Zaobilaženje poreznika

Svijet sporta vrvi utajivačima poreza: Bogati, slavni i prilično “zaboravni”

Kristian Sirotich

Upravo na sudu  – Leo Messi / Reuters

Upravo na sudu – Leo Messi / Reuters

Kada je nogomet u pitanju poreznici su kucali na vrata mnogim svjetskim zvijezdama, poput Fabia Canavara, Paola Maldinija ili Waynea Rooneyja, ali mediji se ni sa kim nisu tako »zabavljali« kao što je to bio slučaj s »malim zelenim« Diegom Maradonom, njegovim nasljednikom u nogometnom smislu Lionelom Messijem ili pak legendarnim predsjednikom Bayerna Ulijem Hönessom



RIJEKA  Oni imaju basnoslovne ugovore, uglavnom uživaju status malih božanstava, ljudi diljem svijeta obožavaju ih zbog njegovih vještina, dive se njihovom umijeću, ponekad i zavide na bankovnim računima, ponekad ih upravo zbog toga i preziru.


Naročito kada se ispostavi da baš i nisu najodgovorniji, ako se to tako može nazvati, kada je u pitanju – plaćanje poreza. Svijet vrhunskog sporta prepun je utajivača poreza, neovisno radilo se o nogometu, tenisu, rukometu, formuli 1….


Kada je nogomet u pitanju poreznici su kucali na vrata mnogim svjetskim zvijezdama, poput Fabia Canavara, Paola Maldinija ili Waynea Rooneyja, ali mediji se ni sa kim nisu tako »zabavljali« kao što je to bio slučaj s »malim zelenim« Diegom Maradonom, njegovim nasljednikom u nogometnom smislu Lionelom Messijem ili pak legendarnim predsjednikom Bayerna Ulijem Hönessom.




Maradona je još uvijek pod sumnjom da je za svojih dana provedenih u Napoliju poreznim organima propustio uplatiti čak 40 milijuna eura, kod Lea Messija upravo je u tijeku sudski proces budući da se igrač tereti da je u razdoblju od 2001. do 2006. godine zaboravio uplatiti nešto više od pet milijuna eura, a legendarni predsjednik bavarskog nogometnog diva pak u zatvoru žalil za svakim od 18,5 milijuna utajenih eura. 


Höness je preko svog računa u Švicarskoj »zaboravio« na njemačke porezne organe, kada je shvatio koliku je grešku počinio bilo je kasno.


U samo četiri dana od početka suđenja sudac mu je odrezao 3,5 godine zatvora i to zbog utaje čak 28 milijuna eura.


U svijetu tenisa najpoznatiji utajivački par svakako su opet – Nijemci. Boris Becker je svojedobno imao prijavljeno prebivalište u Monacu, ali je njemačkim poreznicima zaboravio napomenuti da više od dozvoljenog vremena provodi u jednom stanu u Münchenu. Epilog?


Pet milijuna ondašnjih maraka kazne.  Steffi Graf je pak na metu poreznika dospjela 1995. godine, ali budući da je sve poslove vezane uz njezinu karijeru vodio njezin otac Peter na kraju se je iz svega izvukla prilično bezbolno. Za razliku od njezina oca, koji je morao platiti dva milijuna maraka i »odležati« tri godine i devet mjeseci.


Epitet utajivača poreza prišiven je mnogim sportskim velikanima, među kojima je možda i najveći ceh za nesavjesno vođenje računa platio talijanski motociklist Valentino Rossi. Italija je od Rossija prvotno potraživala čak 112 milijuna eura, pri čemu se svota sastojala od zbroja neplaćenog poreza, kamata i iznosa kazne.


Svojedobno najbolje plaćeni talijanski sportaš se, međutim, uspio nagoditi s talijanskim poreznim organima i na kraju je morao platiti »samo« 35 milijuna eura za utajeni porez u razdoblju između 2001. i 2006. godine.


Od hrvatskih sportaša s utajom poreza prije nekoliko godina susreo se Nikola Jurčević, koji je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora jer je prilikom kupovine stana »propustio« uplatiti 117.000 kuna poreza.