Provokacija

Srbi će se službeno žaliti na suđenje, ali i na “albanskog orla” kod proslave golova i Shaquirijeve kopačke

Hina

Reuters

Reuters

»Uložili smo prigovor, tražili smo da Shaqiri promijeni kopačku. To je očigledna politička provokacija, igrali smo protiv Švicarske, a ne protiv Kosova. No, oni su nam odgovorili da prema propisima može igrati«, izjavio je glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije Jovan Šurbatović



Nakon što je Švicarska svladala Srbiju sa 2-1 na SP u Rusiji golovima Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, koji su podrijetlom s Kosova, u Prištini je u petak navečer organiziran vatromet, objavila je srbijanska novinska agencija Beta.


Agencija navodi i da je u selu Zhegra, u općini Gnjilane na istoku Kosova, organizirana svečanost, jer je to rodno mjesto Xherdana Shaqirija, te da je bilo okićeno zastavama Švicarske.


Standardni reprezentativci Švicarske su trojica kosovskih Albanaca Granit Xhaka, Valon Behrami i Xherdan Shaqiri, te Blerim Džemaili, Albanac koji je rođen u makedonskom Tetovu.




Nakon utakmice potpredsjednik Nogometnog saveza Srbije Savo Milošević i glavni tajnik Saveza Jovan Šurbatović, kako piše novinska agencija Tanjug, najavili su da će uložiti žalbu Fifi zbog tendencioznog suđenje njemačkog arbitra Felixa Brycha.


Srbija je povela preko Aleksandra Mitrovića u 5. minuti, no u nastavku je Švicarska preokrenula golovima Granita Xhake u 52. i Xherdana Shaqirija u 90. minuti.


Savo Milošević smatra da je sporni trenutak iz 66. minute, kada su Mitrovića u kaznenom prostoru držala dvojica švicarskih igrača, obilježio utakmicu.


»Za istu situaciju dosuđen je penal za Hrvatsku protiv Nigerije, a sada je gospodin dosudio prekršaj u napadu Mitrovića. Ni protiv Kostarike nije pozvan VAR za penal nad Mitrovićem. Pitanje je zašto smo uveli VAR ako on vrijedi samo za neke, i po potrebi. Uputili smo žalbu i protest Fifi na suđenje, ali ne očekujem neke spektakularne odluke«, kazao je Milošević.


Srbima je zasmetala i proslava golova Xhake i Shaqirija tzv. »albanskim orlom«, te zastava Kosova na jednoj kopački Xherdana Shaqirija.


»Uložili smo prigovor, tražili smo da Shaqiri promijeni kopačku. To je očigledna politička provokacija, igrali smo protiv Švicarske, a ne protiv Kosova. No, oni su nam odgovorili da prema propisima može igrati«, izjavio je glavni tajnik Nogometnog saveza Srbije Jovan Šurbatović.