1:2

Svjetski doprvaci se uputili na ljetni odmor porazom od Tunisa u Varaždinu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti.



VARAŽDIN U prijateljskoj utakmici igranoj u Varaždinu pred 8.100 gledatelja, hrvatska nogometna reprezentacija je izgubila od Tunisa sa 1-2 upisavši prvi poraz od neke afričke reprezentacije. 


Bila je to posljednja utakmica svjetskih doprvaka ove sezone nakon koje većina reprezentativaca odlazi na zasluženi odmor. Jedino se Filip Benković, Alen Halilović, Josip Brekalo i Nikola Vlašić vraćaju u U-21 reprezentaciji kojoj slijedi nastup na europskom U21 prvenstvu.


S druge strane za Tunis tek dolazi vrhunac sezone, afrički Kup nacija koji će se od 21. lipnja do 19. srpnja održati u Egiptu. Upravo je utakmica protiv svjetskog doprvaka bila jedan od ključnih testova za odabranike francuskog stručnjaka Alaina Giressea.




Nakon utakmice u Varaždinu, Tunis će imati još jednu pripremnu utakmicu protiv Burundija, 17. lipnja, a na prvenstvu će igrati u skupini protiv Angole (24. lipnja), Malija (28. lipnja) i Mauritanije (2. srpnja).


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



Dalić je otvorio utakmicu u formaciji 3-5-2 s trojicom debitanata u prvom sastavu. Priliku od prve minute dobili su Dario Melnjak, Filip Benković i Simon Sluga. Međutim, prvo poluvrijeme ćemo brzo zaboraviti. I prava je sreća što je Tunis zabio samo jedan pogodak.


Tunis je poveo već u 16. minuti nakon lijepe akcije koju je započeo Wahbi Khazri, nastavio Youssef Msakni asistiravši Aniceu Badriju koji pogađa za vodstvo gostiju. Tunis je u 36. minuti imao još jednu sjajnu priliku, no srećom, Wajdi Kechrida nije iskoristio pogrešku Filipa Benković koji se poskliznuo i otvorio rupu u našoj obrani. Samo minutu kasnije vrlo lako je moglo biti i 2-0. Khazri je probio stranu, ali očajno ubacio u kazneni prostor Msakniju koji je bio sam ispred Sluge.


U 43. minuti sijevnula je nova kontra Tunisa. Njihova najveća zvijezda Khazri je imao lijepu priliku, ali je pucao pored gola. U posljednjim trenucima prvog dijela i Haddadi se našao sam ispred Rijekina vratara, no Sluga je obranio.



Hrvatska je daleko agresivnije i čvršće ušla u nastavak i već u 47. minuti uspjela je izjednačiti. Milan Badelj je sjajno gurnuo loptu Bruni Petković, a napadač Dinama je slomio svog čuvara i zabio u suprotni kut za 1-1. U 53. minuti Pašalić je mogao okrenuti rezultat no pucao je pored gola.


Tunis je uzvratio u 60. minuti kada je Msakni izašao sam ispred Sluge, no hrvatski vratar je još jednom sjajno reagirao. Nažalost, osam minuta kasnije Tunis je stigao do novog vodstva. Sliti je pucao, a Vida rukom skrenuo loptu zbog čega je sudac pokazao na bijelu točku. Sliti je bio siguran za vodstvo 2-1.


Nažalost, posljednjih 15 minuta se igralo po jakom pljusku koji je pokvario sjajan ugođaj na varaždinskim tribinama. Hrvatska je jurnula po izjednačenje, ali nije uspjela slomiti gostujuću obranu.


