Rekordna pobjeda

”Vatreni” na Rujevici pobijedili San Marino 10-0!

Marko Cvijanović

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Aktualna garnitura »kockastih« ostvarila je rekordnu pobjedu u povijesti hrvatske reprezentacije. Hrvatska 10, San Marino 0. Najizraženije dosadašnje pobjede (7:0) datiraju iz listopada 2006. (Andora), odnosno 6. lipnja 1998. (Australija). Toga poslijepodneva »vatreni« su ispraćeni na SP u Francuskoj gdje su pronijeli slavu »male zemlje za velika nogometna dostignuća«



Hrvatska nogometna reprezentacija uvjerljivo je na rujevičkom stadionu svladala San Marino u prijateljskoj utakmici pred odlazak na Europsko prvenstvo koja neće dati uvid o snazi »kockastih« uoči premijernoga nastupa u Francuskoj protiv Turske za tjedan dana, ali će puno reći o voljnom momentu momčadi koja osamnaest godina poslije povijesne bronce na istom mjestu kani izaći iz sjene »vatrenih«.



0HRVATSKASubašić –Srna 7,5(56’ Vrsaljko) 6,5Schildenfeld 6,5Vida 6,5Strinić 6,5Badelj 6,5(75’ Rog) –Modrić 7(46’ Kovačić) 6,5Pjaca 7(75’ Ćorić) –Rakitić 7(56’ Kramarić) 6,5Perišić 8Mandžukić 8,5(56’ N. Kalinić) 8,5 0SAN MARINOA. Simoncini 5(54’ Benedettini) 5Brolli 5Biordi 5D. Simoncini 5Della Valle 5Palazzi 5(84’ Cesarini) –Zafferani 5Gasperoni 5(79’ Cervellini) –Berretti 5(54’ Colombini) 5Rinaldi 5Stefanelli 5(53’ Hirsch) 5 Strijelci: 1:0 Pjaca (20’), 2:0 Mandžukić (23’), 3:0 Srna (25’), 4:0 Mandžukić (36’), 5:0 Mandžukić (38’), 6:0 Perišić (40’), 7:0 Rakitić (50’), 8:0 N. Kalinić (59’), 9:0 N. Kalinić (73’), 10:0 N. Kalinić (84’). Stadion na Rujevici. Sudac: Mitja Žganec (Slovenija) 6,5. Gledatelja: 3.911.Žuti karton: Biordi, Gasperoni (San Marino).


Jedan su korak već napravili, aktualna garnitura »kockastih« ostvarila je rekordnu pobjedu u povijesti hrvatske reprezentacije. Hrvatska 10, San Marino 0. Valja velikim slovima zapisati datum: 4. lipnja ljeta Gospodnjega 2016. Najizraženije dosadašnje pobjede (7:0) datiraju iz listopada 2006. (Andora), odnosno 6. lipnja 1998. godine (Australije). Toga vrućega lipanjskoga poslijepodneva »vatreni« su s maksimirskom travnjaka ispraćeni na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje su pronijeli slavu »male zemlje za velika nogometna dostignuća«. Sve neodoljivo podjeća na vatrene francuske dane. Alliez, Croatie! Do novog podviga u Francuskoj!


Gutljaj vode




Rezultatski tijek bezpredmetno je isticati u utakmici dvaju neravnopravnih protivnika na kojoj su se pogoci redali kao na traci. Novi kapetan »kockastih«, Ivan Perišić, prišao je u 73. minuti rezervnom vrataru San Marina, Eliji Benedettiniju, koji je u kratkom razdoblju po ulasku u igru primio dva pogotka i džentlmenski ga počastio gutljajem vode nakon što je na semaforu zasvijetlio rezultat neprimjerem utakmicama međunarodnoga karaktera (9:0) kao zoran prikaz odnosa snaga između hrvatskih profesionalaca iz najvećih europskih klubova i amatera iz San Marina koji su smogli dovoljno hrabrosti izaći na megdan »kockastima«.



