Fešta za kraj godine

U hotelu Navis na Preluci održano završno druženje Orijenta 1919: Na Krimeji je dozvoljeno sanjati prvoligaške snove

Ivan Volarić

Ivica Tomić, Marinko Koljanin, Ankica Kruljac i Saša Matijaš / Snimio Vedran KARUZA

Ivica Tomić, Marinko Koljanin, Ankica Kruljac i Saša Matijaš / Snimio Vedran KARUZA

Predsjednik Saša Matijaš ovoga puta se odlučio sa svima nazočnima podijeliti nekoliko intrigantnih intimnih razmišljanja posebno zanimljivih u kontekstu onoga što bi se moglo događati na Krimeji i predstojećem razdoblju



RIJEKA  Treneri, Uprava, sponzori, igrači, novinari… Stotinjak uzvanika u ugodnom ambijentu hotela Navis na Preluci. Vlasnik Kruno Kapetanović trudio se biti pravi domaćin i u tome je opet uspio. Sve je bilo baš kao i prošle godine u ovo vrijeme.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Umjereno, obiteljski, netko će dometnuti, dostojanstveno, onako baš – riječki. Zapravo, onako kako je to obično i na utakmicama Orijenta 1919 na Krimeji posljednjih sezona s kojih nitko ne odlazi kući nezadovoljan neovisno o konačnom rezultatu. Orijentova fešta za kraj godine i ovoga je puta ispunila očekivanja. Doduše, ipak postoji bitna jedna razlika.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Predsjednik Saša Matijaš ovoga puta se odlučio sa svima nazočnima podijeliti nekoliko intrigantnih intimnih razmišljanja posebno zanimljivih u kontekstu onoga što bi se moglo događati na Krimeji i predstojećem razdoblju.



Trener “crvenih” Fausto Budicin poprilično je samozatajna i zatvorena osoba sve dok se ne otvori… Takav je bio i za igračkih dana dok je nosio bijeli dres. Mnogi su ga zbog njegova defanzivnog “govora tijela” krivo procijenili, no riječ je o vrlo intelitentnom i duhovitom čovjeku kojemu je ponekad potrebna prava prilika i poticaj da pokaže svoje kvalitete. Baš kao što se to dogodilo na Krimeji.– Kako sam reagirao kada sam dobio poziv s Krimeje? Iskreno, četiri dana nisam spavao, a ni jeo, preispitivao sam se je sam li spreman na taj iskorak u svojoj karijeri – govorio je Budicin, pohvalio igrače, s kojima je prošao mnogo loših i dobrih trenutaka, o onda mudro, trenerski oprezno, izbjegao odgovor na pitanje što očekuje u 2020. godini.– Meni inače supruga sastavlja odgovore na novinarska pitanja, a sada je nažalost odsutna jer ima virozu… – kazao je Budicin.


Skeptici


– Prije nešto više od godinu dana sjedio sam sa suprugom na dan naše godišnjice braka upravo tu na terasi ovoga restorana. Nije vladala neka osobito romantična atmosfera ako ste na to mislili. Spominjem to jer ću dva dana nakon toga biti izabran za predsjednika Orijenta 1919 u djelomično negativnom ozračju – dijelom radi onih koji su mi govorili i upozoravali me da mi to nije potrebno u životu, dijelom radi onih koji su se bojali da ćemo uspjeti, ali i onih koji možda nisu htjeli da uspijemo. Govorili su da ne možemo igrati Treću ligu i da njezino igranje stoji previše novca. Sjeli smo, napravili poslovni plan, odredili svoje prioritete i odlučili da itekako možemo. Pitali su gdje ćete naći sponzore, ne postoje ljudi koji pomažu niželigaški sport. Ustali smo i krenuli raditi, zvati, ponekad i moliti, obećali smo, napravili smo! Rekli su nam onda, Butorović je neiskusan trener, Gerc i Weitzer sigurno ne ostaju. Koji je pak taj Monjac? Onda su rekli, dobro ostali su vam oni, ali ostatak mlade momčadi nije dorastao igranju više lige, morat ćete dovesti igrače sa strane, a za to nemate novaca. Naši dečki su svojim zalaganjem i trudom pokazali suprotno. Hrabro su koračali Trećom ligom i doveli nas u Drugu ligu. I danas igramo Drugu HNL, na drugom smo mjestu. Sve su to učinili naši domaći dečki s mladim trenerom Fausto Budicinom. Na našoj strani ste i Vi vjerni sponzori čij je prisustvo za nas od neizmjerne važnosti. Ništa manje važni su i naši navijači. Naš dom, naša Krimeja, sjajni jednom novim sjajem uz pomoć grada. Vjerujem i znam da sve ovo što postižemo zajedno čini promjenu u zajednici u kojoj živimo – govorio je Matijaš i najavio ono što navijači Orijenta sigurno najviše vole čuti…



Carlo Berković po svemu sudeći ostaje na Krimeji. Prvom vrataru Orijenta ističe ove zime posudba iz Intera, vodstva klubova već su stupila u kontakt i načelno dogovorila nastavak suradnje. Međutim, Branko Laljak, “alfa i omega” Zaprešićana ima jedna uvjet – Berković ne smije braniti protiv Orijenta ukoliko se sastanu u kvalifikacijama za Prvu HNL! Čini se da su na Krimeji spremni na taj ustupak što ne znači da su se unaprijed odrekli mogućnosti da zaigraju u prvoligaškim kvalifikacijama.



Domaće snage


– Orijent će opet igrati Prvu HNL! Ako ne ove godine, onda nekih drugih godina. Veliki trenuci rađaju se iz velikih prilika, a ovo je ta naša prilika. Nadam se da će Orijent nastaviti svoj streloviti uspjeh, ali da će i svaki od vas u Orijentu, s Orijentom ili kroz Orijent ostvariti sve svoje želje za uspjehom! Dozvoljeno je sanjati… – rekao je između ostaloga čelnik Krimejčana.


Dopredsjednik kluba Marinko Koljanin neizbježna je figura u uspjehu Orijenta.


– Koja je tajna našega uspjeha? Bit ću vrlo kratak. Kada imaš cilj i kada si ustrajan onda je samo pitanje kada ćeš doći do njega. Mi smo stigli do toga da smo trenutno 12. momčad u Hrvatskoj. Rekli smo da ćemo fokusirati na mlade igrače iz ovoga kraja plus nekoliko iskusnijih igrača. Upravo je ta energija i ambicija koju sobom donose mladi igrači ono što nas je nosilo na ovo putu. Igrači i treneri su najzaslužniji za naše uspjehe – rekao je Koljanin prije tradicionalnog zajedničkog fotografiranja.Druženje nisu propustili ni dogradonačelnik Marko Filipović, predsjednik gradskog Vijeća i član klupske Uprave Andrej Poropat, Ivo Usmiani (JGL), dr. Boris Nemec, Ankica Kruljac (predsjednica Uprave Novoga lista)…, te brojni drugi viđeni Riječani.


Kapetan Orijenta 1919 otkrio je nekoliko tajni iz svlačionice. U središtu svih zbivanja se, baš kao i na travnjaku, nalazi brzonogi napadač – Mateo Monjac. Neizbježno je bilo i pitanje voditelja Larryja Ambrozicha…– Kako ćemo reagirati ako nam se otvore vrata Prve lige? Mi ćemo prihvatiti priliku! – odgovorio je Gerc i pobrao pljesak svih nazočnih.