Čeka se zeleno svjetlo

U lipnju početak gradnje stadiona na Rujevici, najesen i novog stadiona na Kantridi?

Ivan Volarić

Za koji dan će izaći natječaj za pravo gradnje, to je procedura koju smo dužni učiniti po Zakonu. Kada se dobije mogućnost građenja, onda sve to ide na Gradsko vijeće koje bi to trebalo i odobriti. Vjerujem da će do početka ljeta sve to skupa biti gotovo – kaže Igor Načinović 

RIJEKA  Živo je bilo jučer ujutro na Kantridi, iako se gro zbivanja očekivao tek u poslijepodnevnim satima. Organizirano je zajedničko fotografiranje igrača, Uprave i stručnog stožera s – Rabuzinovim suncem. Na drugoj fotografiji pridružili su se i članovi radne zajednice. Fotografije za povijest, vjerojatno posljednji put s trofejom na Kantridi kakva je danas. Nešto prije »fotkanja« stadionom su trčali – geometri. Mjerili su, ucrtavali, zapisivali… Kažu dobro upućeni, u pitanju je završno glancanje projekta novog stadiona na Kantridi. Maketa već postoji, ali odgovorni sve drže u tajnosti dok se ne riješi – papirologija. Za taj dio posla zadužene su gradske službe pod ravnanjem gradonačelnika Vojka Obersnela. Predsjednik kluba Damir Mišković potvrdio je jučer ono o čemu se pisalo i što se nedavno neslužbeno nagađalo. Social sport namjerava financirati izgradnju čak dva stadiona u Rijeci, glavnoga na Kantridi i manjega, zamjenskog na Rujevici.  

  – Procijenili smo da je bolje investirati u jedan manji objekt za četiri, pet tisuća gledatelja koji će nam koristiti i kasnije, nego da moramo igrati negdje dalje od Rijeke za vrijeme izgradnje stadiona na Kantridi. I stadion na Rujevici će ispunjavati sve UEFA-ine kriterije, tako da na njemu, osim Hrvatske, možemo igrati i Europsku ligu – ustvrdio je Mišković, koji već mjesecima s nestrpljenjem očekuje dozvolu za početak gradnje.


   Moguća odstupanja


Očekivalo se da će dozvola o gradnji stadiona na Kantridi i Rujevici biti i na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, održanoj prošloga tjedna, ali sve je prebačeno za sjednicu sredinom lipnja. Čim dobiju dozvolu o gradnji, krenulo bi se u izgradnju stadiona na Rujevici, koji bi prema klupskim željama trebao biti dovršen do početka veljače iduće godine, odnosno za drugi dio predstojećeg prvenstva. Rušenje stare i gradnja nove Kantride trebalo bi uslijediti istekom jesenskog dijela sezone. Sve to potvrdio je i Igor Načinović, pročelnik Odjela za sport grada Rijeke, ali nije baš siguran da će sve to ići u tim vremenskim rokovima.


  – Svaka služba radi svoj dio posla – govori Načinović.




– Za koji dan će izaći natječaj za pravo gradnje stadiona na Kantridi i Rujevici. To je procedura koju smo dužni učiniti po Zakonu. To je osnovni preduvjet da bi se dobila mogućnost gradnje. Kada se dobije mogućnost građenja, onda sve to ide na Gradsko vijeće, sredinom lipnja koje bi to trebalo i odobriti. Vjerujem da će do ljeta sve to skupa biti gotovo.


  Time će se ostvariti osnovni preduvjeti za ispunjenje onoga o čemu je govorio i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je najavio da će do kraja godine krenuti s gradnjom stadiona na Kantridi.


  – To je tu negdje, moguća su odstupanja od mjesec dana, ali nama je najvažnije da se riješi pitanje prava građenja – nastavlja pročelnik za sport. – To je najosjetljivije pitanje. Do kraja godine bi se trebalo početi graditi, iako je to nemoguće jamčiti. Nadamo se da se neće ništa zakomplicirati.


  Gradnja stadiona na Rujevici bi trebala početi već ovoga ljeta, barem su takve želje odgovornih u HNK »Rijeci«, vlasnik koje će, Damir Mišković, financirati oba ta projekta.


   Zamjenski tereni


– U to će se krenuti sigurno, međutim teško je očekivati da će se sve to sagraditi u rokovima u kojima ste naveli jer i stadion na Rujevici, iako manjih dimenzija, zahtijeva isto takvu dokumentaciju kao i stadion na Kantridi, a propisi su takvi kakvi jesu. Iako će taj stadion imati kapacitet 2000 fiksnih i još otprilike toliko montažnih mjesta, također mora zadovoljiti sigurnosne i ostale aspekte.


  Zamjenski stadion trebao bi niknuti na 30-ak tisuća kvadratnih metara zemljišta u vlasništvu grada sjeverozapadno od postojećih igrališta »Lučkog radnika«, koja bi zamjenom zemljišta trebala postati dijelom trening kampa HNK »Rijeke«.


  – To je u fazi dogovora, ponudili smo tvrtki »Lovorka d. d.« neke zamjenske terene, ali oni nisu zainteresirani za to, nego za neke poslovne prostore. Sada smo pronašli poslovne prostore koji ih zanimaju i u tijeku je procjena vrijednosti jednoga i drugoga kako bi se pronašao zajednički jezik. Nije lako jer je u pitanju velika površina, ali mi smo zainteresirani jer je riječ o površini budućega nogometnog kampa i to moramo na bilo koji način riješiti s »Lovorkom d. d.« – objašnjava Načinović.


  Javnost, pogotovo navijači »Rijeke«, su nestrpljivi i uvijek se u ovakvim situacijama postavlja pitanje je li gradska administracija mogla ubrzati sve ove procese tim više što se prvi put u povijesti grada događa da će sportske objekte u visokom postotku izgraditi privatni ulagač.


  – Mi smo u stalnom kontaktu s HNK »Rijekom« i nama je u interesu da se to što prije napravi. Na koncu stadion je jedini sportski objekt u gradu koji nam nedostaje. Sve drugo smo izgradili. Rijeka je dobila sportsku infrastrukturu kao niti jedan grad u Hrvatskoj. Tu priču bismo zaokružili s novim stadionom na Kantridi i kampom na Rujevici. Međutim, zakoni su zakoni i mi ih moramo poštovati, a sada je li se nešto moglo brže ili ne, to je relativno. Po meni nije bilo realno očekivati da će se početi graditi u roku od šest mjeseci od pokretanja cijele priče. Moramo se držati zakonskih propisa, osim toga želimo dobiti certifikat UEFA-e da se na tim stadionima mogu igrati sve europske utakmice – rekao je Načinović.