Najplaćeniji treneri

Simeone zarađuje najviše, ali jedan nogometni trener je najviše izgubio

Marko Cvijanović

Diego Simeone/Foto REUTERS

Diego Simeone/Foto REUTERS



RIJEKA Trener Atletico Madrida Diego Simeone najplaćeniji je nogometni trener na svijetu. Ništa novo. Argentinski stručnjak titulu je ponio i prošle godine, jedina je razlika što su njegova primanja nešto manje izražena u odnosnu na prvog pratitelja. France Football je, dakle, objavio popis dvadesetorice najplaćenijih nogometnih stručnjaka današnjice i pritom se vodio kalkulacijama na temelju njihovih bonusa zarađenih u prošloj (2018./19.), a plaća u tekućoj sezoni (2019./20.), odnosno svih dodatnih javnih primanja.


Prema toj računici Diego Simeone uvjerljivo drži prvo mjesto s 40,5 milijuna eura godišnjih primanja, od kojih se 22 milijuna odnosi na netto plaću, a ostatak na partnerstvo s Range Roverom i nekim Real Estate investicijama. Za drugoga na popisu najplaćenijih, aktualnog trenera Intera, Antonija Contea, 2019. godina bila je poput glavnog zgoditak na jackpotu: potpisao je ugovor s »nerazzurrima« vrijedan 20,2 milijuna eura, a sredinom kolovoza na njegov je račun sjela odšteta od Chelseaja u iznosu od 9,8 milijuna eura, što ukupno iznosi okruglih 30 milijuna eura.


Pep i Mou


Unatoč UEFA-inoj odluci o izbacivanju Manchester Cityja iz europskih natjecanja dvije sezone, Pep Guardiola kani ostati među »građanima« do isteka ugovora 2021. godine. Guardiola godišnje zarađuje 22 milijuna eura, a dodatnih pet milijuna eura zaradi od sponzorskih ugovora s Pumom, Nissanom, Dsquaredom i još nekim partnerima koji su javnosti ostali nepoznati. Guardiolin najveći rival u Premier ligi, trener Liverpoola Jürgen Klopp, produljio je ugovor s Redsima do 2024. godine i temeljem novog ugovora s bonusima godišnje zarađuje 16,5 milijuna eura, ali uz to ima sponzorske ugovore s Niveom, Phillipsom, VR-Bankom, Deutsche Vermögensberatungom, Digamoreom, Opelom i Erdingerom, njemačkim proizvođačem piva.




Trener Tottenhama, Jose Mourinho, u posljednjih deset godina na ovoj ljestvici nikad nije bio slabije plasiran od druge pozicije, ali ove se godine morao pomiriti s tek petim mjestom i 23 milijuna eura godišnje zarade. Mou s 16,5 milijuna još uvijek pristojno zarađuje u odnosu na konkurenciju, ali, u usporedbi s Kloppom, recimo, njegovi mu sponzorski ugovori donose puno manje novaca. Bez obzira što je riječ o eminentnim brendovima poput Adidasa, Hublota, Paddy Power Gamesa i Top Elevena. Mourinho je, međutim, prije prihvaćanja posla u Tottenhamu dobro zarađivao kao koemntator Sky Sportsa i Russije Today.


Trener Real Madrida, Zinedine Zidane, dijeli peto mjesto s Mourinhom uz važeći ugovor s »kraljevskim klubom« koji traje još 18 mjeseci. 


Kovačeva odšteta


Zizou zarađuje 21 milijun eura godišnje kao prvi trener Reala, ali jedina dodatna zarada mu je sponzorski ugovor s Adidasom, vrijedan dva milijuna eura godišnje. Zanimljivo je da su na popisu desetorice najplaćenijih trenera na svijetu i dvojica bez angažmana. Riječ je o bivšem treneru Barcelone, Ernesteu Valverdeu (19 milijuna eura), odnosno bišvem treneru Juventusa, Massimilianu Allegriju, koji je još uvijek na plaći u Juventusu budući da njegov ugovor istječe tek u lipnju. Među najplaćenijima su i treneri dvaju kineskih klubova, Fabio Cannavaro (Guangzhou Evergrande) i Rafael Benitez (Dalian Yifang). Cannavarov godišnji ugovor težak je 12 milijuna eura, a dva milijuna dodatnih prihoda odnosi se na sponzorski ugovor s Nikeom i bonuse za osvajanje titule kineskog prvaka. Benitez je, pak, u ovom trenutku najplaćeniji trener u Kini koji zarađuje 13 milijuna eura godišnje.


Na popisu dvadesetorice najplaćenijih su i Carlo Ancelotti (Everton, 12 milijuna eura), Manuel Pellegrini (West Ham, 10,5), Maurizio Sarri (Juventus, 10,3), Leonardo Jardim (slobodan, 10,2), Vitor Pereira (Shanghai SIPG, 10), Mauricio Pochettino (slobodan, 9,4), Brendan Rodgers (Leicester City, 9,1), Thomas Tuchel (PSG, 8,5), Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United, 8,3) i Bruno Genesio (Beijing Guoan, 8). Zanimljivo je da je nadomak tom »elitnom« društvu i nekadašnji hrvatski izbornik i bivši trener Bayerna, Niko Kovač, koji će na račun odštete od bavarskog giganta dobiti ove sezone 7,8 milijuna eura.