Teška bitka na SP-u

Romero odveo Argentinu u finale: Pobjeda nad Nizozemskom kroz jedanaesterce

Hina

 Nogometna reprezentacija Argentine plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Brazilu nakon što je u polufinalu u Sao Paulu boljim izvođenjem 11-eraca sa 4:-2 (0:0, 0:0) svladala Nizozemsku. U junaka je izrastao argentinski vratar Sergio Romero koji je u raspucavanju s bijele točke obranio udarce Vlaara i Sneijdera, dok su svi argentinski izvođači bili sigurni.



SAO PAULO  Nogometna reprezentacija Argentine plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Brazilu nakon što je u polufinalu u Sao Paulu boljim izvođenjem 11-eraca sa 4-2 (0-0, 0-0) svladala Nizozemsku.


Nakon 120 minuta igre na Areni Corinthians nije bilo pogodaka, a u junaka je izrastao argentinski vratar Sergio Romero koji je u raspucavanju s bijele točke obranio udarce Vlaara i Sneijdera, dok su svi argentinski izvođači bili sigurni.


U finalu će Argentina u nedjelju u Rio de Janeiru (21 sat) igrati protiv Njemačke. Bit će to treći dvobj tih reprezentacija u finalu SP-a, u prvom je 1986. u Ciudad Mexicu bolja bila Argentina sa 3.2, dok je četiri godine kasnije u Rimu slavila Njemačka sa 1-0.




Njemačka će u Riju pokušati osvojiti svoj četvrti naslov prvaka, najbolja je bila 1954., 1974. i 1990., dok Argentina želi osvojiti treći naslov prvaka, nakon 1978. i 1986.


Nizozemska će u subotu u Brasiliji (22 sata) igrati za treće mjesto protiv Brazila.


Drugi polufinalni susret na SP u Brazilu ponudio je vrlo malo lijepog nogometa. Obje su reprezentacije najviše pozornosti obratile neutraliziranju suparničkih najboljih igrača, koji stoga nisu mogli doći do izražaja. Stoga se tijekom gotovo svih 120 minuta vodila taktička bitka na sredini terena.


O tome kako se teško dolazilo do suparničkih vrata pokazuje i podatak kako su vratari morali obraniti samo pet udaraca, četiri Cillessen na nizozemskim, te jednu Romero na argentinskim vratima.


Jedinu zanimljivu situaciju u prvih 45 minuta gledatelji su vidjeli u 15. minuti kada je Argentina dobila slobodan udarac na 20-ak metara od suparničkog gola s desne strane. No, udarac Messija lako je uhvatio Cillessen. Ništa bolje nije bilo niti drugo poluvrijeme u kojemu se na prvo ubuđenje čekalo do 75. minute. Tada je Perez ubacio s desne strane u kazneni prostor, na loptu je natrčao Higuain, ali je zatresao mrežu s vanjske strane.


Nizozemska je najbolju situaciju imala u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena kada je Sneijder odlično petom proigrao Robbena koji se sjurio u kazneni prostor, ali njegov udarac blokirao je Mascherano. Jedini udarac u okvir gola tijekom svih 90 minuta Nizozemska je uputila u 99. minuti, ali pokušaj Robbena sa 25 metara lako je ukrotio Romero.


U razmaku od samo jedne minute u drugom produžetku Argentina je stvorila dvije izgledne situacije, ali prvo se u 115. minuti Palacio nije najbolje snašao, te je glavom praktički dodao loptu Cillessenu, dok je potom udarac Maxija Rodrigueza u 116. bio preslab da bi prevario nizozemskog golmana.


U raspucavanju s bijele točke u junaka je izrastao argentinski vratar Sergio Romero koji je obranio udarce Vlaara i Sneijdera, dok su sva četiri argentinska igrača bila precizna. Zanimljivo, Romero je čitavu prošlu sezonu bio pričuva u Monacu našem pričuvnom reprezentativnom vrataru Danijelu Subašiću.


NIZOZEMSKA – ARGENTINA 2-4 (0-0, 0-0)


NIZOZEMSKA: Cillessen – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Janmaat, 46), Blind – Wijnaldum, De Jong (Clasie, 62), Sneijder – Robben, Van Persie (Huntelaar, 96)


ARGENTINA: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Perez (Palacio, 81), Biglia, Mascherano, Lavezzi (Maxi Rodriguez, 100) – Messi, Higuain (Aguero, 82)


STADION: Arena Corinthians


GLEDATELJA: 63.267


SUDAC: Cakir (Turska)


11-ERCI: Vlaar – Romero obranio, 0-1 Messi, 1-1 Robben, 1-2 Garay, Sneijder – Romero obranio, 1-3 Aguero, 2-3 Kuyt, 2-4 Maxi Rodriguez