Vratar 'bijelih' pobrao komplimente

SIMON SLUGA: Bio sam najsretniji čovjek na svijetu kad sam doznao da ću braniti za reprezentaciju

Ivana Vaupotić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Bio sam presretan kada sam dobio priliku braniti za viceprvake svijeta i ponosan na sebe i sve ljude koji su me cijelo vrijeme podržavali, no znao sam da moram iskontrolirati emocije, da slučajno ne izgorim od prevelike želje - kaže Sluga



ZAGREB Hrvatska reprezentacija je u Varaždinu izgubila prijateljsku utakmicu od Tunisa (1:2), no istodobno je dobila i Simona Slugu koji je pobrao komplimente za svoj debitantski nastup. Prvi vratar Rijeke je u tih devedeset minuta bio gospodar svog kaznenog prostora i pokazao je da Zlatko Dalić može i mora ozbiljno računati na njega u nastavku kvalifikacija za Euro 2020.


Jednostavno, da nije bilo Sluge, pomalo uspavana Hrvatska doživjela bi i teži poraz.Posebno impresivne bile su njegove reakcije u 45. i 58. minuti, kada su igrači Tunisa izlazili na njega u situacijama »jedan na jedan«.


Nije teško pretpostaviti da je Oussama Haddadi pred kraj prve dionice igre bio uvjeren da će zabiti svoj prvi gol za Kartaške orlove. Međutim, Sluga ga je mirno pričekao i impresivnom obranom mu je uskratio radost, baš kao i Youssefu Msakniju koji se u nastavku našao u istoj takvoj, mrtvoj šansi.


Prekrasni osjećaji




– Prije svega želim zahvaliti izborniku i svim dečkima iz reprezentacije. Oni se prema meni postavljaju kao da sam cijeli život ovdje, a taj prijateljski pristup stvarno mi je sve olakšao. Moram zahvaliti i svojim kolegama, Dominiku Livakoviću i Lovri Kaliniću, kao i Marjanu Mrmiću, treneru vratara u reprezentaciji. Posebno sam zahvalan Kaliniću, on zna i zašto. Sretan sam zbog debitantskog nastupa, ali isto tako mi je jako žao zbog poraza – kaže Sluga.


Kada ste saznali da ste u početnoj postavi?


– Na dan utakmice imali smo sastanak na kojem mi je izbornik rekao da branim od prve minute. Međutim, već nakon utakmice s Walesom u Osijeku saznao sam da bih mogao dobiti jedno poluvrijeme u Varaždinu. Tada sam se počeo mentalno pripremati za debitantski nastup.



Prema ocjenama većine hrvatskih medija, Simon Sluga bio je najbolji pojedinac u redovima hrvatske reprezentacije.– Samo mogu zahvaliti na tim komplimentima, i ništa više od toga. Bude mi drago kada me netko tako pohvali, ali ne volim govoriti o sebi i gurati se u prvi plan. Konačna ocjena je na izborniku i stručnom stožeru. U Varaždinu sam dao svoj doprinos, baš kao i svi ostali dečki koji su igrali – objašnjava Sluga.


Što vam je prošlo kroz glavu u trenutku kada ste shvatili da je to taj dan?


– Preplavili su me prekrasni osjećaji. Bio sam presretan kada sam dobio priliku braniti za viceprvake svijeta i ponosan na sebe i sve ljude koji su me cijelo vrijeme podržavali. No, znao sam da moram iskontrolirati emocije, da slučajno ne izgorim od prevelike želje. Svi znamo da svaki naš igrač sanja dres hrvatske reprezentacije, a meni se ta prilika ukazala u Varaždinu.


Dojam je da niste bili impresionirani?


– Bio sam najsretniji čovjek na svijetu kad sam saznao da ću dobiti priliku stati na gol naše A reprezentacije, ali, kao što sam rekao, znao sam da ni slučajno ne smijem izgorjeti. Imam 26 godina i više nisam neiskusni balavac koji se ne može kontrolirati u takvoj situaciji. Taj trenutak sam čekao cijeli život i dao sam sve od sebe da se što bolje pripremim za to. Na drugima je da procjene kako sam obavio svoj dio posla i kažu je li to bilo na očekivanoj razini.


Puno debitanata


Kako ste doživjeli izvedbu hrvatske reprezentacije u Varaždinu?


– Teško mi je komentirati utakmicu kada sam unutra jer ne mogu biti objektivan. Najviše mi je žao zbog poraza. Činjenica je da je u početnoj bilo dosta nas koji smo debitirali. Osim toga, ovo nam je bila zadnja utakmica u sezoni. Na dečkima koji igraju puno zahtjevnija prvenstva od našeg vidjelo se da su izmoreni. Kako je utakmica odmicala, tako smo se dizali, i zato mi je žao što nismo uspjeli izboriti barem neriješen rezultat. No, dobro, vjerujem da će drugi put biti bolje.


S Rijekom ste osvojili drugo mjesto u HT Prvoj ligi i Hrvatski nogometni kup, a sada ste i debitirali u reprezentaciji. Može li se reći da vam je ovo najbolja sezona u dosadašnjem dijelu karijere?


– Iskreno, to je tako. Međutim, nikada nisam gledao na vlastita dostignuća jer u prvom planu uvijek imam uspjeh momčadi za koju igram. Prije dvije godine, kad je Rijeka osvojila prvenstvo i Kup, nisam stao na gol praktički niti jednu minutu, a bio sam najsretniji čovjek na svijetu. Sada smo proživjeli turbulentnu sezonu, prepunu problema s ozljedama, i moram biti zadovoljan zbog svega što smo postigli. Nadam se da će u budućnosti rezultati Rijeke biti još bolji. Debitantski nastup u reprezentaciji je šlag na tortu te uspješne sezone, iako sam jako tužan zbog poraza. No, to mi svakako predstavlja veliko priznanje i satisfakciju za sve što sam do sada prošao u karijeri.