Ždrijeb u Sankt Peterburgu

SP 2018: Hrvatska s Islandom, Ukrajinom i Turskom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



SANKT PETERBURG/ZAGREB – Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018 zajedno s reprezentacijama Islanda, Ukrajine, Turske i Finske, odlučio je ždrijeb u Sankt Peterburgu.


Hrvatska je izvučena kao zadnja u ždrijebu i upala je u jednu od dvije skupine sa po pet reprezentacija.


 Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač koji je u subotu nazočio ždrijebu kvalifikacija za SP 2018. u Rusiji, skupinu je nazvao »kvalitetnom, neugodnom, teškom i vrlo izjednačenom«.Voljom ždrijeba Hrvatska je završila u jednoj od dvije skupine sa po pet reprezentacija, a proboj prema završnom turniru Svjetskog prvenstva tražit će protiv Islanda, Ukrajine, Turske i Finske.»Skupina je kvalitetna, neugodna, teška i vrlo izjednačena, bez ijednog slabog protivnika, što znači da nas često čekaju teški ogledi u nekoliko dana. Treba imati na umu i da je manje utakmica što znači da je i manje prostora za kiks, svaka utakmica postaje još važnija«, izjavio je Kovač komentirajući ždrijeb za službeni internetski portal Hrvatskog nogometnog saveza (hns-cff.hr).»Bilo je na papiru sigurno i težih protivnika od Islanda iz druge skupine, no Island u ovim kvalifikacijama pokazuje visoku kvalitetu. Iz treće i četvrte skupine dobili smo po koeficijentu najjače moguće protivnike, što dovoljno govori. S Finskom nismo nikada igrali, ali još su jedna momčad za koju znate da će odigrati čvrsto i da je to u svakom slučaju teško gostovanje«, dodao je hrvatski izbornik komentirajući pojedinačnu kvalitetu suparnika.No, Hrvatska je trenutno najbolje rangirana reprezentacija u skupini, a Kovač ne bježi od uloge favorita.»Hrvatska ima pravo biti favorit u ovoj skupini, naše iskustvo odlazaka na velika natjecanja i igračka kvaliteta daju nam to za pravo. Hrvatska se mora dobro pripremiti, ući u kvalifikacije skromno, ali s velikim samopouzdanjem i duboko vjerujem da može ostvariti cilj – plasirati se u Rusiju«, zaključio je Kovač.Uz izbornika, svečanom ždrijebu kvalifikacija za SP 2018. u Konstantinovoj palači u St. Peterburgu nazočili su predsjednik HNS-a Davor Šuker i team managerica A reprezentacije Iva Olivari.





SP u Rusiji izborit će pobjednici devet kvalifikacijskih skupina, dok će osam najboljih drugoplasiranih put do završnice tražiti kroz dodatne kvalifikacije.Kvalifikacije započinju 4. rujna 2016., a završavaju 14. studenoga 2017. godine.


Hrvatska je od samostalnosti pet puta nastupala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Uspješna je bila čak četiri puta, a promaknuo joj je tek plasman u Južnu Afriku 2010. godine.


Od ostalih skupina najjačom se čini skupia A u kojoj su Skupina A: Luksemburg, Bjelorusija, Bugarska, Švedska, Francuska i Nizozemska, Srbi su u skupini s Irskom, Austrijom i Walesom, Italija u skupini G sa Španjolskom, a BiH u skupini H s Belgijom, Albanijom i Izraelom.


Završnica SP-a igrat će se u Rusiji od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine, a domaćini su Moskva s dva stadiona (Lužnjiki, Otkritje), Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov, Soči i Jekaterinburg.


ŽDRIJEB


Skupina A: Luksemburg, Bjelorusija, Bugarska, Švedska, Francuska, Nizozemska.


Skupina B: Andora, Latvija, Farski otoki, Mađarska, Švicarska, Portugal


Skupina C: San Marino, Azerbajdžan, Norveška, Sjeverna Irska, Češka, Njemačka


Skupina D: Gruzija, Moldavija, Irska, Srbija, Austrija, Wales


Skupina E: Kazahstan, Armenija, Crna gora, Poljska, Danska, Rumunjska


Skupina F: Malta, Litva, Slovenija, Škotska, Slovačka, Engleska


Skupina G: Liechtenstein, Makedonija, Izrael, Albanija, Italija, Španjolska


Skupina H: Cipar, Estonija, Grčka, BiH, Belgija


Skupina I: Finska, Turska, Ukrajina, Island, HRVATSKA.