Muke po Puljane

Rendulić ostao bez pola momčadi za derbi protiv Rijeke

Roberto Car

Krunoslav Rendulić/L. STANZL/Pixsell

Krunoslav Rendulić/L. STANZL/Pixsell

Očekuje se četiri, ili čak pet, novih igrača u odnosu na sastav koji je zaigrao protiv Lokomotive. Definitivno previše i za iskusniju i uigraniju momčad od ove pulskog kluba



PULA Dva velika ispita stoje pred trenerom pulskog prvoligaša Krunoslavom Rendulićem uoči ogleda s Rijekom. Četiri, možda i pet, standardnih igrača neće moći igrati »Derbi della Učka«, Treba usto »zatvoriti« koridore prema golu Josipa Čondrića, što je rak rana ove pulske momčadi. Kako to napraviti? Trening na »Fortinu« ponudio je dio odgovora.


Upravo se treninzima, na već pomalo razrovanom terenu štinjanskog Fortina, nogometaši Istre 1961 pripremaju se za nedjeljni ogled s Rijekom na »Aldu Drosini«. Bit će to prva »prava« utakmica novog, već trećeg, kormilara pulskog prvoligaša ove sezone, Krunoslava Rendulića. Naime, kup ogled s Interom u Zaprešiću te prvenstveno gostovanje kod Lokomotive prošle subote, došle su prerano da bi mladi stručnjak mogao ostaviti dubljeg traga na izgledu »zeleno-žutih«. Stoga će tek ovaj regionalni derbi nositi njegov potpis. Odnosno, trebao je, da se nije uplela viša sila u vidu ozljede i olako dodijeljenih kartona.


Odmah po završetku minimalnog poraza od Lokomotive bilo je jasno da su za ogled s Rijekom otpali Ramon Mierez zbog crvenog kartona, odnosno Moha Traore, Petar Rubić i Regan Obeng zbog trećeg žutog kartona. Da situacija po Puljane bude kompliciranija, zbog ozljede nije trenirao niti Arona Sane, nastup kojega je protiv Rijeke zasad upitan.




Bekovske pozicije, koje su protiv Lokomotive u startu punili Traore desno i Rubić lijevo, sada će najvjerojatnije popuniti povratnik nakon ozljede Marin Grujević na desnoj, odnosno dosad odlaskom Gorana Roce u stručni stožer najstariji igrač Istre 1961, Tomislav Čuljak na lijevoj strani. Za ispražnjenu poziciju u veznom redu konkuriraju Michel Espinosa i Arturo Segado, dok će umjesto najboljeg i najefikasnijeg člana »zeleno-žutih«, Miereza, u špici najvjerojatnije zaigrati Adrian Fuentes.


Najnovija glavobolja trenera Rendulića je situacija sa Saneom. Ukoliko krilni igrač na koncu ipak ne bude spreman za nastup, zaigrat će jedan između Jonathana Caiceda i Danija Iglesiasa. Što u konačnici znači četiri, ili čak pet, novih igrača u odnosu na sastav koji je zaigrao protiv Lokomotive. Definitivno previše i za iskusniju i uigraniju momčad od ove pulskog kluba.Bit će ovo iz tog razloga vrlo težak zadatak, kojeg će trener Rendulić morati riješiti. Najavio je u nedavnom razgovoru za naš list da će od svoje momčadi tražiti pragmatičniji nogomet. Dosadašnje nastojanje da se »sitnim vezom« osvaja teren neće proći protiv Riječana, koji su pod ravnanjem, također novog, trenera Igora Bišćana ponovno postali goropadna momčad koja lakoćom pobjeđuje. Stoga će pulski trener morati dobro razmisliti s kojim im se sustavom i igračima suprotstaviti.

Razumljivo je da napasti Riječane otvorenog garda neće biti najbolja opcija. Kudikamo je realnije da će »zeleno-žuti« ponovno, nakon utakmica koje je vodio trener Torres, zaigrati zatvorenije i strpljivo čekati priliku da ugroze Slugu. Puno će važnije biti zatvoriti prilaze vlastitom golu, ono što dosad baš i nije bila odlika ove neiskusne momčadi.


– Ne možemo mi zabiti toliko golova koliko ih možemo primiti – rekao je Rendulić.


I oslikao dosadašnje nastupe »zeleno-žutih«. Lijepo je bilo gledati napadačku, kombinatornu igru protiv Dinama i ostalih suparnika, ali pogled na ljestvicu i broj osvojenih bodova sugeriraju da će takva igra barem do zimske stanke otići u povijest. Do preslaganja ove momčadi, što je nedavno najavio i sportski direktor Febron Ziu, koji je i jučer s direktorom Mikelom Lauzuricom Evoletom pratio trening, bit će važan svaki osvojeni bod.


Odsad se igra za bodove, a ne više za dojam. Morat će to prihvatiti i pulska publika, koja je dosad uvijek u velikom broju dolazila podržati svoje igrače u derbijima s Rijekom. I u nedjelju će »zeleno-žutima« itekako trebati pomoć s tribina, posebno zbog velikog broja novih igrača u prvoj postavi.