Prva HNL

UZBUDLJIVA ZAVRŠNICA Modri i dalje u velikoj prednosti, ali nije još gotovo. Tko će biti prvak?

P. N.

Foto Novi list / PIXSELL

Foto Novi list / PIXSELL



Iako se činilo da je Dinamo prošlotjednom pobjedom u Poljudu stavio već obje ruke na titulu prvaka, momčad Matjaža Keka je jučer u Zagrebu ipak još malo zakomplicirala prvenstvo. U teoriji, moguća su još sva tri raspleta – da prvenstvo osvoje Dinamo, Rijeka ili Hajduk.


Četiri kola prije kraja Dinamo ima šest bodova prednosti pred Rijekom i osam pred Hajdukom, koji večeras još igra u Koprivnici.


Do kraja prvenstva, modri imaju relativno lakši raspored – derbije su sve odigrali. Idu na gostovanja kod Slaven Belupa, Lokomotive i Rudeša, a u zadnjem kolu igraju kod kuće s Interom. Ne pobijedi li Hajduk danas u Koprivnici, dosta će im za titulu biti ukupno šest bodova.




Dinamo čekaju sljedeći ogledi;


4. svibnja SLAVEN – Dinamo


8. svibnja LOKOMOTIVA – Dinamo


14. svibnja RUDEŠ – Dinamo


19. svibnja DINAMO – Inter


Rijeka ide dva put na gostovanja, a dva puta igra kući, od čega u posljednjem kolu derbi protiv Hajduka. 


4. svibnja LOKOMOTIVA – Rijeka


8. svibnja RIJEKA – Inter


13. svibnja CIBALIA – Rijeka


19. svibnja RIJEKA – Hajduk


Hajduk ima najteži raspored. Želi li ostati u kombinaciji, mora večeras pobijediti u Koprivnici, čime bi se teoretski vratio na pet bodova iza modrih i vratio se na drugo mjesto. Do kraja prvenstva čekaju ih još tri gostovanja – dva kod davljenika Istre i Rudeša i jedno kod Rijeke u zadnjem kolu. Kući Splićani igraju samo s Osijekom.


29. travnja SLAVEN – Hajduk


6. svibnja RUDEŠ – Hajduk


9. svibnja ISTRA – Hajduk


13. svibnja HAJDUK – Osijek


19. svibnja RIJEKA – Hajduk


Što ako konkurenti budu izjednačeni?


Ako dva kluba završe s istim brojem bodova prvo odlučuje broj bodova osvojen u međusobnim susretima, potom golovi u međusobnim susretima, pa golovi u gostima u tim utakmicama, a tek na kraju kompletna gol razlika. 


I tu je Dinamo u najboljoj situaciji.


Budu li poravnati Dinamo i Rijeka, obje momčadi imaju po dvije pobjede s međusobnom gol razlikom 6-6. No Dinamo je u boljoj situaciji jer je dao gol više u gostima.


Da su hipotetski poravnati Dinamo i Hajduk, u prednosti su modri, jer u međusobnim susretima imaju dvije pobjede, te po jednu neriješenu utakmicu i jedan poraz.


Rijeka i Hajduk imaju po jednu pobjedu, jedan poraz i jednu neriješenu utakmicu. Rijeka je u nešto boljoj situaciji, jer ima bolju gol razliku u tim utakmicama, ali igra se još i posljednje kolo.


U anketi vas pitamo, tko će osvojiti prvenstvo?