Slobodan Grubor

Riječki trener na vrhu slovenske lige: “Nemamo individualnu kvalitetu, ali imamo karakter”

Marko Cvijanović

Foto: NK Aluminij

Foto: NK Aluminij

Istina, mnogi naše rezultate na početku sezone smatraju ugodnim iznenađenjem, ali moram biti iskren i priznati da sam znao da ćemo biti dobri, kaže Grubor



RIJEKA – Nogometaši Aluminija svladali su u petak na gostovanju u Ljubljani minimalnim rezultatom (1:0) Bravo i osvanuli na čelu slovenske prvoligaške karavane. Riječki nogometni stručnjak za kormilom Aluminija, Slobodan Grubor, u svojoj drugoj avanturi u klubu iz Kidričeva radi sjajan posao. Za nagradu je dobio slobodan dan za kupanje s obitelji u Mošćeničkoj Dragi.


– Istina, mnogi naše rezultate na početku sezone smatraju ugodnim iznenađenjem, ali moram biti iskren i priznati da sam znao da ćemo biti dobri s obzirom na to kako je momčad izgledala i igrala u pripremnom razdoblju. Odigrali smo odlične utakmice protiv Intera i Hajduka, koji smo pobijedili.


Momčad je dala naslutiti potencijal, ali naravno da su prijateljske utakmice jedno, a prvenstvene nešto sasvim drugo. Međutim, vidio sam da momčad dobro reagira tijekom pripremnog razdoblja – kaže Slobodan Grubor, koji ne raspolaže individualnom kvalitetom, ali momčad u prvih pet kola djeluje jako dobro.


Nova Uprava




– Uspjeli smo stvoriti homogenu cjelinu od mladih i pesrepektivnih igrača kojima možda nedostaje iskustva, ali imaju nešto što ih krasi, a to je momčadski duh. Uz to, spremni su učiti i raditi, ništa im nije teško. Na terenu sve daju jedni za druge i to se u prvim kolima itekako osjetilo na našim rezultatima.


Aluminij je još uvijek bez poraza, uz tri pobjede i dva neodlučena rezultata i samo dva primljena pogotka na pet utakmica.


– Dobro stojimo na terenu, kompaktni smo, protivnici nas teško probijaju, nismo slučajno primili samo dva gola. Dečki su maksimalno disciplinirani i koncentrirani, fokusirani na ono što trebaju raditi. U defenzivnom bloku za sada sve funkcionira odlično, ali imamo malih problema s realizacijom. Stvaramo prilike, ali nemamo izraženog golgetera koji će te prilike realizirati.


Čelnici Aluminija uoči sezone pred momčad i trenera nisu postavili nikakve imperative, klub se okrenuo stvaranju mladih igrača pa, shodno tome, rezultat nije u prvom planu.


– Od kada sam prošli put bio trener Aluminija, u klubu se promijenilo puno stvari. Došla je nova Uprava s ambicioznim predsjednikom, stvari su se u značajnoj mjeri pokrenule na bolje. U prvom planu je razvoj mladih domaćih igrača koji čine okosnicu momčadi. Pored njih, u rad s prvom momčadi priključio sam niz perspektivnih juniora, mahom mladih slovenskih reprezentativaca, od kojih su neki upisali i prve seniorske minute.


Nastojim te mlade igrače usmjeravati na pravi način, iako je to sve teže s obzirom na činjenicu da je sve više agenata i menadžera koji ih žele pod svaku cijenu odvesti negdje, ne mareći je li to dobro za njihov razvoj ili ne. Što se momčadi tiče, dio igrača je ostao iz razdoblja kad sam prvi put bio trener, ali neki su i otišli. Doveo sam dva zanimljiva igrača iz druge hrvatske lige, Antu Živkovića i Renata Pantalona, vjerujem da će nam pomoći. Igrači za sada ispunjavaju sve zahtjeve, vjerujem da će tako biti i ubuduće.


Razvoj igrača


Grubora i društvo u srijedu očekuje kup susret protiv trećeligaške momčadi iz Odranaca, a onda slijedi derbi protiv Olimpije u Kidričevu vrijedan prvoga mjesta.


– Možda će zvučati kao otrcana fraza, ali mi zaista razmišljamo od utakmice do utakmice, svjesni smo da kup utakmice znaju biti vrlo neizvjesne i moramo taj susret shvatiti maksimalno ozbiljno. Tek poslije te utakmice počet ćemo razmišljati o Olimpiji. Naravno da je Olimpija favorit, ali imamo i mi svojih kvaliteta.


Nismo slučajno ove sezone tu gdje jesmo. Slovenska liga? Olimpija i Maribor su uvijek na najvećoj razini, Domžale također, iako su nešto lošije ušli u sezonu, ove sezone je i Mura napravila svojevrstan iskorak. Cilj Aluminija je stvoriti stabilnog prvoligaša koji će s vremena na vrijema izbaciti jednog vanserijskog mladog igrača, a ako nas uz to pomazi i rezultat, nitko sretniji. Žao mi je zbog ova dva remija, bili smo bolji od protivnika i trebali imati još četiri boda više na ljestvici. Ništa zato, idemo dalje.


Po svemu ispada da će se borba na vrhu ljestvice voditi između Olimpije i Maribora, a da će ostali klubovi biti vrlo izjednačeni.


– Tako bi otprilike trebalo biti. Olimpija, Maribor, Mura i Domžale imaju nešto izraženiju platežnu moć i mogu dovesti kvalitetne igrače, ostatak lige mora se oslanjati na vlastite mlade igrače. Baš zbog toga je slovenska liga vrlo zanimljiva za razvoj mladih igrača. Početak sezone nagovijestio je da će liga biti vrlo zanimljiva – zaključio je Grubor.