Nije rekao do kraja

Sudački povjerenik Ivan Peraić: ‘Očito je da na suce utječe netko jak, a nije teško vjerovati tko je to!’

Ivan Volarić

Očito je da kada se odrede suci na njih utječe netko jači, a nije teško vjerovati tko je to... – zaključio je Peraić i otvorio temu s kojom bi posla mogla imati i neka druga osim nogometnih tijela



RIJEKA Sudačka komisija HNS-a danas će se u 11 sati sastati u Zagrebu. Nitko realan od toga ne očekuje da će se dogoditi išta bitno unatoč uvjeravanju povjerenika za suce, Riječanina Ive Peraića, da će se vodstvo sudačke organizacije pozabaviti s nestašnim sucima i nekvalitetnim suđenjem na otvaranju proljetnog dijela sezone.  Peraić se jučer sam javio potaknut napisima koji mu ne idu u prilog.


– Da se nije dogodio Mlakar u Parku mladeži, ne bi se dogodilo ni ono na Rujevici – sažeo je u jednu rečenicu Peraić ocjenu suđenja s kojim se »Rijeka« susrela u posljednje dvije utakmice i neizravno potvrdio da je ponudio svoj mandat čelnim ljudima HNS-a.


– Zvao sam predsjednika HNS-a, Davora Šukera, razgovarao sam i s predsjednikom Županijskog nogometnog saveza Damirom Miškovićem. Razgovarali smo o mom statusu. Nije u pitanju neki iznos kojega dobivam kao povjerenik za suce, ali ako su za to da ostanem, onda neka me zaštite – kaže Peraić i savjetuje svojega čelnika matične županijske organizacije kako ga može zaštiti.




– Mišković se treba pojavljivati na sjednicima IO-a, treba biti aktivniji, više se uključivati u rad saveza – rekao je Peraić i zapravo neizravno sugerirao da se Mišković mora početi baviti sucima i suđenjem. Nedopustivo! Uostalom, zar se čovjek koji provodi 300 dana u godini po svijetu, vodi tvrtku s 20-ak tisuća zaposlenih i obrtajem kapitala od nekoliko miljardi dolara godišnje, treba baviti sucima i zakulisnim igrama po hodnicima nogometnog saveza i to samo zato jer čelnici sudačke organizacije nisu u stanju kontrolirati stanje u svojim redovima? Ne, naravno da to nije put.  Sucima se trebaju baviti nepristrani i neopterećeni suci! Jedini način je da se temeljito pročiste sudački redovi, a vrlo upitno je ima li aktualno vodstvo sudačke organizacije kredibilitet i hrabrost to napraviti. Na koncu i podršku u vodstvu saveza. Nije tajna,  povlaštenima itekako odgovara ovakva situacija.


– Rekao sam predsjedniku Šukeru da trošimo novce na seminare, a onda se događaju neke stvari… Danas je sjednica Sudačke komisije, postoje aktualne teme o kojima ćemo razgovarati. I o situaciji na pomoćnim klupama na kojima sjedi pomoćno službeno osoblje – dodao je Peraić dometnuvši kako mu nije namjera bilo koga oštetiti, a kamoli klub iz grada u kojem živi. Očito je pak da ne može zajamčiti pošteno suđenje, možda je u takvim okolnostima najbolje odstupiti. Ponudio je na tom tragu još jedno zanimljivo promišljanje…


– Očito je da kada se odrede suci na njih utječe netko jači, a nije teško vjerovati tko je to… – zaključio je Peraić i otvorio temu s kojom bi posla mogla imati i neka druga osim nogometnih tijela.


Usput, susjedski derbi u Puli povjeren je sudačkoj petorci (dodijeljena su i dva suca iza golova) na čelu s Antom Vučemilovićem. Osječanin sigurno zna kvalitetno suditi osim ako netko »jak ne utječe na njega…«