Mafija i nogomet

Talijanska policija uhitila desetoricu zbog namještanja utakmica

Hina

Reuters

Reuters



Talijanska policija uhitila je deset ljudi zbog sumnje da su kao pripadnici mafije sudjelovali u namještanju nogometnih utakmica, objavili su istražitelji u ponedjeljak u Napulju.


Uhićenja su uslijedila nakon istrage pod kojom su se našle dvije utakmice iz Serie B, odigrane 2014. za koje istražitelji sumnjaju da su bile namještene.


Policija je tijekom istrage otkrila mrežu povezanu s lokalnom kriminalnom organizacijom koja se prvenstveno bavila trgovinom drogom, ali je na najmanje jednoj namještanoj nogometnoj utakmici zaradila sto tisuća eura, rekli su istražitelji na konferenciji za novinare.




»Možemo sa sigurnošću reći da neki nogometni klubovi imaju ljude koji ne šutiraju samo loptu nedjeljom već imaju jake veze kojima svoj posao mogu pretvoriti u kriminal«, rekao je državni odvjetnik Filippo Beatrice.


Za sedmoricu osumnjičenika određen je istražni zatvor a za trojicu kućni pritvor. U istom slučaju na meti istražitelja našao se i jedan igrač Serie A, no u odnosu na njega nije izdan uhidbeni nalog.


Utakmice je navodno namještao mladi mafijaški šef koji je ranije ovog mjeseca uhićen zbog sumnje da je naredio napad strojnicom na policijsku postaju u predgrađu Napulja.


Manipulacije s nogometnim utakmicama dovele su do velikih istraga u prošlim godinama, uključujući i istragu iz 2011. nakon koje su provedeni kazneni postupci protiv desetaka trenera i nogometaša.