Teatar apsurda

Trećeligaško društvo se širi na pet skupina da bi se uskoro suzilo na samo jednu!

Ivan Volarić

Apsurdno je da se u Karlovcu već najavila mogućnost da će se ubrzo trećeligaški nogomet u Hrvata igrati u jedinstvenoj ligi! Dakle, nakon tri Treće lige ide se na pet skupina, a onda na sužavanje kvalitete do te mjere da će iznjedriti samo jedna Treća HNL na razini cijele Hrvatske.



RIJEKA Damir Stipković, povjerenik za natjecanje Treće HNL – zapad okupio je u Karlovcu predstavnike klubova na plenumu uoči početka drugoga dijela sezone. Odazvali su se svi osim Opatije, Novigrada i Španskog. Trećeligaško natjecanje nastavlja se 23. veljače, a posljednje kolo će se odigrati 2. lipnja. U viši rang će najmanje jedan klub koji dobije odgovarajuću licencu, odnosno izbori to svojim rezultatima, a otvorena je mogućnost da pravo na promociju stekne još jedan klub što ovisi o interesu i mogućnostima klubovima iz druge dvije skupine.


Liga u ovom formatu se istekom ove sezone ukida. IO HNS-a je donio odluku o promjeni sustava natjecanja. Umjesto tri treće lige (50 klubova) iduće sezone u hrvatskom nogometu egzistirat će pet trećeligaških razreda (86 klubova). U praksi to znači da je većina klubova koji su bili u Karlovcu zapravo ispala u niži rang natjecanja. Teško će ih utješiti uvjeravanja da će se i nadalje inzistirati na strogim trećeligaškim uvjetima. Slaba utjeha za Opatijce i Krčane koji su godinama ulagali kako bi zadovoljili stroge kriterije. Upravo je vodstvo Krka pokrenulo inicijativu da se pokuša osporiti ta odluka, no nema više povratka. Preostalo im je tek izraziti svoje nezadovoljstvo radom svoje matične županijske organizacije (to je učinio i predstavnik porečkog Jadrana), koja je pristala na promjenu sustava natjecanja bez konzultacije s klubovima o čijoj sudbini su odlučivali… 



Nogometaši Krka poraženi su u prijateljskoj utakmici na Bahalinu od Vinodola (1:0). Opatijci će danas gost danas gostovati na Hreljinu kod Naprijeda (15.30 sat), a nogometaši Orijenta 1919 će iduću utakmicu igrati nadolazeće subote na zanimljivoj destinaciji protiv zanimljivog suparnika. Krimejčani će uz pomoć Opatijaca oživjeti Omladinsko igralište, gdje se nekada igrala i Prva liga bivše države, te legendarne matineje nižerazrednih klubova. Posljednjih godina igralište na Campettu je zbog premalih dimenzija uglavnom prepušteno mlađim uzrasnim kategorijama. 





Inače, apsurdno je da se u Karlovcu već najavila mogućnost da će se ubrzo trećeligaški nogomet u Hrvata igrati u jedinstvenoj ligi! Dakle, nakon tri Treće lige ide se na pet skupina, a onda na sužavanje kvalitete do te mjere da će iznjedriti samo jedna Treća HNL na razini cijele Hrvatske.