Spašavanje provligaškog statusa

Švrljuga: Moramo stati čvrsto, svaki bod nam je dragocjen

Ivan Volarić

Dugo nismo pobjedili, samo jednom ovoga proljeća, a s gostovanja smo posljednje bodove donijeli prošle godine protiv Slaven Belupa. Nadam se da ćemo razbiti taj crni niz – kaže branič s Hreljina



RIJEKA Na Kantridi svaka priča oko nedjeljnog gostovanja u Vinkovcima počinje i završava prošlosubotnjim remijem s »Dinamom«. Ništa neočekivano. Taj bod jedan je od rijetkih izvora optimizma na kojem se »bijeli« mogu napajati uoči završna tri prvenstvena kruga, koji Riječanima donosi tešku borbu za ostanak u prvoligaškom društvu.


– Iza nas je utakmica »Dinamom« u kojoj smo osvojili bod – govori Andro Švrljuga, branič »Rijeke« i povratnik u momčad nakon odrađene utakmice pauze zbog isključenja u Splitu.


– Naravno da se ta utakmica na kraju mogla i dobiti, ali bod protiv »Dinama« je dobar, posebno u ovoj situaciji u kojoj se mi nalazimo. Idemo »Cibaliji«, a znamo da je ona neugodan protivnik posebno na domaćem terenu. Vinkovčani su rasterećeni, ne mogu ni gore, ni dolje i to bi nam moglo nešto olakšati stvari. Možda se opuste, iako ne trebamo na to gledati već na sebe i gdje smo mi u ovoj situaciji. Svaki bod bi nam bio dobar, a kamoli ne pobjeda.   

Kao jedan


Bod s gostovanja nikada nije loš, ali moglo bi se vrlo lako dogoditi da ćete morati dobiti najmanje dvije od iduće tri utakmice ako želite sačuvati prvoligaški status?




– Dugo nismo pobjedili, samo jednom ovoga proljeća, a s gostovanja smo posljednje bodove donijeli prošle godine protiv »Slaven Belupa«. Nadam se da ćemo sada razbiti taj crni niz, iako, kažem, bio bi zadovoljan s bodom jer svaki bod nam je dragocjen u ovoj situaciji.


Iza vas je još jedan tjedan rovinjske karantene?


– To je sigurno dobro. Ekipa se zbliži, svi smo kao jedan. Kažu izolacija, a ja bih rekao pozitivna stvar za momčad.


Dosta peha vas je pratilo ovoga proljeća, od autogola do crvenog kartona?


– Napalo me. Ništa, treba se boriti s tim i gledati prema naprijed, ne opterećivati se s time. Bilo je dobroga i lošega, nekada je bilo dobro, sada je malo lošije što se mene osobno tiče. Ne gledam to tako već da svaki trening ili utakmicu pružim 100 posto. Nekada me nagradi, a nekada ne. Moram gledati naprijed i ne obazirati se na ono što je bilo.   

Scorijin recept


Jesenas ste postigli dva pogotka i stali na toj brojci. Kreilach vapi za pomoći na planu momčadskog golgeterskog učinka?


– Nama je najbolji strijelac zadnji vezni igrač, a onda smo tu ja i Salčinović s dva prvenstvena gola. Naravno, da bi mu se netko trebao pridodati. Ja ili netko drugi. Ma bilo tko samo da sakupimo čim više bodova na kontu.


Možda je prilika za uvećanje golgeterskog učinka u nedjelju u Vinkovcima. Skočić vas razmišlja pogurnuti na mjesto desne polušpice gdje ste često znali igrati kod Elvisa Scorije prošle sezone?


– To sam posljednji put igrao kod Scorije i u jednoj utakmici kod Ištuka. To mi je poznato. Nije da ne mogu odigrati na toj poziciji. Dapače, možda je to čak i bolje za mene. Igram više prema naprijed, nisam toliko koncetriran na obranu. Dat ću 100 posto, nadam se da će na kraju sve izaći na dobro.


Kako isprovocirati pozitivan rezultat u Vinkovcima?


– Treba stati čvrsto, napraviti blok. Svi gledaju »Barcelonu«, a »Chelsea« je igrajući bunker dala dva gola. Zašto se to ne dogodilo i nama. Ne da igramo bunker već da igramo čvrsto i kompaktno, da ne primimo gol, a naprijed se onda uvijek može nešto napraviti. Hvala Bogu sada imamo igrače prema naprijed.


Londonski recept uspjeha nije nešto što »Rijeka« već nije primjenjivala na gostovanjima, ali »Cibalia« nije baš »Barcelona«?


– Nisam na to mislio. Mislio sam reći da u Vinkovcima treba zaigrati čvrsto i muški, te tako pokušati napraviti dobar rezultat – zaključio je Švrljuga.