatski derbi


– Uvijek je važno u prvoj utakmici pobijediti i po mogućnosti ne primiti pogodak, ali svjesni smo da »Monaco« ove sezone igra odličan nogomet, znaju što s loptom kad je ona u njihovom posjedu. U svojim redovima ima puno igrača koji nam mogu zadati probleme – kaže branič »Cityja« Nicolas Otamendi.


Ono što priželjkuje Otamendi u slučaju »Monacovih« utakmice ove sezone dogodilo se samo dvaput. Momčad iz Kneževine samo je dvaput poražena u utakmici na kojoj nije uspjela postići pogodak: u šestom kolu Ligue 1 kada je poražena u gostima od »Nice« (0:3) 21. rujna i u zadnjem kolu u skupini Lige prvaka na gostovanju protiv »Bayer Leverkusena« (0:3) 7. prosinca prošle godine, kada je već bila osigurala plasman u nokaut fazu.


Baš u Leverkusenu igra se drugi večerašnji dvoboj u kojem »Bayer« i madridski »Atletico« traže opravdanje za nešto lošiju sezonu u domaćim natjecanjima. S hrvatskog aspekta igrat će se svojevrsni derbi između hrvatskih reprezentativaca Tina Jedvaja i Šime Vrsaljka.