Visoki rizik od nereda

Utakmicu protiv Mađarske osiguravat će 600 redara, policija diže i helikopter

Hina

Stadion na Poljudu bit će pod posebnom paskom policije/Foto Arhiva NL

Stadion na Poljudu bit će pod posebnom paskom policije/Foto Arhiva NL



SPLIT Kvalifikacijsku nogometnu utakmicu između Mađarske i Hrvatske, koja će se u četvrtak 10. listopada pred 33 tisuće gledatelja odigrati na Poljudu, splitska policija proglasila je događajem visokog rizika u čijem će osiguranju policiji pomagati 600 redara, ali i službeni helikopter.


Već nekoliko mjeseci traje priprema policije za tu međunarodnu utakmicu i reprezentaciju koja četiri godine nije igrala u Splitu. Utvrdili su 26 točaka rizika među kojima je i upotreba pirotehnike. U Split će se tog 10. listopada, ali i ranije, »sliti« 1800 mađarskih navijača koji će biti smješteni u fun zoni kod Spaladium arene, dok se na stadionu ukupno očekuje 33 tisuće posjetitelja koji dolaze iz gotovo svih krajeva Hrvatske i inozemstva.


Ulaznice su personalizirane, svatko će uz sebe trebati imati neki dokument s fotografijom jer će se provjeravati identiteti, a policija je poručila kako neće dozvoliti nikakvo grupiranje na stadionu, sjedenje po stepenicama ili na prolazima te na mjestima koja za to nisu predviđena. Splitskoj policiji potporu će dati i tri mađarska policajca, imat će brojne timove po gradu od onih u uniformama do civilnih. Da splitska policija misli ozbiljno govori i podatak kako je njihov plan postupanja opisan na čak 50 stranica.




»Obavještavamo građane da će policijski službenici kontinuirano nekoliko dana prije javnog okupljanja, a posebno intenzivno na sam dan održavanja javnog okupljanja, biti pojačano nazočni u gradu, na prometnim blokadnim punktovima i na prilaznim pravcima«, priopćila je u srijedu splitska policija.


Dodaju da u Splitu i na području županije na dan utakmice očekuju veliki broj navijača, pripadnika različitih hrvatskih navijačkih skupina, kao i strane navijače, radi čega mole građane da ukoliko uoče skupine osoba koje se »protupravno ponašaju« da odmah pozovu policiju na broj 192, priopćila je u srijedu splitska policija. Osim pojačane kontrole policija će sve na stadionu i prilaznim pravcima snimati, a od dana prije utakmice od 16 sati do završetka osiguranja na šetnici oko stadiona bit će blokiran promet.


Na dan utakmice od 7.45 sati u ulici Put Lore će biti uspostavljeni blokadni punktovi te će od rotora do TC Lidl u cijelosti biti onemogućen promet. Blokada prometa će biti uspostavljena sve do završetka osiguranja. Od 7 sati će se uspostaviti i blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara, kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta »Hemingway» te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom i stanara).


Policija je priopćila i da će od 16.30 sati blokirati promet u ulici Zrinsko-frankopanskoj, od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru te u ulici Put Supavla, od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza).


Vozače upozoravaju i da ne parkiraju na zabranjenim mjestima, jer će ih prometni redari kažnjavati ili premještati, posebno u ulicama Zrinsko-frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla.S obzirom da je u poslijepodnevnim satima na gradskim prometnicama uobičajeno pojačan promet zbog čega dolazi do gužvi policija građanima savjetuje da na vrijeme krenu prema stadionu i ukoliko je to moguće koriste javni prijevoz kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu. Upozoravaju da se neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni pa savjetuju da vozila ostave u drugim dijelovima grada i pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona. Sve sudionike u prometu mole za dodatno strpljene i oprez ukoliko dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica.

»Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno je unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja…«, upozorava policija.


Podsjećaju da je zabranjeno i maskiranje lica, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,kao i pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje.


Također navijačima nije dopušten ulazak u natjecateljski prostor ili u prostor namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju, bacanje predmeta u natjecateljski prostor, boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava, navodi se u priopćenju.


Policija je najavila da će »sva uočena protupravna ponašanja biti sankcionirana«, a posjetitelje pozivaju da na stadion dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera mogli prije utakmice ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici. »Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda«, kažu u policiji.