Pojačanje modrih

Sammir provocira Riječane: ‘Najdraži trofej u karijeri osvojit ću na kraju ove sezone’

Ivana Vaupotić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



ZAGREB Subotnji odlazak ekspedicije iz Maksimirske 128 na dvotjedne pripreme u Turskoj definitivno je potvrdio da »Dinamo« ima puno povjerenja u svog trenera Ivajla Peteva. Naime, na popisu putnika nije se našlo ime Juniora Fernandesa, kojem je na taj način vrlo plastično objašnjeno da slobodno može potražiti novu sredinu.


– Otkad sam došao u klub, on nije pokazao puno. To je bilo gotovo ništa, a mene ne zanimaju prošle zasluge. U nogometu nema prošlosti, bitno je samo danas i sutra – objasnio je Petev uoči odlaska u Tursku.


Ćudljivi Čilenac brazilskih korijena koji je, kako tvrdi maksimiski šef struke, pokazao »gotovo ništa« ima ugovor do ljeta 2018. godine, sa zajamčenom gažom od 900 tisuća eura po sezoni. Povrh toga, »Dinamo« je početkom 2014. godine za njegov transfer platio 2,5 milijuna eura »Bayeru« iz Leverkusena. Uzmu li se u obzir sve okolnosti, teško je vjerovati da će ovaj zimski prijelazni rok iznjedriti neku ponudu za Fernandesa.




Od svog dolaska Maksimirsku 128 Petev je vodio šesnaest utakmica na klupi »Dinama«”. Fernandesa je čak jedanaest puta stavljao u udarnu postavu, a jednom ga je koristio kao zamjenu. Na Kup utakmicama s »Bjelovarom« i »Interom« Čileanac nije bio u sastavu jer je Petev htio pružiti priliku igračima iz drugog plana.


Jedina utakmica koju je Fernandes od prve do zadnje minute prosjedio bila je ona s »Lokomotivom«, a u tih trinaest nastupa zabio je dva gola. Preciznije, »Dinamu« je donio minimalnu pobjedu na gostovanju kod »Slaven Belupa« (1:0) i realizirao je jedanaesterac za remi s »Istrom 1961« u Zagrebu (1:1).


Čim se saznalo da Petev »provjetrava« svlačionicu, pojavila se teorija da je tome kumovao Sammirov povratak iz Kine. Preciznije, isplivala je teza da je bugarski stručnjak između dva osebujna karaktera izabrao onog koji ima status najtrofejnijeg igrača u povijesti »Dinama«. Iako Peteva, kako je sam rekao, »ne zanimaju prošle zasluge«.


A možda su pri grozničavom slaganju kalkulacija za nadoknađivanje šest bodova manjka u odnosu na trenutnog lidera MAXtv Prve lige prevagnule i Sammirove samouvjerene izjave u zadnjih nekoliko dana. Dok je u Kini pakirao kofere i spremao se za povratak u Zagreb, on je kroz hrvatski medijski prostor prokomentirao dvoboj za naslov prvaka zaključkom da »Rijeka« sada ima šanse za uspjeh kao pile kod mesara.


– Dragi su mi svi trofeji koje sam osvojio u »Dinamovom« dresu, ali onaj najdraži tek ću osvojiti na kraju ove sezone. Siguran sam da možemo prestići »Rijeku« s kojom igramo još dvije međusobne utakmice. Znam da se od mene očekuje puno i dat ću sve od sebe da na kraju svi zajedno slavimo naslov prvaka – poručio je najtrofejniji igrač »Dinama« u povijesti.


Nije pretjerano reći da su sada svi iz Maksimirske 128 u dubokom transu, uvjereni da Sammirove riječi imaju težinu proročanstva, iako vrlo dobro znaju da je zadnji pravi trening odradio prije tri mjeseca.