ŠOK IZ RUSIJE

VELIKI BRAT SVE VIDI: HNS pod pritiskom FIFA-e izbacio Vukojevića iz stožera, oglasio se i Ognjen

P. N.

Ognjen Vukojević/I. KRALJ/Pixsell

Ognjen Vukojević/I. KRALJ/Pixsell

Razumijem i poštujem odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Ne bih želio biti teret reprezentaciji uoči izuzetno važnog polufinalnog susreta Svjetskog prvenstva kada je najpotrebniji mir - rekao je Vukojević



MOSKVA Javno iskazivanje privrženosti zemlji u kojoj su igrali (Slava Ukrajini!) branič Domagoj Vida i skaut u stožeru reprezentacije Hrvatske Ognjen Vukojević, ipak neće proći tako bezbolno kao što se možda mislilo. FIFA je pokrenula disciplinski postupak,  a “preventivno” je reagiralo i čelništvo HNS-a, koje je, vjerojatno pod pritiskom FIFA-e, odlučilo Vukojevića razriješiti njegovih dužnosti člana stožera reprezentacije. 


“Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava javnost kako je odlukom rukovodstva Saveza Ognjen Vukojević razriješen dužnosti suradnika stručnog stožera hrvatske reprezentacije te više neće biti član delegacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Vukojević je nakon susreta Hrvatske i Rusije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva na društvenim mrežama objavio sporan video, za što je FIFA otvorila disciplinski postupak. Hrvatski nogometni savez odlučio je razriješiti Vukojevića funkcije u stožeru hrvatske reprezentacije gdje je obavljao ulogu opservatora te mu je povučena momčadska akreditacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatski nogometni savez ovim se putem ispričava ruskoj javnosti za postupak člana stožera reprezentacije. Ovim putem, Ognjen Vukojević i Domagoj Vida također se ispričavaju za izjave koje u svojoj namjeri nisu imale političke konotacije, ali su ostavile prostor za takve interpretacije”, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama HNS-a.


FIFA je dan ranije izrekla upozorenje Domagoju Vidi, koji je objasnio što ga je motivirao na nepromišljeni potez nakon trijumfa nad Rusijom.




– Imam puno prijatelja u Ukrajini još iz vremena kad sam igrao u kijevskom Dinamu, to sam rekao zbog njih.  Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podrškju iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti. Ne znam zašto su Rusi toliko bijesni zbog toga, ali ja njih volim i još jednom ponavljam da je sve bila samo šala – objasnio je Vida.


Ma koliko se branič hrvatske reprezentacije trudio “umanjiti štetu” činjenica je da je uzvik “Slava Ukrajini” nije najbolje legao vodećim tijelima FIFA-e, a posebno ne ruskim domaćinima SP-a. Naime, pod tim sloganom ukrajinske postrojbe se nisu samo borile protiv Rusa u nedavnom ratu već i u Drugom svjetskom ratu i to “rame uz rame” s Nijemcima i njihovim saveznicima prilikom nastupanja prema Moskvi. 


Oglasio se priopćenjem na HNS-ovim stranicama i Ognjen Vukojević.


“Razumijem i poštujem odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Ne bih želio biti teret reprezentaciji uoči izuzetno važnog polufinalnog susreta Svjetskog prvenstva kada je najpotrebniji mir. U mojim izjavama nije bilo nikakvih političkih konotacija, želio sam samo zahvaliti za podršku prijateljima u Ukrajini i mom klubu, kijevskom Dinamu, koji mi je dopustio sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu. Međutim, razumijem da se te izjave mogu i drugačije interpretirati.


Zbog toga mi je žao i ispričavam se ruskoj javnosti ako su doživjeli moje izjave na takav način. Izuzetno sam ponosan na ono što je Hrvatska do sada napravila u Rusiji i dečkima želim puno sreće u preostalim utakmicama. Bit ću njihov najveći navijač do samog kraja!”, kazao je Vukojević


foto: screenshot


foto: screenshot