Rujevica je spremna

ŠAMPIONSKE AMBICIJE: Rijeka želi modrima opet oteti titulu, otkrivamo zašto to uopće nije nerealno

Orlando Rivetti

"Bijeli" su prije godinu dana osvojili svoj prvi naslov prvaka u povijesti kluba/D. ŠKOMRLJ

"Bijeli" su prije godinu dana osvojili svoj prvi naslov prvaka u povijesti kluba/D. ŠKOMRLJ

Rijeka ima kvalitet, mentalno i fizičke spremna je preuzeti naslovnu ulogu u novom prvenstvu HNL-a. Jamac je Matjaž Kek, »slovenski rudar« iz Maribora, koji kreće u svoju šestu sezonu na klupi Rijeke. 



RIJEKA Dinamo 73, Rijeka 70, Hajduk 66, Osijek 56… Bio je to vrh prvenstvene ljestvice nakon 36. kola prošle sezone. »Rijeka« je u lov na »Dinamo« u proljetni nastavak krenula s minus 15 bodova, na kraju je zamalo priredila senzaciju. Nadoknadila nemoguće, dok je »Dinamo« igrao »tko će manje«… Jedna, dvije utakmice otišle su u krivom smjeru, što ne umanjuje vrijednost »Rijekina« rezultata koja je do kraja sezone puhala »Dinamu« za vrat, nije željela predati naslov prvaka. Sada ga želi vratiti na Rujevicu! Je li »Rijeka« spremna za novi uzlet, osvajanje visina radosti i veselja, kao što je to bilo prošle kalendarske godine, pokazat će prve prvenstvene utakmice. Odnosno prvi pravi ispit, utakmica s »Dinamom« u Maksimiru u šestom kolu. »Dinamo« u petak otvara novu sezonu na svom obnovljenom travnjaku Maksimira protiv »Rudeša«, »Rijeka« će dan kasnije igrati s »Goricom«. Subota, Rujevica, 21 sati. Počinje operacije »vraćanje naslova prvaka«! Preambiciozno? Zbog čega? Pa »Rijeka« od dolaska Damira Miškovića (2012.), a poglavito trenera Matjaža Keka godinu dana kasnije, stalno se bori za naslov prvaka. Jednom je »Rijeka« gorjela…


Osam prijateljskih utakmica. Malteški »Balzan« (2:1), »Kraljevica« (11:0), »Vukovar« (10:0), »Žilina« (5:0), »Spartak Moskva« (3:1), »Luton Town« (2:0), »Tabor Sežana« (7:0) i »Zadar« (9:1), bili su »Rijekini« suparnici od početka priprema – 11. lipnja. Pljusak golova (49), dok se »Rijekina« mreža rijetko tresla (3). Bilo je iživljavanja na nižerazrednim suparnicima (Kraljevica) ili nedosraslim drugoligašima (Vukovar, Tabor, Zadar), ali i pravih utakmica. Prije svega ona s moskovskim »Spartakom«, trećeplasiranom ekipom ruskog prvenstva, šampiona u godini kada je to bila i »Rijeka«, u Villachu gdje su Kekovi igrači pokazali kvalitetu. Odigrali europsku utakmicu u prvom poluvremenu, a u nastavku čak i nadigrala uglednog suparnika. Mišići, taktička disciplina i mudrost u pobjedničkom Kekovom koktelu. Snagu nove »Rijeke« osjetila je i slovačka »Žilina«, stari znanci iz pretkola Europske lige… Slovaci su razoreni do odmora. Presingom i lavinom golova.





Generalna proba protiv drugoligaša »Zadra« bila je dobra najava nove sezone. Dobra zabava začinjena golovima. »Rijeka« je još jednom podmazivala mehanizme igre prema naprijed, kako napasti postavljenu obranu. Bez obzir na to što je suparnik bio limitiran i dosta impresioniran. Riječani su crtali brze akcije, probijali stranu u igri trokuta, posebice po desnoj strani, gdje je djelovao veoma agilni Pavelić.


Srđan Grahovac jedini je igrač koji je odigrao cijelu utakmicu, bio na terenu svih devedeset minuta. U igru nije ulazio jedino Čolak, problemi s leđima, pa Kek nije morao kemijati s mijenjanjem pozicija, svako je igrao – svoje mjesto. Čak i Domagoj Pavičić. Igrao je iza Gorgona sat vremena dok svoje mjesto nije prepustio Puljiću. Zajedno su zabili četiri gola. Pavičić je otkrio novu zabavu, Puljića je dovoljno i nekoliko minuta da bi se upisao u strijelce…


Zabijaju oni iz drugog plana, i Heber, dok svoje mjesto u vrhu napada ne zauzme Čolak. Ako Kek nema nekakvu dugu zamisao… Čolak je igrač koji je u proljetnom nastavku prošle sezone zabio šest golova i upisao toliko asistencija… U pripremnom razdoblju sredio je Ruse u Villachu!


Vratar Sluga je kapetan momčadi i sigurna »jedinica«. U zadnjoj liniji ne bi trebalo biti dvojbi – Pavelić, Župarić, Punčec i Žuta! Velika je gužva za četiri mjesta (4-2-3-1), Acosty (Kvržić), Pavelić (Puljić), Heber (Gorgon)… Kek ima na dlanu nekoliko varijanti, zavisno o tome hoće li igrati s Čolakom ili Gorgonom u vrhu napada… I koju će ulogu namijeniti Pavičiću.


Po svemu sudeći onu prema naprijed i zbog činjenice da »Rijeka« u prvih pet utakmica igra s ekipama koje će se uglavnom braniti (Gorica, Inter, Hajduk, Rudeš, Istra 1961.), do gostovanja u Maksimiru.


Grahovac i Lončar u prvom poluvremenu, Čanađija i Grahovac u nastavku bili su tandem zadnjih veznih u susretu sa Zadrom. Kek definitivno još nije našao idealno rješenje. Na toj je poziciji igrao i Pavičić, protiv Moskovljana je u prvoj dionici to odradio i Capan. Sa Grahovcem odnosno Čanađijom. Čanađija se nametnuo kroz priprene utakmice, blizu je prve postave. Sredine terena je srce svake momčadi. U učinku dvojice zadnjih vezni ovisi funkcioniranje cijele momčadi. Oni moraju davati ritam utakmici. Biti maratonci, udarati i dijeliti pametne lopte…



Nitko od igrača udarne postave, niti Bradarić koji je glavom u nekom drugom filmu, nije napustio Rujevicu. Kek ima na raspolaganju sve igrače iz drugog dijela sezone, one blistave, i nova imena, poput Pavelića i Lončara koji traže svoje mjesto u momčadi! Mamić je još u Žutinoj sjeni… A stoper Velkovski u fazi oporavka.


»Rijeka« ima kvalitet, mentalno i fizičke spremna je preuzeti naslovnu ulogu u novom prvenstvu HNL-a. Jamac je Matjaž Kek, »slovenski rudar« iz Maribora, koji kreće u svoju šestu sezonu na klupi »Rijeke«. Ne zna još što će mu donijeti, odnosno odnijeti, prijelazni rok koji završava krajem kolovoza, ali zna da apetit raste jedući… »Rijeka« je postala nezasitna.