Teška kazna za Dinamo

UEFA opet nije prešla preko rasističkog ponašanja na hrvatskim tribinama

Ivana Vaupotić

Maksimirski sjever tijekom ogleda s Benficom/Foto PIXSELL

Maksimirski sjever tijekom ogleda s Benficom/Foto PIXSELL



ZAGREB Dinamova europska bajka ovog je ponedjeljka dobila epilog iz noćne more, u obliku drastične kazne UEFA-e zbog ponašanja navijača na prvoj utakmici osmine finala Europske lige s Benficom u Zagrebu, odigranoj 7. ožujka. Modri su sankcionirani igranjem bez gledatelja na dvije domaće utakmice u međunarodnim klupskim natjecanjima, s time da druga predstavlja uvjetnu kaznu s rokom od dvije godine. Uz to, hrvatskom prvaku izrečena je globa od 67 tisuća eura.


Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo UEFA-e pregledalo je izvještaje službenih osoba s tog dvoboja s Benficom i nabrojalo je četiri prekršaja na tribinama Maksimira. Preciznije, Dinamo je kažnjen zato što je tijekom te utakmice na tribinama zabilježeno rasističko ponašanje, paljenje baklji, bacanje predmeta i blokiranje stepenica, koje je otežavalo prohodnost na stadionu.


Budući da UEFA već godinama promovira nultu stopu tolerancije na vrijeđanje nogometaša na rasnoj, nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj, jezičnoj i svjetonazorskoj osnovi, prvi prekršaj donio je najteže sankcije. Zbog rasističkog ponašanja dijela gledatelja na tribinama stadiona Maksimir, za vrijeme utakmice s Benficom, Dinamu je izrečena kazna od 20 tisuća eura i jedne europske utakmice pred praznim tribinama.




Tu je i ona druga utakmica bez gledatelja, koja je vezana uz uvjetni dio odluke. Konkretno, to znači da se taj dio kazne automatski aktivira ako se rasističko ponašanje gledatelja ponovi u navedenom vremenskom roku. Za preostala tri prekršaja Dinamo je kažnjen sa 47 tisuća eura.