HRVATSKA – TUNIS 1-2


VARAŽDIN. Stadion Anđelko Herjavec – 8.100 gledatelja, Sudac: Daniel Stefanski (Poljska)


Strijelci: 0-1 Badri (16), 1-1 Petković (47), 1-2 Sliti (70-11m)


Žuti kartoni: Vida / Kechrida


Crveni kartoni: –


HRVATSKA: Sluga – Vida, Lovren (od 46. Bartolec), Benković – Brekalo (od 58. Halilović), Kovačić (od 55. Perišić), Badelj (od 55. Brozović), Pašalić (od 70. Modrić), Melnjak – Kramarić (od 63. Caktaš), Petković


TUNIS: Hassen – Bedoui, Bronn, Meriah, Haddadi – Kechrida, Chaalali (od 76. Sassi) – Msakni (od 63. Sliti), Skhiri (od 89. Maaloul), Badri (od 63. Drager) – Khazri (od 83. Khenissi)


»Vatreni« i »Orlovi s Kartage« igrali po novim pravilima


 Ogled reprezentacija Hrvatske i Tunisa u Varaždinu prva je utakmica u našoj zemlji koja s igrala po novim pravilima koja je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) predstavila u ožujku na kongresu u Aberdeenu.


Nova pravila su stupila na scenu 1. lipnja, a spomenimo neka od najvažnijih.



Kod formiranja živog zida suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od »zida«, bilo ispred njega, iza njega ili sa strane.


Kada golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca. Po novom pravilu svako igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenom prostoru bit će kazneni udarac.


Igrač koji pri zamjeni napušta teren za igru mora izaći na najbližoj točki granične crte, a ne kao što je do sada bilo pravilo na sredini terena.


Suci po novim pravilima više neće biti ‘zrak’. Dakle, ako lopta pogodi suca u situaciji opasnoj za gol, akcija se prekida i lopta se vraća momčadi koja ju je imala u posjedu.


Uvode se žuti i crveni kartona za nesportsko ponašanje službenih osoba, trener i igrača s kupe.


Vratar ne može postići pogodak bacanjem lopte u suparnička vrata.


Hrvatska upisala prvi poraz od neke afričke reprezentacije


Hrvatska nogometna reprezentacija je u svom prvom nastupu protiv Tunisa izgubila sa 1-2 upisavši prvi poraz od neke afričke reprezentacije. 


‘Vatreni’ su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka, Egipta i sada Tunisa i tek su »Orlovi s Kartage« porazili »Vatrene«.



Od ukupno sedam susreta Hrvatska je upisala četiri pobjede, dva neodlučena ishoda i jedan poraz uz pozitivnu razliku pogodaka 15-8. Pritom su samo dvije utakmice bile službene, dok su preostali dvoboji bili prijateljskog karaktera.


Posljednju utakmicu ‘Vatreni’ su protiv neke od selekcija sa ‘Crnog kontinenta’ odigrali na svjetskom prvenstvu u Rusiji i to protiv Nigerije. Bio je to dvoboj 1. kola skupine D, a Hrvatska je u Kalinjingradu pobijedila sa 2-0 golovima Petera Eteba (32-ag) i Luke Modrića (71-11m). Bio je to prvi korak Dalićeve družine prema putu do svjetskog srebra i najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa.


Službenu utakmicu Hrvatska je igrala i protiv Kameruna, također na svjetskom prvenstvu, ali u Brazilu 2014. godine. U nemogućim uvjetima ‘prašume’ Manausa Hrvatska je pobijedila 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.


Prvu utakmicu s nekom afričkom reprezentacijom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti.


U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.


Tri godine kasnije Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.


Idući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).


Identičnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala, koji je igran u Osijeku 8. lipnja prošle godine. Bila je to posljednja provjera hrvatske reprezentacije uoči puta u Rusiju. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).


U večerašnjem susretu igranom u Varaždinu Tunis je pobijedio 2-1. Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti.


REZULTATI


Maroko – Hrvatska 6-7 11m (2-2) – 11. prosinca 1996. (Kup kralja Hassana)Hrvatska – Egipat 2-2 – 13. lipnja 1999. (Korea Cup)Hrvatska – Mali 2-1 – 31. svibnja 2014. (prijateljska)Kamerun – Hrvatska 0-4 – 18. lipnja 2014. (skupina SP)Hrvatska – Senegal 2-1, 8. lipnja 2018. (prijateljska)Nigerija – Hrvatska 0-2, 16. lipnja 2018. (skupina SP)Hrvatska – Tunis 1-2 11. lipnja 2019. (prijateljska)