Fausto Budicin

Rudeš je čvrsta momčad, nezgodna u tranziciji s puno iskusnih igrača i novim trenerom

Ivan Volarić

Ivan Grabovac, trener vratara i Fausto Budicin, šef struke nogometaša Orijenta 1919/Foto Arhiva NL

Ivan Grabovac, trener vratara i Fausto Budicin, šef struke nogometaša Orijenta 1919/Foto Arhiva NL

  Igramo doma, pripremit ćemo dvije, tri varijante uz pomoć kojih ćemo pokušati doći do bodova - rekao je trener Krimejčana



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 nastavljaju nakon prvenstvene stanke svoj niz domaćih susreta. Krimejčane nakon domaćeg poraza od Hajduka II (0:2) ove subote od 13 sati (izravni TV prijenos na HNTV-u), očekuje bivši prvoligaš Rudeš na čiju klupu je uoči pauze sjeo novi trener Marko Babić. Bivši hrvatski reprezentativac i donedavni trener zeničkog Čelika na toj funkciji nasljedio je Marka Labrovića koji je morao otići budući rezultati Rudeša nisu u skladu s visokim očekivanjima klupskog vodstva željnog povratka u prvoligaško društvo.



Svečana klupska sjednica povodom stote obljetnice kluba održat će se 30. studenog u HKD-u na Sušaku, odnosno nakon domaće utakmice protiv Solina. Na sjednici će bit predstavljena i nova klupska monografija autora Marinka Lazzaricha. Na Krimeji se nadaju i da će tijekom utakmice reprezentacije protiv Slovačke uspjeti privoliti “kockaste” da odigraju revijalnu utakmicu protiv Orijenta 1919.


– Osobno sam u kontaktu s izbornikom Zlatkom Dalićem i obećao je koliko može da će pokušati uklopiti u svoj program utakmicu protiv Orijenta 1919 na Krimeji. Da li će se to uklopiti sada tijekom akcije protiv Slovačke o tome će odlučiti izbornik i njegov stožer. To bi bila kruna cjelogodišnjih aktivnosti. Očekujem do kraja godine i utakmicu protiv Rijeke. To nam je možda i prvi prioritet – rekao je Koljanin.





– Teško je nešto pametno reći o Rudešu budući da su promijenili trenera u nezgodnom trenutku za nas – govorio je trener Fausto Budicin na presici održanoj na Krimeji. – Nisam siguran da li je novi trener nešto promijenio u odnosu na svojega prethodnika. Dosta sam gledao utakmice Rudeša. Imaju ekipu koja s razlogom pretendira na prva dva, tri mjesta na ljestvici. Zadržali su dosta igrača iz prošle sezone, te doveli nekoliko iskusnih igrača poput Havojića, Radasa ili Mesarića. Očekuje nas teška utakmica jer oni su dosta čvrsta momčad koja ne dozvoljava puno prilika, a jako su nezgodni u tranziciji jer imaju brze krilne igrače i izvrsnog napadača koji može zadržati loptu i koji je jako opasan kod bočnih ubačaja.


Iako je o gostima govorio biranim riječima trener Krimejčana ne misli da je njegova momčad u subotu bez šansi.


– Igramo doma, pripremit ćemo dvije, tri varijante uz pomoć kojih ćemo pokušati doći do bodova. Nadam se da ćemo sprovesti u djelo ono što smo radili kroz treninge. Imali smo u stanci dobre uvjete za treninge. Grad, odnosno direktor su nam izašli u susret i omogućili treniranje na Kantridi pa smo mogli raditi nešto kvalitetnije.



 Utakmica protiv Hajduka pokazala je da “crveni” imaju problema s igrom na postavljenu obranu.


– Gledao sam dvaput utakmicu protiv Hajduka i do 75. minute smo dobro igrali, odnosno radili smo ono za što smo se spremili. Do 75. minute bili smo bliže pobjedi iako treba priznati da je Hajduk bolja ekipa od nas. naravno da smo u ovih 15 dana pokušali unaprijedit našu igru na postavljenu obranu gdje imamo najviše problema. Vidjet ćemo u subotu protiv Rudeša koliko smo uspjeli u tome.



Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919, čestitao je kadetima Tea Ivića na trijumfu u županijskom Kupu i aktualizirao stari klupski problem.


– Svih nas veseli Druga HNL, međutim glavni cilj ove Uprave je da se sve napravi da se na Sušaku dobije još jedno igralište koje bi između ostaloga poslužilo kao pomoćni teren Orijenta 1919. Divna je najava gradonačelnika koja nas ohrabruje, dakle da je to moguće napraviti u kampusu. To nije samo za Orijent 1919 već za svu djecu Sušaka. Imamo 250 mladih nogometaša u našoj školi koji treniraju na šest različitih terena, a samo jedan je na Sušaku. Vjerujem da bi imali 500 djece u školi kada bi dobili pomoćni teren. Zato i pozivamo politiku, odnosno gradonačelnika da se sve napravi da djeca iz ovoga dijela grada dobiju još jedno igralište koje ne bi koristio samo klub, odnosno naš omladinski pogon već i kampus.



Osim bodova Krimejčani su protiv Hajduka II na duže vrijeme izgubili i Ennija Travagliu.


– Morat ćemo nešto mijenjati, ne samo igrača za igrača već u načinu na koji ćemo igrati. Travaglia je bio u odličnoj formi, dobro je radio. Dečko ima visoku kvalitetu samo je bilo pitanje da se razbudi mentalno. Ima domete za više od Druge HNL, kao što imaju i neki drugi njegovi suigrači. Bitno je da on vjeruje da može više. Žao mi je što je do ozljede došlo baš u trenutku kada je napravio određeni iskorak. Srećom, ozljeda nije teže prirode i očekujem da će za mjesec, dva biti u puno trenažnom procesu – rekao je Budicin.