Seminar u Opatiji

UEFA: Upotrebu pirotehnike na stadionima treba tretirati kao opasnu, kriminalnu radnju

Marko Cvijanović

Pirotehnika je problem na svim europskim stadionima/Foto Arhiva NL

Pirotehnika je problem na svim europskim stadionima/Foto Arhiva NL

Vlast treba omogućiti raznim tijelima odraditi njihov dio posla, a treba početi s prevencijom – Ulogu trebaju odigrati i klubovi pri organizaciji navijača na pojedinim tribinama i odgovarajućoj kontroli - rekao je UEFA-in savjetnik za sigurnost, David Bohannan.



RIJEKA U organizaciji Europske nogometne federacije UEFA-e i Hrvatskoga nogometnoga saveza u kongresnom centru hotela »4 opatijska cvijeta« počeo je dvodnevni seminar »Pyrotechnics Masterclass« o upotrebi pirotehnike na nogometnim utakmicama. Tajming, na žalost, nije mogao biti bolji s obzirom na tragični poljudski incident tijekom derbija »Hajduka« i »Dinama« u vidu teške ozljede nesretnog vatrogasca koji je nastradao od topovskog udara.


– Problema ima diljem Europe, a rješenje je razvoj strategije u skladu s hrvatskim potrebama. Imamo debate, znanstvena istraživanja, nužna je edukacija. Primjer je i posljednji slučaj ozlijeđenog vatrogasca u Splitu, a upotrebu pirotehnike treba prema pravnim obvezama tretirati kao opasnu, kriminalnu radnju. UEFA će pružiti podršku, a ključ mora biti zaštita navijača. Vlast treba omogućiti raznim tijelima odraditi njihov dio posla, a treba početi s prevencijom – Ulogu trebaju odigrati i klubovi pri organizaciji navijača na pojedinim tribinama i odgovarajućoj kontroli rekao je UEFA-in savjetnik za sigurnost, David Bohannan.


Krovnu organizaciju europskoga nogometa predstavljao je i dr. Tom Smith, autor nezavisnog istraživanja o upotrebi pirotehnike.




– Oni koji koriste pirotehniku jednostavno ne znaju što sve može poći po zlu. Ne postoji sigurna upotreba pirotehnike unutar stadiona, te su naprave jako nepredvidljive.


Ivan Merćep, načelnik policijske uprave Splitsko-dalmatinske, čvrsto je uvjeren da posao koji odradi policija treba biti uklopljen u cjelokupno djelovanje:


– Policija poduzima sve mjere kako bi spriječila upotrebu pirotehnike, daje sve od sebe, ali ne može policija sama. Trebaju se uključiti i sportski savezi, disciplinski suci i organi, zaštitari, klubovi, čak i prekršajni sudovi, jer ugrožava se sigurnost navijača i djelatnika.


O statistikama je govorio voditelj Odjela za sprječavanje nereda pri Ministarstvu unutarnjih poslova, Dubravko Perec:


– Posljednjih se godina opet bilježio porast upotrebe pirotehnike, ali uvođenjem sustava identifikacije ponovno dolazi do pada. Veći je broj prijavljenih počinitelja i veći broj slučajeva otkrivanja pri pokušaju unosa na stadion.


U ime Hrvatskog nogometnog saveza govorili su Marijan Kustić, HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture, odnosno povjerenik za sigurnost Miroslav Marković.


– Hvala UEFA-i na pomoći pri organizaciji seminara. Više od stotinu sudionika seminara potvrđuje koliko ovakvi seminari doprinose napretku, a moraju se uključiti svi koji se bave borbom protiv svih oblika nasilja na tribinama. Svi osuđujemo posljednji slučaj u Splitu, ali nećemo ništa prejudicirati, imamo tijela koja će donijeti odgovarajuće sankcije. HNS i klubovi već su platili milijunske kazne UEFA-i, iako taj iznos na reprezentativnim utakmicama pada nakon Europskog prvenstva 2016. godine, no na klupskoj razini brojke su ostale vrlo velike – rekao je Kustić.


– Ne vjerujem u teorije zavjera, pomoć zaštitara pri unošenju pirotehnike, a huligani svakodnevno pronalaze nove načine unosa i kroz međusobnu komunikaciju diljem Europe, uključujući i dostavljanje prije utakmice. Osim toga, reakcija zaštitara i policije u trenutku masovne upotrebe pirotehnike može izazvati još teže posljedice – zaključio je Marković.