Sportski direktor Rijeke

SREĆKO JURIČIĆ ‘Želimo zadržati na okupu ovu ekipu, ali realno je da će biti nekih odlazaka’

Ivan Volarić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

U povijesti kluba je bilo sjajnih generacija, odličnih igrača svjetskog kalibra, ali ova generacija je uspjela otići do kraja i ostvariti ono što nikome do sada nije uspjelo. Naravno da smo svi mi koji smo prije njih nosili »bijeli« dres presretni zbog toga – kaže Srećko



RIJEKA Nije se gurao u prvi plan kada je Rujevica zaplovila na valovima sreće, a cijeli grad slavio svoje prve nogometne prvake. Svjetla reflektora bila su logično uprta u prvom redu prema igračima, treneru Matjažu Keku i njegovim suradnicima, a onda naravno i predsjedniku Damiru Miškoviću. Srećko Juričić, sportski direktror »Rijeke«, ionako nije baš tip koji rado staje ispred kamera ili diktafona.


Cijeli onaj šušur promatrao je malo sa strane, ponosan i sretan, u društvu svojih nekadašnjih suigrača Nikice Cukrova, Adriana Fegica… Što je legendarni igrač, trener i sportski direktor »Rijeke« pomislio u trenutku kada je sudac Ante Vučemilović označio kraj utakmice čime su »bijeli« i matematički potvrdili osvajanje prvoga mjesta kolo prije kraja prvenstva?


– Prvo me je obuzeo taj neopisivi osjećaj sreće uz naravno spoznaju da je »Rijeka« postala prvak države – započeo je Juričić. – Posebne osjećaje probudili su navijači koji su utrčali u teren, sjajna je spoznaja da smo uspjeli toliko usrećiti naše navijače.


Povijesni uspjeh




Na utakmici je bilo i dosta Srećkovih suigrača iz onih slavnih riječkih dana s kraja 70-tih i početka 80-tih godina. Kako su oni proživjeli prošlu nedjelju na Rujevici?


– U povijesti kluba je bilo sjajnih generacija, odličnih igrača svjetskog kalibra, ali ova generacija je uspjela otići do kraja i ostvariti ono što nikome do sada nije uspjelo. Naravno da smo svi mi koji smo prije njih nosili »bijeli« dres presretni zbog toga. Kada već mi nismo uspjeli u tome, neka su oni!


Osvajali ste s »Rijekom« kao igrač dva Kupa bivše Jugoslavije, igrali ste četvrtfinale Kupa kupova protiv »Juventusa«, pobjeđivali »Real Madrid« u Kupu UEFA. Kao trener ste vodili finale Kupa 1994. godine, a u svojstvu sportskoga direktora dvaput ste uveli momčad u skupine EL, te osvojili Kup, Superkup i sada naslov prvaka. Možete li sve te uspjehe izvagati i istaknuti najdraži?


– Pokušao sam sve to zajedno analizirati i pronaći onaj meni najdraži trenutak, ali to je vrlo teško, mislim da svaki od tih događaja treba staviti u kontekst vremena u kojem su se odigrali. Osvajanje Kupa 1978. godine je prvi veliki trofej »Rijeke« i mi smo ga doživljavali na ovaj način na koji sada igrači doživljavaju osvajanje prvenstva. U tom trenutku je to bio toliko važan događaj, jer u bivšoj državi je bilo jako teško osvojiti Kup, a mi smo u tome uspjeli. Nakon toga je došao i veliki uspjeh, koji je teško mjeriti, a to je pobjeda nad »Real Madridom«.


Zamislite da »Rijeka« sada dobije »Real Madrid«. To bi bilo ravno čudu! I onda je »Real« bio pun reprezentativaca Španjolske i drugih država, također su bili jaki. Svima nama je najznačanije ono što nismo uspjeli do sada osvojiti, a to je prvo mjesto u nacionalnom prvenstvu. To je sigurno najvažniji događaj, što se uspjelo to ostvariti nakon toliko godina čekanja.


Mentalna snaga


Impresivan je način na koji je osvojen ovaj naslov. Odigrali ste savršeno prvenstvo?– Od početka do kraja smo bili na vrhu i sigurno da je osim dobre igre trebalo iskazati i puno mentalne snage izdržati sva iskušenja. Stalno se sumnjalo, stalno se čekalo da će »Dinamo« stići našu prednost, međutim sjajno vođena momčad i dobra reakcija igrača to nisu dopustili. Još jednom se pokazalo koliko su važne osobnosti igrača. To sam već vidio kao trener, a sada se potvrdilo i za mojega djelovanja kao sportskog direktora.

