Novosti u 2016.

Sigetski rasplet: Dva riječka trenera zamijenila uloge na klupi Hrvatskog dragovoljca

Ivan Volarić

Goran Gajzler / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Goran Gajzler / Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Često naglašavam da je Horvat  najvredniji mladi trener kojega poznajem u Hrvatskoj. Na njegovu, ali i moju žalost, njemu se rezultati nisu poklopili. Toliko smo sudbinski vezani da očito dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.  Vječiti smo rivali, iako imamo vrlo korektan odnos – kaže Gajzler



RIJEKA Ako s prvim danima 2016. godine ne dođe do nekog preokreta,  riječka nogometna struka u 2016. godinu zaplovit će bez svojega predstavnika u Prvoj HNL, ali  s najmanje dvojicom trenera u drugoligaškom razredu.


Damir Milinović sezonu je počeo na klupi »Cibalije«, a jesenski dio sezone zaključio za kormilom »Gorice«. Alen Horvat je pak prošlu sezonu zaključio vodeći »Bistru« (ispala je u Treću HNL), a novu započeo na funkciji trenera »Hrvatskog dragovoljca«. Milinovićeva »Gorica« završila je polusezonu na sedmom, a Horvatov »dragovoljac« na devetom mjestu.


Obojica bi, međutim,  na proljeće mogli dočekati nove angažmane. Milinović se u posljednjim danima 2015. godine spominjao kao mogući nasljednik Riječanina Roberta Rubčića na klupi »Istre 1961«, a Alen Horvat se razišao s vodstvom »Hrvatskog dragovoljca« koje je na njegovo mjesto dovelo još jednog stručnjaka iz riječkog bazena – Gorana Gajzlera.




Zanimljivo, prošloga ljeta vodstvo »dragovoljaca« odlučilo se za Horvata umjesto Gajzlera, kao što je Milinović važio za mogućeg trenera »Istre 1961« i nasljednika Igora Pamića nakon što je klub preuzeo američki vlasnik koji je umjesto »diva iz Žminja« na klupu instalirao sportskoga direktora Roberta Rubčića.


– Ljudi iz »Dragovoljca« zvali su me na razgovor prije Badnjaka i sve smo brzo riješili – govori novi trener Sigećana Goran Gajzler. – Kontakt je postojao od ranije budući da su prošloga ljeta razgovarali samnom, ali i  mojim prethodnikom Horvatom.  Ciljevi su na proljeće podignuti momčad koliko se može na ljestvici, a onda iduće sezone napasti Prvu HNL. Ekipa je vrlo zanimljiva, dosta motorična, naravno da se na nekim pozicijama treba pojačati, ali ja se nadam dobrom raspletu. U prvom redu da ćemo igrati izrazito napadački nogomet, da će momčad prihvatiti moj »rock ‘n’ roll« nogomet. Pripreme počinju 11. siječnja, najvjerojatnije ćemo na pripreme u Međugorje, a ja sam u razgovoru s predsjednikom oko  dovođenja  momčadi  i u naš kraj.



Riječki treneri zaključili su 2015. godinu radeći na mnogim kontinentima i po raznim ligama. U hrvatskim okvirima jedini koji je osjetio prvoligašku klupu je Robert Rubčić (Istra 1961), u Drugoj HNL je pored Horvata radio Damir Milinović (Cibalia, Gorica). U Trećoj HNL solidnu polusezonu iza sebe imaju Ranko Buketa (Rijeka II), Davor Dželalija (Krk) i Zoran Bogolin (Opatija). Drugoplasiranu momčad Četvrte lige uspješno vodi – Elvis Brajković.Riječki trenerski nomadi su u godini na isteku imali promjenjive uspjehe. Najbolje stoje Stjepan Ostojić, pomoćni trener »Crotonea«, druge momčadi Serie B, te Dalibor Starčević, koji je na čelu vodeće momčad kuvatske lige »Al Quadije«. Drugi je s utakmicom manje »Al Kuvajt« (osvajač Superkupa), čiji stožer prve momčadi čine trener vratara Dean Mladenić i pomoćni trener Božo Čačić. Dragan Skočić (Fulad) je godinu zaključio na 14. mjestu od 16. klubova koliko broji iranska liga. Rodion Gačanin (pomoćnici su mu  Dragan Tadić i Dado Kondić), trener »Al Mesaimeera«, je posljednji u katarskog profesionalnoj ligi. Mišo Hrstić pak radi kao sportski direktor nogometne akademije pokrajine Inner u Mongoliji. U akademiji u Abuji rade Renato Pilipović i Božidar Matijević. Andre Mijatović počeo je u 2015. godini trenersku karijeru u omladinskom pogonu »Ingolstadta«. Damir Marković već godinama radi s mlađim uzrasnim kategorijama u Kuvajtu, a Nebojša Vučković je trener PSV-a, trećeplasirane momčadi nizozemske ženske nogometne lige.


