Kvalifikacije

Španjolci i Talijani novim pobjedama nadomak plasmana na Euro 2020.

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Nogometne reprezentacije Španjolske i Italije približile su se na korak do plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine, nakon što su u svojim skupinama ostvarile i šeste pobjede.


Španjolska je u Gijonu pobijedila Farske Otoke sa 4-0 i vodi u skupini F s maksimalnih 18 bodova. Po dva gola zabili su napadač Valencije Rodrigo (13, 50), te napadač Borussije Dortmund Paco Alcacer (90, 90+3).


Bila je to utakmica u kojoj se kapetan Sergio Ramos upisao u povijest dostigavši Ikera Casillasa na ljestvici igrača s najviše nastupa u dresu ‘Furije’. Sada obojica imaju po 167. utakmica u najdražem dresu. S ovim nastupom Ramosu nedostaje samo devet utakmica za reprezentaciju kako bi došao do ukupnog europskog rekordera Gigija Buffona, dok mu za izjednačenje svjetskog rekordera po broju nastupa za nacionalnu momčad, Egipćanina Ahmeda Hassana, treba 17 utakmica.




U drugom susretu Švedska i Norveška su odigrale 1-1. Gosti su poveli u posljednjim trenucima prvog dijela golom Stefana Johansena, a Švedska je izjednačila u 60. minuti nakon lijepe akcije koju je pogotkom okrunio Emil Forsberg.


Remi u Stockholmu najviše je odgovarao Rumunjima koji su na svom travnjaku pobijedili Maltu sa 1-0 i vratili se u igru za plasman na EP. Pogodak odluke zabio je George Puscas u 47. minuti na asistenciju Ianisa Hagija.


Španjolci vode na ljestvici sa 18 bodova, Švedska ima 11, Rumunjska 10, Norveška 9, Malta tri, a na začelju su Farski Otoci sa šest poraza.


Šestu pobjedu upisala je i Italija u skupini J pobijedivši na gostovanju Finsku sa 2-1. Zanimljivo, bila je to jedanaesta uzastopna talijanska pobjeda protiv finske vrste.Gosti su stigli do vodstva u 59. minuti golom Cire Immobilea, a izjednačio je iz kaznenog udarca Teemu Pukki u 72. minuti postigaši svoj peti gol u zadnja četiri nastupa.

Bio je to jedini finski udarac u okvir talijanskog gola. Šest minuta kasnije škotski sudac Bobby Madden je dosudio kazneni udarac i za »Azzurre« nakon što je Sauli Vaisanen igrao rukom u kaznenom prostoru. Jorginho je bio siguran za novo vodstvo talijanske vrste.


Talijani su mogli i uvjerljivije slaviti u Tampereu, no Lukas Hradecky je na finskim vratima branio sjajno.


U ranije odigranoj utakmici Armenija je pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 4-2, a nakon utakmice BiH izbornik Robert Prosinečki je podnio ostavku. Bio je to poraz nakon kojeg je postalo jasno kako su kvalifikacije za EURO izgubljene, no BiH će imati još jednu priliku izboriti europsko prvenstvo kroz play-off Lige nacija.


Najbolji igrač utakmice bio je Henrik Mhitarjan koji je zabio dva gola i dodao dvije asistencije. Za Armeniju su zabili i Hovhannes Hambardzumjan (78) i Stipe Lončar (90+4), dok su golove za BiH zabili Edin Džeko (13) i Amer Gojak (71).


Grčka je definitivno ispala iz svih kombinacija nakon što je na svom travnjaku odigrala 1-1 protiv Lihtenštajna. Giorgos Masouras je doveo domaćine u vodstvo u 33. minuti, a prvi gol i bod za goste donio je Dennis Salanovic.


Na ljestvici vodi Italija sa 18 bodova, Finska ima 12, Armenija devet, a zatim slijede BiH (7), Grčka (5) i Lihtenštajn (1).


U skupini D odigrane su dvije utakmice. Švicarska je u Sionu bez stresa odradila susret protiv Gibraltara pobijedivši sa 4-0, a jedan od golova zabio je napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović. Ušao je u igru u 55. minuti umjesto Embola, a među strijelce se upisao tri minute prije kraja utakmice. Među strijelce su se upisali i Denis Zakaria (37), Admir Mehmedi (43), te Ricardo Rodríguez (45+4).


U drugom susretu Danska nije uspjela probiti Gruziju i susret u Tbilisiju završio je bez golova.


Na ljestvici vodi Irska sa 11 bodova, Danska je druga s devet bodova, a trećeplasirani Švicarci imaju osam bodova, ali i utakmicu manje. Gruzija ima četiri boda, a na začelju je Gibraltar s pet poraza i razlikom pogodaka 0-16.