Samo službeni Nyon i Zürich, uzimajući u obzir neugodna iskustva Hrvatskoga nogometnoga saveza s vodećim nogometnim organizacijama, poslije sinoćnje izvedbe ne odrežu kaznu za kršenje »fair-playa«. Izmoždeni gostujući nogometaši ionako su jedva čekali kraj utakmice da bi došli do daha i razmijenili dresove sa slavnim suparnicima.


Veličanstven oproštaj


S hrvatskog stajališta izbornik Ante Čačić može biti zadovoljan pristupom, angažmanom i htijenjem hrvatskih igrača koji su ozbiljno shvatili utakmicu unaprijed izvjesna ishoda i obradovali riječke ljubitelje nogometa koji su »kockastima« priredili veličanstven oproštaj, a za uzvrat gledali nadahnuto izdanje momčadi od koje se na francuskim travnjacima očekuju velike stvari.



Najveće pobjede


Pobjedom protiv San Marina 10-0 u prijateljskom susretu na riječkoj Rujevici, ‘vatreni’ su ostvarili najuvjerljiviju pobjedu u povijesti naše reprezentacije.


Najveće pobjede do sada bile su 6-0 protiv Australije u prijateljskom susretu u lipnju 1998. godine, te 6-0 protiv Andore u listopadu 2006. u kvalifikacijama za EURO 2008.


Hrvatska – San Marino 10-0 (Rijeka, 4. lipnja 2016 – prijateljska utakmica)


Hrvatska – Australija     7-0 (Zagreb, 6. lipnja 1998 – prijateljska utakmica)


Hrvatska – Andora        7-0 (Zagreb, 7. listopada 2006 – kvalifikacije za EURO 2008)


Hrvatska – Estonija       7-1 (Zagreb, 3. rujna 1995 – kvalifikacije za EURO 1996)


Andora – Hrvatska        0-6 (12. rujna 2007 – kvalifikacije za EURO 2008)



U tom kontekstu raduje golgeterska forma dvojice udarnih napadača (Mandžukić, Kalinić), dovoljno svježine u trku ključnih kreatora (Modrić, Rakitić), silan motiv kapetana na odlasku (Srna) i polet mladih snaga (Pjaca, Kovačić, Rog, Ćorić). Uža obrana (Schildenfeld, Vida) i prvi vratar (Subašić) imali su slobodan dan. Namjera je bila jasna, uvjerljiva pobjeda nad San Marinom značajno će utjecati na samopouzdanje momčadi pred dvoboj s Turskom iduće nedjelje na Parku Prinčeva. Nikome danas nije lako zabiti deset golova.


“Ozbiljno smo shvatili protivnika, bili smo agresivni i željni golova,” kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić nakon pobjede.


Čačić je pohvalio svoje igrače zbog pristupa, ali i zbog kolektivne igre.


“Raduje me što nije bilo samoisticanja, već su svi igrali kolektivno i istaknuli su se zajedništvom,” dodao je izbornik. Čačića veseli što su napadači imali sjajnu večer, od deset golova postigli su čak osam. Po tri Mario Mandžukić i Nikola Kalinić, a po jednog Marko Pjaca i Ivan Perišić.


“Važno je što nije bilo ozljeda, a posebno me veseli što su se napadači raspucali. Bili su razigrani i efikasni.” Čačić je objasnio i zašto je Vedran Ćorluka u posljednji trenutak ispao iz sastava.


“Iz predostrožnosti. Osjetio je malo zatezanje aduktora i nismo željeli ništa riskirati.”


Čačić je još jednom pojasnio zašto je odabrao slabašni San Marino kao posljednju provjeru uoči EP-a.


“Imamo klasne i iskusne igrače koji su imali napornu sezonu. Imat će na europskom prvenstvu dosta teških utakmica i vjerujem kako smo se dobro odlučili,” kazao je Čačić.


Na pitanje je li momčad koja je otvorila utakmicu protiv San Marina i ona koja će istrčati na Park Prinčeva 12. lipnja protiv Turske, Čačić je kazao: “Nije ovo bila nikakva proba za Tursku jer nas u Parizu očekuje posve drugačija utakmica. Ispred nas je još pet dana, vidjet ćemo,” kazao je Čačić.