Dakle, kvaliteta igrača je važna, ali u ovakvim situcijama kada su u pitanju velike stvari i rezultati onda su jako bitni karakteri i osobnost igrača. Naslove mogu osvojiti samo igrači s velikom osobnošću, igrači koji ne podliježu pritiscima.


To znači da ste prošloga ljeta napravili odličan posao iako je malo tko u tom trenutku mogao pretpostaviti da će sve zajedno završiti šampionskim slavljem?– Kada dolazi do promjena u kadru ne možeš nikada biti siguran kako će se sve to složiti. Međutim, pokazalo se u posljednje tri, četiri godine da smo na dobro putu. Prošloga ljeta nam se poklopilo s dovođenjem igrača koji imaju karakter i snažnu osobnost. Složila se dobra ekipa s dobrim trenerom.

Kontinuitet struke


Mnogi kao logičnu posljedice ovog povijesnog rezultatskog dostignuća ističu činjenicu da je u klubu postoji nešto što se naziva kontinuitetom struke. Konkretnije, vi i Matjaž Kek ste na svojim funkcijama u klubu već dugi niz godina?


– U cijelom svijetu je postao trend da treneri kratko traju pa čak i u Engleskoj gdje su se nekada treneri dugo bili u istom klubu. Posebno sam ponosan zbog činjenice da je Matjaž Kek s nama tako dugo. Sigurno da je važno da se zna na koji način se radi, na koji način će ekipa funkcionirati, kako ćemo ući u prvenstvo ili pripreme. Vrlo važno je da trener osjeti sigurnost i da jedan loš rezultat ili loš korak neće dovesti u pitanje njegov status. S obzirom na to da sam nekada i sam bio trener moja je želja kao sportskome direktoru bila da svojem treneru omogućim što veću sigurnost, iako svi znamo kako stvari stoje u nogometu i nitko nikome ne može ništa jamčiti.


Sezona nije završila osvajanjem naslova, možete napraviti još jedan uspjeh i za sedam dana u Varaždinu osvojiti duplu krunu?– Pred nama su dvije utakmice s »Dinamom«, prvenstvena nije toliko važna u rezultatskom smislu, ali je bitna kao priprema za finale Kupa. Osim toga bitno je vidjeti kako će ekipa reagirati nakon slavlja i emotivnog pražnjenja. To uvijek može ići u dva suprotna smjera i tu je sada najvažnija psihološka strana.

Burni mjeseci


Nakon finala Kupa momčad i treneri odlaze na kratkotrajni odmor, a vama i vašim najbližim suradnicima slijedi obiman posao na slaganju momčadi za iduću sezonu?


– Nadamo se da će ekipa ostati jaka i snažna za prvenstvo i za europske utakmice. Realnost je takva da će netko otići, ali i da će netko doći. Na nama je da napravimo najbolje što možemo u datim okolnostima. Cijelo vrijeme pratimo i gledamo igrače, pokušavamo predvidjeti što bi se moglo dogoditi i nastojimo biti spremni za svaku situaciju. Naravno u prijelaznom roku se uvijek događaju stvari koje ne možeš predvidjeti, međutim iz dosadašnjeg iskustva vjerujemo i nadamo se da ćemo uspjeti opet posložiti snažnu ekipu.


S obzirom na vrhunski rezultat bit će teško ovoga ljeta zadržati baš sve najbolje karike u momčadi?


– Samim time što smo osvojili prvenstvo zanimanje za naše igrače je još veće. Sami igrači dobivaju više prilike u reprezentaciji i naravno da će se nekima otvoriti prilika da ostvare veliki transfer. Nama je želja zadržati ekipu na okupu, jer je riječ o dobrim i karakternim igračima, ali realnost je takva da će biti nekih odlazaka.


Želite li napraviti iskorak u Europi morat ćete malo proširiti kadar kvalitetnih igrača, a vremena nema puno jer drugo pretkolo Lige prvaka brzo nadolazi?


– Očekuje nas buran lipanj i srpanj.


Je li realnost prizivati »Rijeku« u skupinama Lige prvaka?


– Dvaput smo ušli u skupnu fazu Europske lige, a ni tada nam to nitko nije jamčio. U Europi treba imati i malo sreće pri ždrijebu, a sigurno da je uz velike napore momčadi sve moguće. Moramo pokušati, nadati se i željeti ostvariti taj cilj. Mislim da je vrlo bitno reći da smo tada nastup u Europi shvaćali kao nagradu, a ne kao veliki teret. Tako treba biti i ovoga puta. Vjerujem da bi se sada isto trebalo tako postaviti i uživati u svakoj europskoj utakmici – rekao je Juričić.