Život ide dalje


Alena Horvata otkaz je zatekao jer tvrdi ništa nije naslućivalo da će doći do naprasnog razlaza.


– Teško mi je pronaći pravo objašnjenje za naš razlaz – govori Horvat. – To je zapravo pravo pitanje za vodstvo kluba. Dobio sam otkaz dan prije Badnjaka, a to je mjesec i deset dana otkada nam je završilo prvenstvo. Tijekom stanke smo razgovarali o pripremama, o dovođenju nekih igrača, a onda mi je telefonski rečeno da je došlo do nekoga razmimoilaženja i da je doveden novi trener. Korektno sam prihvatio odluku, život ide dalje, okrećem novu stranicu.


Očito je da je vodstvo »Hrvatskog dragovoljca« očekivalo bolje rezultate od izbjegavanja borbe za ostanak u Drugoj HNL.


– Preuzeo sam momčad nakon pet kola jer je moje prethodnik otišao na klupu »Celja« – nastavlja bivši veznjak i trener »Rijeke«. – Dočekala me jedna zahtjevna situacija. Tražili smo prvu pobjedu i ona je došla nakon mjesec dana zajedničkog rada. Uspostavili smo ravnotežu, krenuli s vrlo dobrim igrama i zaključili sezonu na devetom mjestu,  što je po meni malo bolje od onoga što je realno. Ipak je umnogome promijenjena momčad, a situacija u klubu nije tako bajna. Veseli me što smo nakon faze privikavanja ušli u pravi ritam, te doveli klub u mirnije vode. Mojem nasljedniku će biti puno lakše s obzirom da ima ispred sebe pripremno razdoblje  i mogućnost dovođenja pojačanja.



Godinu 2015. riječka struka zaključila je s dva izbornika. Nenad Gračan (pomoćnik mu je Danijel Šarić) dočekao je kraj godine u svojstvu izbornika mlade reprezentacije Hrvatske, a Boris Pučić je istekom godine umalo odveo reprezentaciju Mozambika do skupina Afričkih kvalifikacija za svjetsku smotru.



Vjera u rad


Zanimljivo je da se trenerski putevi Alena Horvata i Gorana Gajzlera nerijetko isprepliću. Imaju puno toga zajedničkog, makar je riječ o trenerima potpuno oprečnih nogometnih filozofija.


– Vječiti smo rivali, iako imamo vrlo korektan odnos – nastavlja Gajzler, nekadašnji veznjak »Pomorca«, »Krka«… – Alen Horvat je meni u životu, na početku trenerske karijere, jako puno pomogao. Vrlo često naglašavam da je on najvrijedniji mladi trener kojega poznajem u Hrvatsku. Na njegovu, ali i moju žalost, njemu se rezultati nisu poklopili. Toliko smo sudbinski vezani da očito dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ja sam bio prvak s »Grobničanom«, on je bio drugi s »Krkom«. Prošlo ljeto je on preuzeo »Dragovoljca«, ja nisam, pa sam bio u »mraku«, a sada se situacija okrenula. Sve to je tako u našem poslu. Moji koferi su već sada spremni i za dolazak i za odlazak, ali ne samo moji. Kao i Alen Horvat,  vjerujem samo u svoj rad, a vrijeme i rezultati pokazuju da li smo na pravom putu.


Poznavajući radoholičarski Horvatov mentalitet o kojem i Gajzler govori, teško će mladi riječki stručnjak izdržati dugo bez posla.


– Nema još ništa novo na vidiku, što je i normalno budući da sam bio maksimalno koncentriran na posao u »Hrvatskog dragovoljcu«. Uostalom, imao sam ugovor na dvije godine. Prošao sam vrlo uspješno prvu fazu stabilizacije u Sigetu, a sada je trebala doći ona fina glazura i rezulatski uzlet i napad na Prvu HNL, što sam garantirao upravi kluba. Bio sam koncentriran isključivo na taj projekt, no kao što sam rekao –  život ide dalje. Moj život je nogomet, tako će i ostati, a sigurno je da sam u sve ove godine puno toga naučio. Iza mene nitko ne stoji, ni politika, ni lobiji već moj rad, a najveći moji promotori su igrači s kojima sam radio – rekao je Horvat.