ZORAN BOGOLIN

Trener nogometaša “Opatije”: Mogli smo napraviti i više obzirom na talent

Ivan Volarić

Zoran Bogolin, Foto: V. KARUZA

Zoran Bogolin, Foto: V. KARUZA

Kod starijih igrača se javila dvojba  igrati  li negdje u višem rangu ili ostati u Opatiji. Upravo zbog tih dvojbi nismo napravili veći iskorak – kaže Bogolin



RIJEKA Porazom od »Zagorca« u Krapini (trećim prvenstvenim u 17 kola) nogometaši »Opatije« zaključili su trećeligašku sezonu koja se neovisno o tom posrtaju može smatrati uspješnom. Opatijci će prezimiti na drugoj poziciji sa četiri boda zaostatka od lidera »Vinogradara«.


– Najrađe bih preskočio ono što je bilo u Krapini jer bi mogao napraviti referat o tome. Ne treba mi da Ivan Lucić, dečko koji po svemu treba igrati prvoligaški nogomet plačući izađe s terena. To je bio užas! Samo to ću reći, a s detaljima neka se bave odgovorni u nogometnoj organizaciji – govori Zoran Bogolin, koji nije dočekao kraj utakmice u Krapini na klupi jer je isključen. Na spomen polusezone trener »crno bijelih« ipak zvuči malo vedrije. – S jedne strane osvojili smo više bodova nego što smo očekivali, a s druge kada uzmemo u obzirom igrački talent morali smo možda osvojiti još koji bod. Veliki plus mladim igračima koji su sve to odradili, a kod starijih igrača se javila dvojba da li igrati negdje u višem rangu ili ostati u »Opatiji«. Upravo zbog tih dvojbi nismo napravili veći iskorak. Na starije igrače imam najviše primjedbi iako sam svjestan da bez njih ne možemo jer oni su stabilnost kluba, ali nedostaje im malo više ambicije. Mislim da se igrač od 30 godina ne smije zadovoljavati s prošlošću. Mi ipak svaki dan treniramo, a oni dođu na trening tri ili četiri puta tjedno. To je premalo za ritam u kojem smo mi igrali.


 Stoperi


Tijekom zimskog prijelaznog roka po svemu sudeći u opatijskim redovima neće biti velikih promjena. – Neće! Treba nam jedan dobar, kvalitetan stoper poput Turkalja ako ne pronađe neki drugi angažman. Naš najbolji stoper je Mijo Dadić, ali on zbog svojih trenerskih obveza sve teže stiže na treninge i na utakmice. Kada ga nema onda definitivno nastaje rupa u obrani. Nije mogao otputovati u Krapinu i morali smo stavljati krilne igrače na stopere. Imamo dva odlična mlada braniča Cvetkovića i Kurilića, međutim više su ozlijeđeni nego ja u 40 godina koliko sam igrao nogomet.




Kada su fit to je sjajno, ali mi od prvog kola ne možemo sastaviti stoperski par. Ljestvica sugerira da Opatijci na proljeće mogu krenuti i u bitku za poziciju broj jedan. – Ne opterećujemo se s time. Neka dečki uživaju i rade pa će iz toga nastati rezultat. Ekipe su ravnopravne, momčadi iz zagrebačke regije su u prednosti jer svake sezone iz tamošnjih prvoligaša izađe puno juniora koji se onda spuštaju i do trećeligaških klubova. Mi imamo samo »Rijeku«, a oni primjerice nemaju niti jednog igrača u 1998. godištu. To je onda muka…


Pripreme


Osim na travnjaku opatijski trećeligaš vodi i velike bitke ove jeseni oko statusa u vlastitom gradu. Momčad je odavno prerasla uvjete u kojima trenira i igra, a lokalna vlast za sada nije ispunila svoja obećanja. – Pitanje za upravu! Radimo na tri različite podloge i to je sigurno jedan od razloga što imamo puno ozlijeđenih.


Treniramo na Kantridi na umjetnoj travi, na tartanu i na našoj grbavici. Kad je kiša teren se pretvori u blato, a  kada je sunce onda je kao beton i mi tu ne možemo ništa napraviti. Osim toga travnjak je uzak, ekipe se zatvore i to je onda teško probiti. Teško je u takvim okolnostima odigrati brzi pas, jer je grbavo, stalno smo u tehničkom zaostatku.


To nam je najveća muka. Teren je prioritet! Bio je sastanak, postoje određena obećanja pa ćemo vidjeti što će od svega toga biti – poručio je Bogolin koji je igrače poslao na zasluženi odmor te najavio okupljanje i početak priprema 10. siječnja. Igračima je prepušteno na volju da li će nastupiti na Dvoranskom malonogometnom prvenstvu, a u klubu razmišljaju dio zimskih priprema odraditi u Turskoj. Taj dio posla prepušten je iskusnom vrataru Vanji Iveši, koji je svojevremeno dugo branio u toj zemlji.