Riječki stručnjak karijeru nastavlja u Mesaimeeru

Rodion Gačanin: Katar je veliki izazov

Marko Cvijanović

Snimio Ivica TOMIĆ / NL arhiva

Snimio Ivica TOMIĆ / NL arhiva

Nikad se nisam razmetao bahatim izjavama, ali trudit će su izvući maksimum iz svoje momčadi kao što sam to činio u svakom klubu u kojem sam radio – kaže Gačanin



RIJEKA Rodion Gačanin jučer je otputovao u Dohu gdje ga uskoro očekuje nova bliskoistočna avantura. Riječki nogometni stručnjak koji je tijekom dugogodišnje karijere ostavio snažan pečat u tom dijelu nogometnoga svijeta, karijeru nastavlja u novom katarskom prvoligašu »Mesaimeeru«.


Za njim će uskoro i njegovi najbliži suradnici, također Riječani, pomoćnik Dragan Tadić i trener vratara Dado Kondić. Katar kao jedna od najrazvijenijih nogometnih zemalja posljednjih godina predstavlja Gačaninu novi veliki izazov.


– Baš tako – kaže Gačanin. – U karijeri sam igrao puno utakmica protiv katarskih momčadi, sada ću prvi put osjetiti što znači biti trener u toj zemlji koja zadnjih godina strahovito ulaže u nogomet. Riječ je o najbogatijoj državi na svijetu, ulaganja su zaista enormna, katarski klubovi imaju najbolje uvjete na svijetu, u rangu najboljih europskih klubova. Na potpisu ugovora mogao sam se uvjeriti u to, uvjeti za rad su zaista izvanredni.



BAHREIN Kup Princa s Rifom (2002.) Prvak s Riffom (2003.) Kup Princa s Riffom (2003.) Kup Princa s Riffom (2004.) FA Kup s Riffom (2004.) Prvak s Riffom (2004.) Prvak s Muharaqom (2011.) Prvak s Muharaqom (2015.)KUVAJT Prvak s Kuvajtom (2005/06.) Prvak s Kuvajtom (2006/07.) Prvak s Kuvajtom (2007/08.) Kup Princa s Kuvajtom (2007/08.) Superkup s Al Qadsijom (2012.) Kup Emira s Al Qadsijom (2012.) Prvak s Al Qadsijom (2012.)


Visoki standardi


Katarski nogometni standardi su uistinu visoki. U svim segmentima.


– Imao sam već prilike igrati sa svojim momčadima na nekim stadionima, ali svakodnevno u Dohi niču novi stadioni. Svi su klimatizirani. Što se financijskog dijela tiče, svaki katarski klub u prvoj ligi u startu dobije 20 milijuna dolara od saveza i 20 milijuna dolara od olimpijskog odbora. To je zajamčeni dio budžeta, a šeici onda ulažu u skladu sa svojim mogućnostima, a svi znamo da njima novac nije neki problem, ha, ha… Prva katarska liga broji četrnaest klubova, prva tri kluba u rangu su najboljih arapskih klubova. U Katar iz godine u godinu pristižu sve veća nogometna imena. Evo, najsvježiji je primjer angažman jednog od najvećih igrača »Barcelone« svih vremena, Xavija, novoga igrača »Al Sadda«, za koji je donedavno igrao čuveni napadač »Reala« Raul. Katar puno ulaže u nogomet otkada je dobio domaćinstvo SP-a 2022.


Rodion Gačanin s »Mesaimeerom« će se nadmetati u društvu velikih trenerskih imena. Katar su kao odabranu zemlju odabrali i Michael Laudrup, trener »Lekhwiyje«, Sabri Lamouschi za kormilom »El Jaisha«, Roberto Carlos u »Al Arabiju«, Amar Osim u »Al Kharaitiyatu«… Hrvatski pečat upotpunit će trener »Al Ahlija« Zlatko Kranjčar, odnosno instruktor saveza Luka Bonačić, koji je prethodno ispao iz prvoligaškog društva s »Al Shahanijem«.



Rodion Gačanin silno je želio istaknuti imena suradnika s kojima je godinama gradio svoju uspješnu bliskoistočnu trenersku karijeru.– Volim ih sve spomenuti, jer su mi zaista bili velika podrška. Drago mi je da većina njih gradi svoje trenerske karijere. Dalibor Starčević bio mi je pomoćnik u mom zadnjem klubu, kuvajtskom Al Nassru. Božidar Čačić radio je kao pomoćni trener u Kuvajtu i Al Qadsiji, Dean Mladenić je trener vratara u Kuvajtu, a Damir Markanović je osvajao trofeje s kadetima Al Qadsije i Kazmaha.


Ambicije


– Nimalo loše društvo… To mi je najveći izazov, jedva čekam okušati se u tako jakoj konkurenciji.


Najlakše bi bilo staviti naslov iznad teksta: »Zaustavit ću Xavija«, ali Rodion ne želi čuti. Ambicije »Mesaimeera« ne sežu toliko visoko.


– Nikad se nisam razmetao bahatim izjavama, ali trudit ću su izvući maksimum iz svoje momčadi kao što sam to, uostalom, činio u svakom klubu u kojem sam radio. Budući da je »Mesaimeer« tek izborio prvoligaški status, jedina ambicija klupskih čelnika je ostanak u ligi.


Gačanin će početkom kolovoza momčad iz »užarene« Dohe povesti u ove krajeve na »ugodnih« tridesetak stupnjeva.


– Od 4. do 20. kolovoza pripremat ćemo se u Čatežu, gdje je klima u ljetnim danima vrlo pogodna za adekvatne pripreme. Čelnici razmišljaju o pojačanjima, namjeravaju dovesti tri strana igrača. Vjerujem da će kvalitetom zadovoljiti naše kriterije i da će nam pomoći – zaključio je Gačanin.