Sramotno ponašanje mladih nogometaša splitskoga prvoligaša

Rasistički ispad hajdukovaca: J…. mater tebi i ovim crnim robovima!?

Orlando Rivetti

Mladi nogometaši »Hajduka« pali su na težem ispitu od onog nogometnog. A zabrinjavajuće je ako ih drugi dan nije bilo sram kada su stali pred zrcalo

RIJEKA Mladi riječki sudac Vedran Jelenčić nije glumio »tri majmuna« – jedan ne vidi, drugi ne govori, a treći ne čuje… Niti se iživljavao nad mladim nogometašima »Hajduka« pokazavši im tri crvena kartona, nakon što je prethodno s klupe »potjerao« i dva odgojitelja (službenog predstavnika i fizioterapeuta) u četvrtfinalnom susretu s nigerijskom ekipom iz Abuje. Zavrijedili su još disciplinskih sankcija… Najpijaniji Grobničan je, naime, časna sestra za uvrijeđene mlade »zvijezde« »Hajduka« koji su se okomili  na suca i tamnopute nogometaše iz Nigerije da bi sakrili svoju golotinju igre.Upali su u septičku jamu koju su uredno punili iz crijeva verbalnog proljeva u drugom poluvremenu. Dodatnu virozu (nervozu), izazivali su  Nigerijci čestim ležanjem… Sva je sreća da mladi nogometaši iz Abuje ne znaju hrvatski jezik.

Blatter i Platini


»Smeće jedno, jebem mater tebi i ovim crnim robovima…«, jedna je od rečenica koju je sudac napisao u protokol utakmice. I ime autora. Obavio svoj  posao, što bi trebalo poslužiti za primjer mnogim prvoligaškim sucima koji  zataškavaju rasističke, ali i druge incidente. Mladi nogometaši »Hajduka« pali su na težem ispitu od onog nogometnog. A zabrinjavajuće je ako ih drugi dan nije bilo sram kada su stali pred zrcalo. »Hajduk« je najveći hrvatski klub i nevjerojatno je  da se budući prvotimci (i hrvatski reprezentativci) tako ponašaju. Zar nije Kouassi iz Obale Bjelokosti jedan od novih idola Poljuda?  Prije petnaest dana, na Kongresu FIFA-e na Mauricijusu, 99 posto članica glasovalo je za rezoluciju kojom će se kažnjavati i individualni prijestupi. Igrača do pet utakmica suspenzije, djelatnika zabranom dolaska na stadion. Predsjednik Blatter jasno je poručio: »Odzvonilo je  rasizmu. Trebaju nam oštre kazne, svuda u svijetu!«. Naravno, i u Hrvatskoj, koja je dva dana prije toga kažnjena sa 300.000 kuna zbog širenja mržnje u susretu sa Srbijom. 

Michel Platini, čelni čovjek UEFA-e, na istu je temu govorio na Kongresu u Londonu, prije finala Lige prvaka. Apostrofirao tri karcinoma nogometa – rasizam, namještanje utakmica zbog kladionica i financijski fair play klubova. Traži da se djeluje preventivno, radi na edukaciji navijača, ali i – nogometaša.


Diskriminacija


Terryjeva »Fucking black cunt« je više od »prljavi crnac«, rasistička uvreda koja je na Otoku podigla buru. Engleska je, naime, utvrda svih boja. I veliki Fabio Capello (tada izbornik Engleske), upao je u Terryjevu zamku i – abdicirao… Boja kože, religija i spol ne smije biti razlog diskriminacije. Kod mladih Splićana je jezik bio brži od mozga. Izgubili su živce, sami sebe isprovocirali, ali za takvo ponašanje ne mogu ih isprati slapovi Niagare. U omladinskim pogonima primarni bi zadatak trebao biti stvaranje – ljudi. A tek onda nogometaša. Jer, ako u ovim godinama imaju prljavi rasistički jezik, što će tek biti sutra. Hoće li poslije svakog poraza vrijeđati suce i tamnopute suparnike?Hukanje, Sammiru i Belleu, na našim stadionima je, na žalost, česta pojava. Zanimljiv je slučaj iz Pule, kada je došao kao igrač Splita, kada su se zbog Bellea obračunavali Pamić i Bašić, dva trenera. Obojica su kažnjena (novčano), manje od Bellea… Sjećate se izjave: »Pa ne mogu mu psovati bijelu mater«.Rasizam je opaka bolest. Mržnja virus našeg vremena nogometnog. Drakonske kazne jedina su terapija. Mlade »hajdukovce« ne treba na stup srama, ali još bi opasnije bilo okrenuti glavu, zatvoriti oči i začepiti uši. Značilo bi da smo – isti, rasisti!