Odgoda za 2019.

Suci u dogovoru s klubovima odlučili da će Slaven Belupo i Rijeka igrati 30. siječnja

Ivana Vaupotić

Okolnosti su takve da nije bilo uvjeta za normalno odigravanje utakmice. Službene osobe i kapetani obje momčadi izašli su na teren, a nakon toga je donesena konačna odluka vezana uz odgodu – kaže Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige.



ZAGREB Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno nešto više od deset centimetara snijega na terenu Gradskog stadiona Ivan Kušek Apaš u Koprivnici, utakmica 18. kola HT Prve lige između Slaven Belupa i Rijeke odgođena je za 30. siječnja iduće godine. Tako su odlučili glavni sudac Ivan Vučković i delegat Željko Podrug iz Zagreba, u dogovoru s klubovima.


– Okolnosti su takve da nije bilo uvjeta za normalno odigravanje utakmice. Službene osobe i kapetani obje momčadi izašli su na teren, a nakon toga je donesena konačna odluka vezana uz odgodu – kaže Josip Brezni, povjerenik za natjecanje HT Prve lige.


Subota u Koprivnici definitivno nije bila idealna za igranje nogometa. U 17.30 sati, odnosno terminu predviđenom za početak utakmice, živa u termometru pokazivala je dva stupnja ispod nule. Povrh toga, puhao je jak sjeveroistočni vjetar koji je na mohove dosezao brzinu veću od šest metara u sekundi.




Postojala je mogućnost da utakmica bude odgođena za nedjelju, no pogled na vremensku prognozu svima je objasnio da takva odluka ne bi donijela previše koristi. Naime, u noći sa subote na nedjelju u Koprivnici su bile najavljene nove snježne oborine, a temperatura je pala na minus šest stupnjeva, što znači da bi svaki pokušaj čišćenja najvjerojatnije rezultirao oštećenjima na travnjaku.


– Budući da je većina prvoligaških klubova prije početka ove sezone dobila nove terene u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, svima je preporučeno da budu pažljivi. U ovom slučaju olakotnu okolnost predstavlja činjenica da se radi o zadnjem kolu prije zimske stanke – dodaje Brezni.


Propozicije natjecanja kažu da se odgođene utakmice moraju odigrati prije početka idućeg kola, koje je, u ovom slučaju na rasporedu 2. veljače iduće godine, što znači da određeni 30. siječnja zadovoljava sve uvjete. Doduše, veliko je pitanje kakvi će tada biti vremenski uvjeti. No, u ovom trenutku taj 30. siječnja djeluje kao najrazumnija moguća odluka.


Ovakav rasplet definitivno više odgovara Slaven Belupu, koji u zadnjih tjedan dana ima velikih problema s ozljedama stožernih igrača veznog reda. S druge strane, Rijeka je u zadnjih mjesec dana u velikom naletu, što jasno sugerira da bi u Koprivnici imala status izrazitog favorita.


Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da će zimski prijelazni rok biti pri kraju tog 30. siječnja. Barem u teoriji, Slaven Belupo bi tog datuma mogao biti jači nego danas. Opet, isto vrijedi i za Rijeku koja će tada iza sebe imati odrađene kompletne zimske pripreme pod ravnanjem Igora Bišćana.


U svakom slučaju, odluka je donesena i sada je jedino otvoreno pitanje vezano uz poziciju na kojoj će Riječani provesti zimske praznike. Naime, Osijek je svoje subotnje sučeljavanje s Interom na stadionu Gradski vrt odgodio za danas, što znači da bi, u slučaju pobjede, mogao skočiti na drugo mjesto HT Prve lige, s bodom više i utakmicom manje od Rijeke.